Svetlana Tihanovska stigla u Beč i traži poslovne saveznike | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 18

Svetlana Tihanovska stigla u Beč i traži poslovne saveznike

Svetlana Tihanovska stigla u Beč i traži poslovne saveznike

Tihanovska nudi Austriji otvoreno investicijsko tržište na bjeloruskom tržištu. Riječ je o tvrtkama poput Raiffeisenbanke ili A1 čiju ulogu vidi kao polugu utjecaja na režim u Bjelorusiji

VIDEO

U kolovozu 2020. godine Svetlana Tihanovska  kandidirala se za predsjedničke izbore u Bjelorusiji protiv dugogodišnjeg vladara i diktatora  Aleksandra Lukašenka. Njezin suprug Sergej Tihanovski, koji se prvotno želio natjecati, tada je već bio u pritvoru. Međutim, Lukašenko se nakon izbora proglasio pobjednikom, što nije priznato kao legalno na međunarodnoj razini.  Zemlju su potresli nezapamćeni protesti puni nasilja. Tihanovska je pobjegla u progonstvo u Litvu, gdje je od tada podržavala prosvjede u svojoj zemlji.

POGLEDAJTE VIDEO

U Beč je doputovala kako bi informirala o eskalaciji nasilja  jer se kriza u Bjelorusiji produbljuje.

- Da bismo postigli svoj cilj, odnosno nove izbore, moramo pregovarati s vladajućim režimom. Međutim, oni ne reagiraju na naše ponude za razgovor i nazivaju me teroristom. Ja ne odustajemo. Tražimo ljude koji su spremni preuzeti odgovornost kao posrednici – objasnila nam je Tihanovska svoj posjet Beču u koji su uključeni onaj kancelaru Sebastianu Kurzu, predsjedniku Alexander Van der Bellenu te ministru vanjskih poslova Alexander Schallenbergu.

Austrian President Van der Bellen welcomes Belarusian opposition leader Tsikhanouskaya in Vienna

Prema njenom mišljenju najbolja platforma za pregovore bi bila u posredništvu Organizacije za europsku sigurnost i suradnju OESS-a u Beču, čija je Bjelorusija članica. Svetlana Tihanovska traži da Austrija, kao neutralna zemlja s dobrim odnosima prema Bjelorusiji i Rusiji,  preuzme vodeću ulogu u tom činu. Također, zbog velike geografske i političke povezanosti zahtjeva da Rusija također bude dio pregovora.

S druge strane Tihanovska nudi Austriji ekonomski rast i otvoreno investicijsko tržište na bjeloruskom tržištu. Riječ je o tvrtkama poput Raiffeisenbank ili A1 čiju ulogu vidi kao polugu utjecaja na režim u Bjelorusiji. Austrija je treći najveći investitor u Bjelorusiji nakon Rusije i Cipra. U 2019. austrijski udio izravnih stranih ulaganja u zemlju iznosio je jedanaest posto.

Macron se sastao sa oporbenom bjeloruskom čelnicom, obećao joj je pomoć u pregovorima...
Macron se sastao sa oporbenom bjeloruskom čelnicom, obećao joj je pomoć u pregovorima...

- Jasno nam je da je režim bio taj koji je uzrokovao isključivanje signala A1 tijekom demonstracija. No, tvrtke moraju same odlučiti je li im važno samo poslovanje ili također demokratske vrijednosti koje su s njim povezane. I sami moraju odlučiti koje bi uvjete mogli postaviti za suradnju s režimom – riječi su kojima je stavila otvorene karte za Austrijance na stol.

Najveći trenutni problemi, uzrokovani djelomično višemjesečnim prosvjedima protiv Lukašenka prošle godine, su porast nacionalnog duga, kolaps valute, pad deviznih rezervi i previranja u financijskom sektoru. Uz sve to zemlja je izolirana od međunarodnih financijskih tržišta, a dominantni je vladin sektor teško zadužen, prema nedavno objavljenoj proljetnoj prognozi Drugog svjetskog rata. Teret prošlosti je velik pa se suočava i sa sa zdravstvenim i socijalnim posljedicama strašne nuklearne katastrofe u Černobilu od prije 35 godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 18

VIDEO

Pakleni petak, Hrvatska opet u crvenom: Ovakve temperature očekuju nas tijekom cijelog ljeta
VREMENSKA PROGNOZA

Pakleni petak, Hrvatska opet u crvenom: Ovakve temperature očekuju nas tijekom cijelog ljeta

Danas će prevladavati sunčano i vrlo vruće. Poslijepodne u unutrašnjosti uz jači razvoj oblaka samo rijetko moguć poneki pljusak