Obavijesti

News

Komentari 13

'Svaki put kada padne malo jača kiša, mi smo na straži. Ovo je druga poplava u dva tjedna'

'Svaki put kada padne malo jača kiša, mi smo na straži. Ovo je druga poplava u dva tjedna'
17

Svaka veća kiša za stanovnike naselja Komin znači poplavu. Pri rekonstrukciji ceste zakopali su im odvodne kanale pa oborinske vode nemaju kamo nego u njihova dvorišta, tvrde

VIDEO

Mi smo imali sreće, ako se to može tako reći. Nama voda barem nije ušla u stan. Ali svejedno, pogledajte ovo, tri garaže, ljetna kuhinja, apsolutno svi aparati, sve je plivalo. Strašno je jer strahujemo od svake nove veće količine oborina, ne znamo više što možemo očekivati, pričaju nam to supružnici Ivanka (57) i Goran (58) Knez iz naselja Komin, svega pola sata vožnje od Zagreba. 

Velike količine kiše koje padaju zadnjih dana u utorak su im uzrokovali poplavu. Dva tjedna prije, potpuno isti scenarij.  

Pokretanje videa...

poplava u kominu 08:59

- Tu kod nas je prije otprilike 23, 24 godine bila rekontrukcija ceste. Sa svake strane ceste su bili kanali koji su išli prema rijeci Lonji. Kad su radili rekonstrukciju, stavili su prolaz i digli cestu za otprilike 80 cm te tako zatrpali sve odvodne grabe. Iza naše kuće je brijeg, vidite, gore su vrtovi i sve, oborinske vode se nemaju gdje slijevati nego u našim dvorištima. Svi imamo betonirane kanale koje smo prikopčali na odvodne kanale. Ali jasno je da ovako više ne ide - priča Ivanka. 

Ukratko, gotovo sva voda iz okolice slijeva se u njihovo dvorište i dvorišta njihovih susjeda. 

- U nedjelju prije dva tjedna je isto bila poplava. Zvali smo gradonačelnika, tražili da netko dođe. Bio je, vidio, obećao riješiti arhitektonski, ali pomaka nema - dodaje. 

Goran objašnjava kako postoji kanalizacija za odvodnju vode s ceste, protiv čega su se mještani bunili pa su im u dvorišta stavili cijevi. - Cijevi koje idu od šahta do šahta su premalene i ne stignu to progutati. Ovdje kod nas je najniža točka, cijevi tu idu ispod ceste i voda se slijeva nazad u Lonju. Nekad je to bila županijska cesta, sada je državna, pa se ništa ne smije bez dopuštenja Hrvatskih cesta - kaže Goran i dodaje kako se boji iduće velike kiše. Ne zna što ih tada čeka te hoće li još jedu noć provesti mokri, u gumenim čizmama, neispavani. 

Od nove kiše strahuje i njihova prva susjeda Štefica Erdeli (64). Njoj je voda prodrla u kuću. Uništeni su joj parketi, ormari, aparati, namještaj...

- To su bila dva velika vala, kako se kiša pojačavala tako je bilo sve više i više vode. Dvorište je bilo dopola poplavljeno, kuća iznutra skroz. Laminati, ormari, svašta se smočilo. Puno toga ćemo morati baciti, nešto će se valjda dati i popraviti. Ma grozno, joj - nabraja Štefica. Nesretna je, kaže, tužna i potištena, neispavana od svih briga. 

- Ma to je bilo strašno, doslovno smo skakali kroz prozor pred bujicom - kaže Štefica. 

- Ja sam si uništila sve jastuke za stolce, mislila sam da ću s njima uspjeti zaustaviti prodor vode u kuhinju, ma kakvi - dodaje Ivanka. 

U susjednom mjestu Dubovec Roland Knez (52), vlasnik tvrtke Pirikom koja se bavi proizvodnjom također je muku mučio s viškom vode nakon obilnih kiša. Njemu je gotovo cijeli proizvodni pogon poplavljen. Dan nakon katastrofe, radnici i dalje neumorno čiste i ispumpavaju vodu, slažu i zbrajaju štetu. 

- Poplavio je proizvodni pogon i evo gotovo cijeli parking, vidi se i dalje. Ne znamo još točnu procjenu štete, ali nije dobro, dosta toga je stradalo. Nadamo se da se ovo neće ponavljati, ali bez trajnog rješenja, bojim se da će biti upravo tako - zaključuje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.