Obavijesti

News

Komentari 18

'Sveučilište u Banja Luci nije odgovaralo na naše upite za provjerom što je sumnjivo'

'Sveučilište u Banja Luci nije odgovaralo na naše upite za provjerom što je sumnjivo'

Najveći dio tih lažnih diploma bilo je karaktera da su pojedinci falsificirali dokumente i onda smo mi provjerom u komunikaciji sa sveučilištima utvrdili da su to lažnjaci, kaže Divjak

VIDEO

Bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak za RTL Danas je govorila o provjeri diploma.

Divjak je i sama pokrenula provjeru svih diploma u školstvu, pronađeno je oko 70. Komentirala je odakle su najčešće dolazile i spornu situaciju u Banja Luci. 

"Prije dvije godine pokrenuli smo provjeru diploma u sustavu obrazovanja i s obzirom da sam ja bila nadležna za sustav obrazovanja, drugi sustavi se nisu nažalost pokrenuli, međutim ti lažnjaci su dolazili iz različitih sveučilišta u Hrvatskoj i u inozemstvu. Najveći dio tih lažnih diploma bilo je karaktera da su pojedinci falsificirali dokumente i onda smo mi provjerom u komunikaciji sa sveučilištima utvrdili da su to lažnjaci. Što se tiče ovog spornog sveučilišta u Banja Luci, nažalost oni nisu niti odgovarali na naše upite za provjerom što je samo po sebi sumnjivo jer bi svakom sveučilištu trebalo biti u interesu da se oni koji se krivo predstavljaju kao završeni studenti razotkriju. Oni nisu niti odgovarali tako da sam ja dala naputak školama da se ne zapošljavaju oni čije se diplome ne mogu provjeriti, konkretno i iz oviuh sveučilišta u BiH", objasnila je Divjak.

Što je s digitalnom bazom?

Oni koji su uhvaćeni s lažnim diplomama, dobivali su izvanredni otkaz ugovora o radu. 

"I prijavu policiji i DORH-u i onda je u nadležnosti policije bila provedba postupaka. Koliko se ja sjećam, neki od tih sudskih postupaka su imali završetak u smislu prvostupanjskih presuda koje su bile uvjetne zatvorske kazne, međutim veliki problem je nastao i zbog toga jer je nešto od toga ušlo u zastaru. Zato sam i predlagala da se donese posebni zakon koji bi na razini države regulirao da nema zastare za varalice", rekla je Divjak dodavši da u politici i nije bilo nekog sluha za to.

Na upit zašto ne postoji neka digitalna baza diploma gdje bi poslodavac mogao provjeriti jesu li one legitimne, Divjak odgovara: 

"Isto smo prije malo više od dvije godine počeli projekt Ministarstva znanosti, uprave i CARNET-a. To je pokrenuto i mislim da bi to ove ili sljedeće godine trebalo zaživjeti. Naravno, on će samo vrijediti za diplomante iz Hrvatske, nećemo u njega moći stavljati diplome koje su iz inozemstva, zato i tu treba mehanizam da Agencija za znanost i visoko obrazovanje provjerava takve institucije", rekla je.

Retrogradna provjera

Svakoj državi, kaže Divjak, trebalo bi biti u interesu da ima dobar sustav provjere. 

"Neće to biti na razini da se provjerava nečije znanje, ali se institucija koja je izdala diplomu i sama diploma moraju provjeriti jer to moramo raditi. Vidite da imamo jako puno propitivanja u javnosti i za čelne ljude različitih institucija", kazala je.

S time da se diplome neće retrogradno provjeravati, Divjak se ne slaže. 

"Ja mislim da bi ih trebali provjeravati onako kako smo u sustavu obrazovanja i napravili. Dakle, sve diplome, mi smo provjerili gotovo 70 tisuća diploma i svjedodžbi da bi sustav očistili varalica. Tako se može napraviti i za sve institucije, a to županija, država i grad mogu napraviti, i retrogradno", zaključila je Divjak.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa