Obavijesti

News

Komentari 50

'Sve je više teško bolesnih, onih na respiratoru i onih koji će umrijeti. Morate držati razmak'

'Sve je više teško bolesnih, onih na respiratoru i onih koji će umrijeti. Morate držati razmak'

Moj primarni zadatak je prilagoditi zdravstveni sustav novim uvjetima i to radimo. Apeliram na cjelokupnu naciju da drže razmak. To je način kako spriječiti širenje infekcije, poručio je Beroš uoči sjednice Vlade

VIDEO

S obzirom na rast broja novozaraženih, koji je očekivan, na nama je da usporimo te brojeve. Zdravstveni sustav se intenzivno priprema, otvara se i danas dodatni dio u KB Dubrava za prijem Covid pozitivnih bolesnika, imamo i rezervne opcije, ali to nije dobro jer se sve više sugrađana razbolijeva, a time je više teško bolesnih i onih na respiratoru. Na svima nama je da se konsolidiramo, solidariziramo jer možemo sami pobijediti širenje virusa i to je ono što moramo napraviti, poručio je uoči sjednice Vlade ministar zdravstva Vili Beroš komentiravši najgori dan od početka epidemije u Hrvatskoj.

POGLEDAJTE VIDEO: Izjave Beroša i Fuchsa uoči sjednice Vlade

Dodao je kako je u KB Dubrava preostalo još dosta kapaciteta, uzimajući u obzir i ekspedicijski kamp Hrvatske vojske ispred. No, istaknuo je, zbog uvjeta u šatorima tamo u ovom trenutku nisu planirali primati bolesnike.

- Osim KB Dubrava, postoje i sekundarni centri i specijalne bolnice. Jutros sam razgovarao i s nekim županima, vlasnicima bolnica, o potrebi angažmana nekih od njih u kontekstu sekundarnih centara - istaknuo je naglasivši kako uvijek ostaje i treća opcija, a to su Arena i slični kapaciteti u drugim većim gradovima.

-  Apeliram da spoznamo brojeve, pravce kretanja, da se uozbiljimo i da zajednički pridonesemo da dodatni kapaciteti ne budu ni potrebni - poručio je Beroš.

Situacija sve gora: Imamo 1563 novozaražena! Umrlo je 13 ljudi
Situacija sve gora: Imamo 1563 novozaražena! Umrlo je 13 ljudi

Dio hitnih Covid pozitivnih pacijenata smjestit će u KB Dubrava, a pacijenti koji nisu zaraženi rasporedit će se po ostalim zagrebačkim bolnicama, rekao je Beroš i dodao da je opcija B bila da se u sve bolnice primaju COVID pozitivni, no da je to odbačeno. 

-  Ako druge bolnice ne žele primati Covid pozitivne, moraju prilagoditi hitne kapacitete za prijem hitnih bolesnika jer život neće stati, moramo se prilagoditi da i svi oni hitni, ali i ne hitni pacijenti dobiju najbolju moguću skrb  - kaže Beroš.

Ne zna kako neke susjedne zemlje, poput Srbije i BiH imaju toliko manje novozaraženih od nas. Naime, kod nas samo glavni grad Zagreb ima više nego cijela Srbija sveukupno jučer.

- Netko kaže da su tome doprinijele neke geografske razlike i da će se kod njih tek to dogoditi. Ja ne mogu objasniti tu razliku jer oni nisu uvodili nekakve mjere koje bi bile bitno različite od naših, ali razmišljati o tome ni nije moj zadatak kao ministar zdravstva, o tome vode računa epidemiolozi - rekao je naglasivši kako je njegov primarni zadatak prilagoditi zdravstveni sustav novim uvjetima. 

Ponovno je apelirao na cijelu naciju da se drže mjera, nose maske i fizički se distanciraju jedni od drugih.

- To je način kako spriječiti širenje infekcije. Osobno nisam odgovoran za brzinu širenja infekcije, ali ću učiniti sve da prilagodim zdravstveni sustav na nove brojke koje su upozoravajuće - rekao je Beroš.

Novinari su ga upitali kako je HDZ-ov saborski zastupnik, Josip Đakić, već dobio mjesto u lječilištu za plućne bolesti na Lošinju, gdje se oporavlja od posljedica korone, dok drugi moraju čekati i po tri mjeseca. Beroš je poručio kako ne zna gdje se Đakić nalazi.

- Ne znam da li je na rehabilitaciji ili indiciranoj rehabilitaciji ili privatnoj rehabilitaciji pa ćemo provjeriti. Sve mora biti transparentno i svi pacijenti moraju imati isti tretman - poručio je.

Što se tiče reforme zdravstva, Beroš je istaknuo kako ga je, otkako je došao na ovu funkciju, zatekao korona virus s kojim se morao uhvatiti u koštac, no da je na premijerovu stolu prijedlog za smanjenje listi čekanja na preglede u bolnicama.

- Nadam se da ćemo vrlo brzo, tj siguran sam, razgovarati o tome jer ova Vlada je više nego ikad svjesna uloge zdravstva u odgovoru na koje kakve ugroze - istaknuo je.

Povećanje participacije građana kao jednu od mjera za smanjenje lista čekanja je odbacio.

- Nismo mišljenja da bi dodatna opterećenja stanovništva doveli do redukcije liste čekanja. Preraspodjela kadra, kapaciteta, uvid u to koliko tko radi, a jedna od prvih mjera koju ću uvesti je kontrola radnog vremena u svim zdravstvenim ustanovama - poručio je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.