Obavijesti

News

Komentari 23

'Svi bi na fakultet, a nitko ne želi raditi' - je li to istina ili mit?

'Svi bi na fakultet, a nitko ne želi raditi' - je li to istina ili mit?
1

Koliko puta ste čuli da mladi žele raditi samo "fine poslove" u uredima, dok obrtnička zanimanja propadaju? Žele li baš svi osnovnoškolci postati menadžeri ili ima i onih koji žele završiti strukovnu školu i otvoriti svoj obrt

VIDEO

Pokušali smo doznati je li tome tako na 2. zagrebačkom obrtničkom sajmu, održanom od 26. do 28. travnja u organizaciji Obrtničke komore Zagreb i suorganizaciji Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Zagrebačkog velesajma. 

Velik interes osnovnoškolaca

Na sajmu je tijekom dana cirkulirao velik broj osnovnoškolaca pa smo se uvjerili da su mladi još uvijek zainteresirani za strukovna zanimanja. Mnogi osnovnoškolci su organizirano posjetili sajam, a u dva dana ih je bilo više od 3 500 i to iz 60 škola grada Zagreba i Zagrebačke županije. To je pokazatelj kako još uvijek postoji nada da obrti neće postati samo uspomena i da će se u Hrvatskoj ipak uspjeti prevladati problem obrazovanja budućih obrtnika.

Školarci su sa zanimanjem pratili predstavljanja više od 30 obrtnika, a održale su se i modne revije, frizerski show te nagradne igre. Čak 487 osnovnoškolaca koji su sudjelovali u anketi provedenoj na sajmu navelo je da bi odabralo obrtničko zanimanje. Najviše ih zanima upis u školu za automehaničara, kozmetičara, frizera i ugostitelja. 

Uz obrtnike, na sajmu su sudjelovali i učenici 12 srednjih strukovnih škola te izlagači iz Slovenije. Time im je pružena prilika da svoje znanje isprobaju i u praksi te pokažu čime će se u budućnosti baviti. Takav koncept predstavljanja obrtnika i strukovnih škola pomogao je čak 637 učenika da odaberu svoje buduće zanimanje. 

JoomBoosovci na 2. zagrebačkom obrtničkom sajmu

Obrtnička komora Zagreb je u cilju popularizacije obrtničkih zanimanja iskoristila najinovativnije forme promocije pa je tako ove godine sajam promoviran putem JoomBoos kanala. Ekipa iz JoomBoosa predstavila je dva videa koji su rušili rekorde gledanosti, a zajedno su imali više od 130.000 pregleda. Nije izostala ni reakcija fanova na društvenim mrežama, tako da su video Dennisa Domiana i zajednički vblog TheSikrta i LayZ-a postigli odličan rezultat.

Kako bi motivirao svoje fanove da razmisle i o upisu u strukovne srednje škole, Dennis Domian otkrio je njemu najdraža zanimanja koja bi odabrao da nije YouTuber. TheSikrt je snimio video svog posjeta sajmu, a sve kako bi svom bratu Leonu pronašao najbolji posao. U videu je gostovao i LayZ, pobjednik VIDEOSTAR natjecanju,a kako im je bilo na sajmu, pogledajte niže.


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'
TRAŽE IZMJENU SPORNE TOČKE

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'

Smatraju da su točkom 8. navedenog zakona Roditelji njegovatelji i Njegovatelji ponovno i namjerno izmanipulirani, te da nisu zaslužili ovakav diskriminatoran i ponižavajući tretman

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute
SAMOSTALNO NA IZBORE

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute

Ustvrdio je i da je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, zbog potencijalne koalicije, čak odustao od kandidature za premijera te je "bio spreman predati to mjesto Sandri Benčić"
Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate
NESRAZMJER U IMOVINSKOJ KARTICI

Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate

U razdoblju od 2016. do 2018. godine prijavio je veća primanja za suprugu od stvarnih. Tako je navedeno da joj je godišnja plaća 121.385 kuna, a tijekom 2016., 2017. i 2018. je u zbilji primila dvostruko manje