Obavijesti

News

Komentari 3

Svaka županija će davati 15.000 eura godišnje za Hrvate u Srbiji

Svaka županija će davati 15.000 eura godišnje za Hrvate u Srbiji

Iza potpore Hrvatima u Srbiji i njihovim institucijama stalo je svih 20 županija Hrvatske koje će za to izdvajati svaka po 15.000 eura godišnje, rekao je predsjednik Zajednice

VIDEO

Hrvatska zajednica županija i Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) u Srbiji potpisali su u petak navečer u Subotici pismo namjere o uspostavljanju suradnje radi osnaživanja hrvatske zajednice kroz, među ostalim, stalnu financijsku potporu njezinim programima i projektima. 

Iza potpore Hrvatima u Srbiji i njihovim institucijama stalo je svih 20 županija Hrvatske koje će za to izdvajati svaka po 15.000 eura godišnje, rekao je predsjednik Zajednice, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

U pismu namjere se među ostalim navodi kako će se podupirati „zajednički gospodarski i kulturni prostor kao i poboljšanje kvalitete življenja kroz stalnu financijsku potporu programima i projektima, a kojima je cilj osnažiti hrvatsku manjinsku zajednicu“.

- Mi vam se klanjamo, mi vas poštujemo, mi vam se divimo, jer doista je veliko biti dio hrvatskog naroda, manjinskog naroda, u Srbiji, a sačuvati povijesni, kulturni, jezični i nacionalni identitet - rekao je među ostalim Marušić.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić istaknula je kako zahvaljujući ovoj potpori ta institucija „neće morati više prositi za najosnovnije funkcioniranje“, te da će ubuduće moći osiguravati sredstva za nabavu školskih udžbenika, prijevoz učenika hrvatskih odjela, kulturne manifestacije, opstanak udruga.

- Ovo će ohrabriti naše sunarodnjake i osnažiti programe i projekte očuvanja nacionalnog identiteta u Srbiji - zaključila je Vojnić.

Izaslanstvo Hrvatske zajednice županija bilo je počasni gost proslave dana hrvatske zajednice koja ja obilježena nakon potpisivanja pisma namjere o suradnji s HNV-om.

Na svečanosti u hrvatskom centru „Bunjevačko kolo“ zajednici je uručeno priznanje „Ban Josip Jelačić“ za društveni rad u hrvatskoj zajednici za 2023. godinu.

Potpisivanju sporazuma i proslavi Dana hrvatske zajednice u Srbiji prisustvovali su župani Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Krapinsko-zagorske županija, Vukovarsko-srijemske te predstavnici Državne škole za javnu upravu i Hrvatske zajednice županija.

Inicijativu za uvođenje sustavne financijske i druge vrste potpore Hrvatima u Srbiji inicirao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Župani su posjet Subotici i mjesnim Hrvatima započeli susretom s vodstvom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini u njihovu sjedištu i pružili im potporu uoči izbora u Srbiji koji će se održati u nedjelju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...