Obavijesti

News

Komentari 25

Sve je već spremno: Kruzer će uspravljati najmanje deset sati

Sve je već spremno: Kruzer će uspravljati najmanje deset sati
15

U ponedjeljak bi trebali uspraviti Costu Concordiju koja u moru, pored talijanskog otočića Giglio, leži od siječnja prošle godine. Šanse da im to uspije su 90 posto

VIDEO

Kruzer Costu Concordiju trebali bi početi uspravljati u ponedjeljak u 6 sati ujutro. No, brod će kod otočića Giglio ostati vjerojatno do sljedećeg proljeća, piše Corriere della Sera.

Kruzer na kojem je bilo 4200 putnika se, podsjetimo, nasukao 13. siječnja 2012. godine. Za nesreću sude kapetanu Francescu Schettinu. Prijeti mu 20 godina zatvora. U nesreći je poginulo 32 ljudi, a od tog broja dvije žrtve - Russel Rebello i Maria Grazia Trecarichi - još nisu pronađene. Spasitelji vjeruju da se njihova trupla nalaze u olupini kruzera. Trupla će početi tražiti kad stabiliziraju brod. 

Već mjesecima leži u moru

Kruzer se zaglavio između dvije stijene i nagnuo se na jednu stranu koja već mjesecima leži u moru. Stručnjaci su odmah nakon nesreće počeli razmišljati kako da uklone brod. Zaključili su da bi bilo najbolje da ga usprave i onda odvuku. Nakon što ga odvuku, brod će vjerojatno razrezati i baciti u staro željezo. 

Uspravljanje će trajati između deset i 12 sati

Tonaža kruzera je 114.000, dug je 290 metara, širok 35 metara i visok 57 metara i stručnjaci nikada prije nisu izvlačili tako veliki brod. Odlučili su se za postupak koji se zove parbuckling. Akcija bi trebala trajati između deset i 12 sati.

  Parbuckling nije novi postupak i koristio se za izvlačenje ratnog broda USS Oklahoma koji je potopljen u Pearl Harboru te trajekta Herald of Free Enterprise 1987. godine. No, Costa Concordia je ipak drugačija. Već mjesecima danonoćno 500-ak ljudi, od kojih je 100 ronilaca, rade kako bi se brod mogao uspraviti i kasnije otegliti. Vrijeme im curi i stručnjaci su zaključili kako kruzer ne bi mogao ostati u ovom položaju u moru preko zime. 

Gigantske platforme

Mjesecima su ispod njega, kako ne bi klizio dublje u more, stavljali cement i tako su napravili šest gigantskih platformi, od kojih je najveća teška 1000 tona, a na kojima će Concordia "stajati" nakon što je usprave. Kompjuterski će početi povlačiti čelične kablove koji bi trebali uspraviti brod. Operacija uspravljanja, kada počne, neće se više moći zaustaviti, a stručnjaci se nadaju da neće doći do toga da se dijelovi kruzera budu počeli lomiti. Operacija dizanja Concordije procjenjuje se, stajat će oko 600 milijuna eura. 

Zasad se ne zna što će s brodom biti nakon što ga usprave. Najprije će utvrditi stupanj štete. Nakon toga bi trebali početi variti čelične "kutije" kako bi kruzer postao stabilan i dobio uzgon, piše The Guardian.

Stručnjaci kažu da su šanse da parbuckling uspije 90 posto, no ipak nitko ne zna što će se točno dogoditi. Postoji šansa da se brod prevrne na drugu stranu, a i boje se da bi se brod, kad ga kasnije počnu tegliti, mogao raspasti. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao