Obavijesti

News

Komentari 16

Jandroković pozvao švedsku princezu da otkrije Hrvatsku

Jandroković pozvao švedsku princezu da otkrije Hrvatsku
1

Jandroković je, kako se prenosi u priopćenju, istaknuo dugu tradiciju prijateljskih odnosa između dviju zemalja kao i sve intenzivniju bilateralnu suradnju u mnogim područjima

VIDEO

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković završio je u četvrtak dvodnevni službeni posjet Kraljevini Švedskoj audijencijom kod prijestolonasljednice princeze Viktorije od Švedske koju je u toj prigodi pozvao u posjet Hrvatskoj, priopćeno je iz saborske Službe za medije.

Predsjednik Sabora zahvalio je na toplom gostoprimstvu pruženom hrvatskom izaslanstvu za službenog posjeta Kraljevini Švedskoj, a riječ je o uzvratnom dvodnevnom posjetu na poziv predsjednika švedskog parlamenta Riksdaga, Urbana Ahlina.

Jandroković je, kako se prenosi u priopćenju, istaknuo dugu tradiciju prijateljskih odnosa između dviju zemalja kao i sve intenzivniju bilateralnu suradnju u mnogim područjima.

Tijekom susreta, predsjednik Sabora Gordan Jandroković upoznao je princezu Viktoriju s iskustvima Hrvatske kao članice Europske unije, a s obzirom na sve veći broj švedskih turista u Hrvatskoj, razgovarali su i o turističkoj suradnji dviju zemalja.

Jandroković i hrvatsko izaslanstvo počeli su posjet u srijedu s predstavnicima hrvatske zajednice s kojima su razgovarali o njihovu položaju, radu udruga i organizacija, obrazovanju, djelovanju Hrvatske katoličke misije i daljnjem osnaživanju svih aktivnosti radi očuvanja i promicanja hrvatskog identiteta. Razgovaralo se i o mogućnostima poslovnog i znanstvenog povezivanja s Hrvatskom.

Središnje teme sastanka s predsjednikom švedskog Riksdaga Ahlinom bile su osnaživanje bilateralnih odnosa, s naglaskom na parlamentarnu suradnju, mogućnosti gospodarske suradnje, aktualne teme u Europskoj uniji te situaciju u jugoistočnoj Europi.

Na zanimanje švedske strane, Jandroković je iznio i ocjenu europske perspektive jugoistočne Europe s posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu i Srbiju te sigurnosnu situaciju.

U razgovoru s potpredsjednicom švedskog Riksdaga Ewom Thalén Finné, s članovima Švedsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva, zatim Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske poslove  istaknuta je potreba za osnaživanjem i produbljivanjem međuparlamentarne suradnje čemu će uz redovite međuparlamentarne susrete pridonijeti i razmjena mišljenja u području vanjske politike te u okviru Europske unije. 

Na sastanku s gradonačelnicom Stockholma Evom-Louise Erlandsson Slorach Jandroković je razgovarao o razvojnim projektima glavnog grada Švedske u području održivog urbanog razvoja u kojemu Stockholm raspolaže velikim iskustvom i velikim rezultatima, a razmotrili su i mogućnosti suradnje sa Zagrebom.

U tu svrhu Erlandsson Slorach upućen je poziv za posjet Zagrebu i Hrvatskoj.

S ministricom za migracije predsjednik Hrvatskog sabora razmijenio je mišljenja o europskoj migracijskoj politici. Hrvatski je prioritet pristupanje šengenskom području i u tom smislu Jandroković je zatražio švedsku potporu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.