Obavijesti

News

Komentari 2

'Svaki novi ministar ima neke svoje ideje, rijetko uspijevaju'

'Svaki novi ministar ima neke svoje ideje, rijetko uspijevaju'
1

Pišite nam na: facebook.com/bolje.obrazovanje, obrazovanje@24sata.hr ili 24sata, Oreškovićeva 3d, 10 000 Zagreb s naznakom 'Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska'

VIDEO

Bez obzira na to koja stranka dođe na vlast, jedino ministri prosvjete i sporta na početku mandata najavljuju i pokušavaju nametnuti izmjene.

One u pravilu budu neuspješne zbog nepripremljenosti i nedovoljne suradnje sa stručnjacima koji uče učenike.

U vrijeme Austro-Ugarske promjene su bile u smislu usavršavanja postojećeg sustava, a njima je prethodila provjera koja je trajala deset i više godina. Bile su odabrane škole iz raznih sredina čiji rad je bio pod nadzorom Ministarstva. Tek nakon ciklusa od pučke. strukovne, gimnazije i veleučilišta, pozitivna iskustva se uvode u ostale škole.

Kod nas svaki ministar najprije uvede promjene koje su nedovoljno pripremljene i kao takve neuspješne. Nema strategije koja bi bila vodilja svim vladama. Mislim da bi trebalo mijenjati metode prijenosa znanja, vještina i odgoja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Današnja djeca odrastaju uz TV i druge medije i tome bi se trebalo prilagoditi. Prije su djeca odrastala uz usmene informacije, udžbenike i knjige. Današnja djeca nisu sposobna slušati više od 15 minuta predavanje, ma koliko ono interesantno bilo. Ne znam koliko djece sluša dulje i svoje roditelje.

Rješenje je jednostavno. Gdje god je moguće, nastavni sat treba dopuniti audiovizualnim sredstvima i što više diskusijom o viđenom. Tu treba uključiti državnu televiziju koja je obavezna snimiti kratke filmove prema nastavnom programu i u sklopu udžbenika besplatno (dok postoji pretplata) davati uz udžbenike da djeca mogu učiti.

Vladimir Vilupek

Država je dopustila da nas i škole 'deru'

I mene frustrira to nonšalantno skinite s interneta. Isprintajte, skenirajte, kao da svatko doma ima svu moguću opremu. Imam, ali mogla sam i ne imati, kao što neka djeca nemaju.

Pa onda starci peglaju kartice i dižu kredite da kupe komp i plate internet, da im se djeca ne “sramote”. Danas je sramota biti siromašan i sve se čini da se stvori privid kako se ima, o čemu dobrano svjedoči broj ovrha. Ili ekskurzije? Od dva do tri dana ekskurzije unutar naše zemlje stoji 1500-2000 kuna. Dijete 4. razred. I ako ne pustiš, ne platiš, “oduzimaš svojem djetetu nezaboravno iskustvo koje će pamtiti do kraja života”. Drugim riječima, ispadneš loš roditelj ako ne plaćaš štogod se netko smisli. Samim time samo podržavamo kapitalistički kupi-da-budeš-sretan trend.

juditha

Većina roditelja ne može plaćati stvari za školu

Učitelji su već počeli i gladnu djecu hraniti iz svog džepa, a zbog koga? Možda nam budući predsjednik objasni. Većina roditelja ne može podmirivati stvari za školu.

Snježana Šurbek

Na Ministarstvu obrazovanja je da daju novac za školsku opremu, a ne na učiteljima

Jedino što kupujem za učenike su bombončići da se tu i tamo malo zaslade. Roditelji na polugodištu daju 20 kn za kopiranje, a sami radimo testove. Imamo laptope, projektore i to primjenjujemo. Ali nema skupih stručnih usavršavanja. Ako danas zatražim nešto za nastavu, to ću dobiti u najskorije vrijeme. Suosjećam s kolegama iz drugih škola koji nemaju takve uvjete, ali zapitajmo se: ‘Kako to da neki mogu, a neki ne?’.

učiteljica

Mladi moraju biti hrabri i pokazati što znaju i mogu

Program Erasmus je pravi put, mladi trebaju imati više hrabrosti i pokazati da mogu i znaju.Ovdje nemaju što tražiti, možda samo podobni imaju sreću za posao.

Veritas

Jedni ne jedu ništa, a drugi imaju i za ribe

Lijepo je da postoje škole koje mogu osigurati obroke svojim učenicima, pa i one zdrave. Ali ovo će doznati i djeca koja u svojim školama ni jabuku ne mogu dobiti.

spec

Možemo pomoći djeci ako vidimo probleme u školi

Predlažem ogorčenim roditeljima da svojim udjelom, ma kakav bio, pomognu školstvu i na taj način spoznaju sve probleme školstva, ali i svoje djece. 

Željka Manzoni

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS