Obavijesti

News

Komentari 36

'Sve smo ispitali, odnos policije prema migrantima nije grub...'

'Sve smo ispitali, odnos policije prema migrantima nije grub...'
1

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u intervjuu za Media servis osvrnuo se na sve što je napravio u svom mandatu kako bi popravio standard policajaca

Činjenica jest da je resor bio zapušten, rekao je ministar Davor Božinović te se prisjetio kako je prije dvije godine glavna tema bila da policajci nemaju zimske jakne i osnovne dijelove opreme.
 
- To smo vrlo brzo riješili. Tih nekoliko povećanja u zadnje dvije godine od dva, tri pa opet dva posto na osnovicu plaće govori o tome da intenzivno radimo kako bismo podignuli standard policijskih službenika - istaknuo je.

struga

Na pitanje kako to da unatoč navedenim povećanjima, brojni policajci zbog preniskih plaća u fušu rade kao zaštitari kazao je:

 - Čuo sam te informacije. Mislim da to moramo preciznije regulirati i otvoriti tu mogućnost jer to je praksa u Europi i svijetu. Nema razloga da ljudi, ako mogu na legalan način zaraditi još novca za sebe i svoje obitelji, da im tu sustav ne izađe u susret - kazao je.

 A odluku o radu izvan radnog vremena donosi ravnatelj policije Nikola Milina.

'Postoje ograničenja protiv kojih jednostavno ne možete'

Bliži se kraj rujna i najavljeni prosvjed pravosudnih policajaca. U ponedjeljak 30. rujna organiziraju prosvjed pred Ministarstvom pravosuđa. Iako to nije njegov resor, osvrnuo se na njihove zahtjeve i može li to izdržati državni proračun.

Zagreb: Primopredaja vozila iz projekta "Nabava terenskih vozila za nadzor vanjske granice"

 - Ja sam zagovornik toga kada govorimo o državnim i javnim službenicima, da se vodi jedan horizontalni dijalog. Načelno nije dobro odvajati bilo koju djelatnost. Svima nama je u interesu da ljudi imaju veće plaće, ali postoje s druge strane ograničenja protiv kojih jednostavno ne možete - naglasio je ministar Božinović.

Posljednjih godina često čuju optužbe migranata i i brojnih udruga na rad policije, odnosno da se odnos prema migrantima grub i nezakonit. Ministar je kazao da su s tim naučili živjeti, da su svaki prigovor ispitivali, no da se najčešće radi o lažnim vijestima.

- Nikad nismo naišli na potvrdu. I nedavno je bilo da se žigošu migranti, to odbacujemo. Sjećate se i Sirijca koji je optužio hrvatsku policiju da ga je odvojila od petogodišnje kćeri. Baš smo jučer dobili potvrdu iz Libanona da dijete postoji, ali da nikada nije napustila Libanon - kazao je Božinović.

Zagreb: Zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a

'Ne gledam snimke niti je to moj posao'

Komentirao je slučaj Ivana Turudića koji je dobio 1.000 kuna kazne za prebrzu vožnju, ali je pritom izjavio da je bio potican vozilom policije. S druge strane policajac Josip Blažević je izjavio da je Turudić bježao od policije.

 - Niti gledam snimke niti je to moj posao. Nije realno da se ministar bavi istraživanjima i intervencijama policije. Za mene je jedino bitno da oni rade u skladu sa zakonom, a u ovom konkretnom slučaju sud je donio pravomoćnu presudu kojom je potvrdio navode i ono što je policija podnijela kao prekršajni nalog sudu u Bjelovaru - rekao je ministar.

Zagreb: Obilježavanje 29. godišnjice osnivanja Antiterorističke jedinice Lučko

Na pitanje treba li kao predsjednik Županijskog suda u Zagrebu biti razriješen te dužnosti?

 - Jesam političar, ali sam i ministar unutarnjih poslova i svaka moja izjava o konkretnim predmetima u kojima je involvirana policija može se drugačije tumačiti pa se ne bih uključivao u tu vrstu polemika - istaknuo je Božinović.

'Ne znam zašto je Robert Jankovics napustio Klub Milana Bandića'

Policija i DORH provode izvide oko snimke na kojoj direktor Fonda za zaštitu okoliša, Dubravko Ponoš prijeti Mislavu Kotarcu, a pritom tvrdi da ga je istom tom snimkom ucjenjivao. Slučaj je izašao u javnost tek prije nekoliko dana, no MOST je prije više od pet mjeseci uputio Vladi zastupničko pitanje na tu temu, a odgovor još nisu dobili. 
Na pitanje je li Vlada ranije bila upoznata sa situacijom, Božinović je odgovorio:

 - Vlada nije ta koja se bavi kriminalističkim istraživanja. Kad postoji prijava, nekakav upit prema institucijama progona kao što je DORH ili policija, onda oni reagiraju u skladu sa zakonom. To nema veze s Vladom i političkom razinom - rekao je.

Saborski Odbor za ustav raspravlja o povjerenju novim potpredsjednicima Vlade

Zastupnici iz Kluba Milana Bandića prošlog tjedna nisu se pojavili na glasanju u podne, a potom Robert Jankovics napušta taj Klub. Odmah su počele spekulacije da iza toga stoje HDZ i premijer Andrej Plenković kako bi pokazali 'tko je gazda'.

Na pitanje stoji li HDZ iza toga i hoće li Jankovics prijeći u njihovu stranku, ministar je rekao:

 - Zašto bi HDZ stajao iza toga. Nemam tu informaciju i prvi put čujem za tako nešto. Koji su razlozi koji su njega ponukali da izađe iz Kluba Milana Bandić, ni to ne znam - kazao je Božinović i dodao da se ta tema uopće nije otvorila na nedavnom sastanku sa svim koalicijskim partnerima. 

'Hrvatska za Schengen ispunjava sve kriterije'

Na kraju razgovora s ministrom na media servisu dotakli su se i hrvatskog ulaska u Schengen. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je dao jasno poruku da se do kraja listopada može očekivati pozitivnu odluku. Slovenci pak ponovno negoduju zbog nepriznavanja arbitraže.

 - Pokazali smo da Hrvatska po svim segmentima i po svih osam područja koja su važna za Schengen ispunjava sve kriterije. Odbor za Schengen Europske komisije početkom ovog mjeseca je potvrdio i poslao takvu preporuku Komisiji. Tu se ne radi ni o kakvoj nagradi. Nitko do sad nije imao ovako kompleksne uvjete za Schengen - zaključio je ministar unutarnjih poslova.