Obavijesti

News

Komentari 672

Branitelji Leki: Doći ćemo u Sabor nakon smjene Matića

Branitelji Leki: Doći ćemo u Sabor nakon smjene Matića
16

Nakon što je dvojici branitelja pozlilo jutros, oko 13 sati Hitna pomoć je odvezla i trećeg u bolnicu nakon što mu je pozlilo. Radi se o 100-postotnom ratnom invalidu

VIDEO

Josip Leko, predsjednik Sabora posjetio je branitelje u nedjelju popodne ispred Ministarstva. Još ih je jednom pozvao da dođu u Sabor. Rekao im je da je Sabor otvoren za njih te ih je pozvao na razgovor na "najvišoj razini". 

- Generalni zahtjevi branitelja trebaju završiti u Saboru gdje će se raspravljati o njihovim pravima - rekao je Leko.  Đuro Glogoški mu je zahvalio na posjetu. Rekao je da ispred Ministarstva prosvjeduju 100-postotni invalidi, djeca i žene poginulih branitelja i svi oni koji su stvarali ovu državu. Rekao je i da dalje stoje iza svojih zahtjeva, a to su prije svega smjene ministra Matića i njegovih pomoćnika, a tek kada se ti zahtjevi ispune, spremni su razgovarati u Saboru. 

- Zahvaljujemo se predsjedniku Sabora na posjetu koji je na taj način priznao ovu militantnu skupinu kako je naziva ministar Matić ili šačicu ljudi kako ih naziva Milanović.Gospodin Leko je prepoznao naše probleme, zahtjevi su mu jasni i predlaže da ih rješavamo u Saboru. Očekujemo da nadležne institucije naprave prvi korak u cilju pronalaženja rješenja - rekao je Glogoški.

Josip Klemm je pitao Leku da li misli da će Hrvatsku izbaciti iz EU-a zbog prosvjeda branitelja, kao što je to rekao ministar Matić. Leko mu je odgovorio da ova situacija nije ništa drugačija od situacija u drugim zemljama te je rekao da koliko on zna ne postoji institut izbacivanja iz EU-a. 

Hitna intervenirala pet puta

Jedan stopostotni ratni vojni invalid s frakturom lubanje i drugi s gelerima u glavi u nedjelju su pred Ministarstvom branitelja imali epileptične napadaje. Hitna je pet puta morala intervenirati među prosvjednicima kojima je bilo loše zbog umora i iscrpljenosti. 

Već oko devet sati jedan od stopostotnih ratnih vojnih invalida imao je napadaj epilepsije. Branitelji su rekli da je riječ o M. B. i navodno ima gelere u glavi. Nakon što su mu liječnici pružili pomoć, branitelji su ga odvezli kući. Nije prošlo ni nekoliko sati, a liječnici su morali opet doći jer je pozlilo i drugom branitelju. Oko 13 sati treći branitelj dobio je također napadaj epilepsije pa su ga liječnici iz Hitne odvezli u bolnicu. 

Doznajemo da je riječ o G. P., stopostotnom ratnom vojnom invalidu. Navodno je iz Širokog Brijega. Bio je pripadnik HVO-a te je ranjen kraj Mostara. Amputirali su mu nogu, a ima i oduzetu ruku. 

- Sve ovo ide na savjest ministra i pomoćnika zbog kojih smo ovdje. U suradnji s Udrugom liječnika 1990.-1991. pokušat ćemo osigurati dežurstvo, ali s obzirom na vrijeme i zdravlje ljudi, možemo očekivati još intervencija - rekao je Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine. 

Iako pothlađeni i umorni, mirno su prosvjedovali, a jutro su počeli molitvom za pokojnu Nevenku Topalušić koja je prije nekoliko dana umrla pred pragom ministarstva. 

- Za sve je kriv sam Predrag Matić jer je dopustio da branitelji umiru pred vratima ministarstva - ogorčena je bila Jelica Posavec (43), braniteljica s 18 gelera u tijelu i 50-postotni vojni invalid.

Tijekom dana građani su im nosili hranu i davali potporu. Čitav dan stizali su im i SMS-ovi potpore iz cijele zemlje. Kažu, neće se maknuti ispred ministarstva sve dok se ne izbore za svoja prava.

- Tražimo zajamčena prava na rad u javnim poduzećima. Žalosno je da branitelji dobivaju otkaze (HŽ Cargo), a da drugi uživaju na mjestima za koja smo se mi izborili - kaže predsjednik Udruge branitelja HŽ-a Vinkovci Darko Benić (48).

Hitna pomoć je stigla i dežurati će na prosvjedu branitelja. Svoj dolazak najavio je i predsjednik Sabora Josip Leko.

Ivana Matijević

- Došli smo dati neupitnu podršku našim najteže stradalim suborcima 100-postotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima. Želimo sačuvati pijetet na Domovinski rat - kaže Mlade Stjepan Vitković, branitelj i predstavnik Udruge karavana.

Branitelji donirali hranu

Ivana Matijević

Branitelji na prosvjedu prikupili su više od 500 kilograma mandarina i jabuka koje će donirati Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 672
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije