Obavijesti

News

Komentari 3

Svaki dan putuju u školu no to njih ne sprječava da budu prvi

Svaki dan putuju u školu no to njih ne sprječava da budu prvi
1

Od 160 đaka osnovne škole u Čaglinu, većina ih svaki dan putuje na nastavu. To ih nije spriječilo da uz veliku pomoć nastavnika i mentora razvijaju svoje talente

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Jedina smo škola u Požeško-slavonskoj županiji koja individualno radi s učenicima koji su nadareni za pisanje, glazbu i scenske umjetnosti.

Rekla nam je to Ljiljana Đurđević, pedagoginja OŠ “Stjepan Radić” u Čaglinu nedaleko od Požege. Iako je riječ o maloj školi sa 160 učenika, od kojih je više od 75 posto putnika koji dolaze iz 23 sela općine, svake godine postižu zapažene rezultate na državnim smotrama i natjecanjima.

- U našu sekciju uključeno je 20-ak učenika, od kojih svake godine najbolje šaljemo na Novigradsko proljeće, smotru najdarovitijih učenika iz cijele zemlje koja ima tradiciju dulju od 40 godina. Najviše uspjeha ostvaruje sekcija iz jezično umjetničkog područja u koju se ubraja gluma, pjevanje, sviranje ili recitiranje. Na Novigradsko proljeće svake godine šaljemo radove i dokumentaciju naših učenika. Riječ je o državnoj smotri na kojoj se ne dodjeljuju medalje i prva mjesta, nego je svrha da djeca pokažu svoju kreativnost na najbolji način. To čine sve najbolje škole u državi, a komisija sve njihove radove boduje i odlučuje koji će učenici biti pozvani. O našem uspjehu dovoljno govori što nas zadnjih pet godina redovito zovu - ističe pedagoginja koja tu dužnost obnaša već šest i pol godina. Uz nju, kaže, sekciju vodi i učiteljica hrvatskog jezika Nikolina Pastuović. Ove godine u Novigrad su putovale Klara Tušek (15), Sara Perešin (14) i Irena Poje (14). Djevojke su prošle nekoliko kreativnih radionica.

– Sastajemo se dva puta na tjedan jer nas većina putuje autobusima na nastavu pa ovisimo o javnom prijevozu. Plešemo, pjevamo, glumimo i sviramo. To je ono u čemu smo dobre i što obožavamo raditi – uvjeravaju nas mlade Slavonke iz Čaglina.

Klara je ove godine prvi put sudjelovala na Novigradskom proljeću, gdje je pohađala kreativnu radijsku radionicu.

- Išli smo ulicama i intervjuirali stanovnike Novigrada. Osim njih, isto smo učinili i s ostalim sudionicima radionica te s učiteljima. Provodili smo ankete i učili sve vezano uz radijski posao. U dramskoj sekciji sam od 5. razreda te se mislim time nastaviti baviti i nakon što upišem srednju školu - objasnila je Klara.

Njezina prijateljica Sara sudjelovala je na scenskoj radionici te je s kolegama pripremala i improvizirala predstave. Glumom se, otkrila je, počela baviti u trećem razredu. 

- Razmišljam o upisu Akademije dramskih umjetnosti jednog dana. Volim osjećaj pretvaranja da sam netko drugi. U mojoj radionici bilo je 18 učenika iz cijele zemlje - nastavlja Sara. Osim Klare i Sare, put u Novigrad zaslužila je i Irena. Učenica sedmog razreda prijavila se i dobila mjesto u skladateljskoj radionici.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Tajne, bogatstvo i prokletstvo dinastije Tuđmanovih: Daleku rođakinju su spalili kao vješticu
102 GODINE OD ROĐENJA FRANJE

Tajne, bogatstvo i prokletstvo dinastije Tuđmanovih: Daleku rođakinju su spalili kao vješticu

Plus+ Franjo Tuđman rodio se 14. svibnja 1922. u Velikom Trgovišću. U povijest je ušao kao prvi hrvatski predsjednik, no obiteljsko stablo mu je isprepleteno tragedijama, usponima i padovima...

Ravnatelj Sv. Duha za 24sata o bebi u kontejneru: Stabilno je. Bila je pothlađena kad je došla
UŽAS U ZAPREŠIĆU

Ravnatelj Sv. Duha za 24sata o bebi u kontejneru: Stabilno je. Bila je pothlađena kad je došla

Nakon dojave i pronalaska policajci su pozvali Hitnu pomoć te je novorođenče prevezeno u KB Sveti Duh. Zasad se ne zna tko je majka. Iz bolnice su nam potvrdili da je beba bila pothlađena i da je sad stabilno
Doktor koji je spasio bebu iz smeća za 24sata: 'Bila je u krpi, 15 minuta ju je dijelilo od smrti'
DETALJI DRAME U ZAPREŠIĆU

Doktor koji je spasio bebu iz smeća za 24sata: 'Bila je u krpi, 15 minuta ju je dijelilo od smrti'

Procijenili smo da je rođeno prije maksimalno 30 minuta, da je prošlo još 15 minuta, ne bi preživjelo. Novorođenče nije bilo umotano u deku nego neku maramu, koja je bila poput one krpe za poliranje auta - otkriva za 24sata dr. Borna Pribanić.