News

Komentari 0

Svetac Marko Križevčanin dobio kapitalnu znanstvenu knjigu

Svetac Marko Križevčanin dobio kapitalnu znanstvenu knjigu

Znanstvenu knjigu 'Sveti Marko Križevčanin. Život i djelo' urednice Tanje Baran ovih dana u zajedništvu objavljuju Udruga za promicanje znamenitih Križevčana 'Dr. Stjepan Kranjčić' i Glas Koncila

Kako je u subotu najavljeno, riječ je o kapitalnom znanstvenom ostvarenju koje je kroz 21 znanstveni rad ispisalo 25 autora, ugledni hrvatski teolozi, povjesničari, filozofi, komunikolozi, kroatisti, znanstvenici koji se bave književnošću, likovnim umjetnostima, glazbom.

Autori su Stjepan Razum, Danijel Labaš, Stjepan Krasić, Ivica Musa i Ivan Šestak, Draženko Tomić, Ivo Džinić, Ivan Armanda, Anđelko Košćak, Anđelko Katanec, Marija Džinić, Davor Trbušić, Ivan Miklenić, Željko Vegh, Tanja Baran, Renata Husinec, Martina Valec-Rebić, Vladimir Lončarević i Manda Zrno, Anita Ruso Brečić, Lucija Konfic i Rozina Palić-Jelavić, Krunoslav Novak i Veronika Novoselac te Božo Skoko.

U svojim su znanstvenim ogledima ispisali znane podatke o trećem hrvatskom svecu i jedinom svecu Zagrebačke metropolije, ali donose i, najavljeno je, potpuno nove, dosad nepoznate činjenice, kao i raznolike poglede na kontekst vremena i okolnosti u kojima je svetac djelovao i mučenički umro te na poruke koje njegov životni primjer nosi suvremenom čovjeku.

U knjizi su objavljene dosad neviđene cjelovite sinteze o sv. Marku Križevčaninu u umjetnostima te analize svega učinjenoga u hrvatskoj Crkvi i društvu za njegovu promociju. Za taj se izdavački pothvat istraživala percepcija sv. Marka Križevčanina u javnosti, a dane su i smjernice za daljnje promicanje njegova štovanja.

Knjigu uz uredničin uvod – koji je objavljen i na engleskom jeziku i u kojem se donosi sinteza dosadašnjega svečeva štovanja, a doznaje se i o nastanku tē znanstvene knjige – obogaćuju četiri predgovora: bjelovarsko-križevačkog biskupa Vjekoslava Huzjaka, varaždinskog biskupa Bože Radoša, koprivničko-križevačkog župana Daraka Korena i križevačkog gradonačelnika Marija Rajna. Ustanovama koje njih četvorica predstavljaju sv. Marko Križevčanin je zaštitnik pa su prigodnim mislima izrazili poštovanje prema tom svecu.

U dodatku knjige doneseni su izvještaji Glasa Koncila s predavanja o sv. Marku Križevčaninu Nike Bilića, Ante Gavrića i Jurja Batelje, objavljena je bogata dvodijelna bibliografija radova o sv. Marku Križevčaninu od 1646. do 2021. autora Ćirila Petešića i Suzane Knežević.

Na kraju su objavljeni izvaci iz recenzija teologa i povjesničara koji recenzentski potpisuju knjigu: prof. dr. sc. Željka Tanjića, rektora Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i dr. sc. Marija Jareba, znanstvenog savjetniku u Hrvatskom institutu za povijest.

Knjiga je opsega 640 stranica, opremljena je bogatim likovnim prilozima, formata je 17x24 cm, tvrdoga je uveza. Objavljena je uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Grada Križevaca te ostalih pokrovitelja.

Svetom Križevčaninu u čast u Hrvatskoj nikada nije održan znanstveni skup. Ovom se znanstvenom knjigom to željelo nadoknaditi, ističe Udruga za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić".