Obavijesti

News

Komentari 84

Svi plaču i nariču: Umro kralj, naslijedit će ga hiroviti princ...

Svi plaču i nariču: Umro kralj, naslijedit će ga hiroviti princ...
1

Tajland oplakuje voljenog kralja. Cijela zemlja je zavijena u crno. Nakon 70 godina netko će drugi sjesti na prijestolje i narod strahuje. Kraljev sin poznat je po svojoj aroganciji i dekadentnom životu

VIDEO

Podanici tajlandskog kralja Bhumibol Adulyadeja, koji je prema časopisu Forbes prije nekoliko godina proglašen najbogatijim svjetskim monarhom,'okupirali' su ulice Bankoka i neutješno plaču za kraljom koji je vladao zemljom punih 70 godina. Velik broj Tajlanđana zapravo nije nikad upoznao drugog suverena. Neutješni su, nadaju se da će ustati iz mrtvih.

Bangkok, Thailand

- Čekam čudo da ga vrati među žive. On je rekao da želi živjeti 120 godina. Želim da nas naš kralj čuje u slučaju da se vrati u život - kaže Sukit Tanaboonsombat (46)
Tajlandska televizija neprestano emitira program u kojem se prikazuje pokojni kralj od njegove krunidbe 1946. pa sve do današnjih dana. Snimke kralja u ophodnji u vojnoj odori, kralj kako pomaže siromašnima.. U svakom slučaju kralj se prikazuje kao polubožanstvo što nije čudno jer mnogi Tajlanđani na njega tako i gledaju.

 Bangkok

Vlada se odlučila za period tugovanja od godine dana, a sva zabava zabranjena je minimalno 30 dana.
Njegov sin i nasljednik i princ Maja Vajiralongkorn(63) ne žuri naslijediti prijestolje. 
- Kraljev je zakoniti nasljednik tražio da ne dođe odmah do krunidbe te da je odgodimo jer bi volio provesti vrijeme u tugovanju zajedno sa narodom Tajlanda - izvjestili su vladini dužnosnici.

Skandalozni nasljednik prijestolja

Mnogi smatraju da princ nasljednik neće donijeti ništa dobro monarhiji i da će samo oslabiti njezin ugled. Naime, princ se dosad već tri puta ženio i razvodio, brakovi su bili burni, a već odavno kruže glasine o njegovim problemima sa financijama i vrućim temperamentom. Sa zadnjom ženom Srirasmi s kojim ima sina razveo se 2014. godine, samo nekoliko mjeseci nakon što su rođaci princeze osumnjičeni za korupciju i iznudu te zloupotrebu svoje pripadnosti kraljevskoj obitelji.

 Crown Prince Maha Vajiralongkorn

Da se brak održi zasigurno nije pomogla luda zabava što su je priredili u carskoj palači u Bankoku u čast njihovog psa, pudlice Foo Fooa. 

A Srirasmi je, bar tako pokazuje snimka, imala  na sebi samo tange dok je hranila psa njegovom rođendanskom tortom. Prije toga svi na zabavi psu su pjevali "Happy Birthday". Njegova supruga se bivšem američkom veleposlaniku tijekom jedne državne večere povjerila kako upravo Foo Foo ima generalski čin odnosno čin zapovjednika zračnih snaga.

Tajlandski princ

Princ sa trećom suprugom Srirasmi

S obzirom na kontroverze vezane uz prijestolonasljednika bilo je priče da bi umjesto princa na prijestolje mogla doći njegova starija sestra, no Vlada je nakon smrti potvrdila princa Vajiralongkorna kao nasljednika.

Tri braka i razvoda

Rođen 1952. dobivao je svu moguću pažnju kakvu dobivaju kraljevski sinovi. A on je bio jedini sin. Jednom prilikom u intervjuu je priznao da nije sve do 12 godine znao zavezati vezice na cipelama jer su njegovi dvorjani to uvijek radili umjesto njega. Oduvijek je volio ekstravaganciju i bio poznat po svoj dekadentnom životu.
Školovan u inozemstvu po vojnim akademijama kao 25 - godišnjak se želeći majci ispuniti želju oženio prvom rodicom. Kad im se rodila kći brak se već raspadao, a samo devet mjeseci od rođenja kćeri dobio je sina sa ljubavnicom, pučankom.
Njegova majka je medijima ponašanje svog sina playboya obrazložila riječima
- Moj sin je pomalo Don Juan. On je dobar student, dobar dečko, ali je ženama jako zanimljiv, a i on nije ravnodušan na njihove čari.

 Bangkok

Nakon razvoda od prve supruge oženio je ljubavnicu i s njom dobio još četvero djece. No ona ga je nakon 12 godina braka ostavila  i pobjegla s kćeri u Englesku. Bez oklijevanja oteo je kćer i vratio je kući.
S trećom suprugom Srirsami upoznao se dok je radila u njegovom uredu.  Par ima 11- godišnjeg sina, a proveli su u braku 13 godina. No postoje glasine kako princ ima još djece s nekim drugim ženama iako ih kraljevska palača ne priznaje. Princ je na kraju Srirsami potjerao i zabaranio joj ulazak u palaču.

U Tajlandskim oružanim snagama princ ima činove generala kopnene vojske, admirala Kraljevske mornarice i glavnog zračnog maršala (Air Chief Marshal) u Kraljevskom zrakoplovstvu.

"Za društvo koje je tako snažno  povezano s monarhijom, kao što je to Tajland izrazito je opasno da osoba poput Mahe dođe na vlast, koji pri tom uopće nije prikladan za tu funkciju" stoji u analizi Strategic Forecasting iz 2015. godine.
 

Kralj je bio faktor stabilnosti

Njegov otac, obožavani kralj za kojim tuguje cijeli Tajland cijeli je život proveo u braku s jednom ženom, više od 60 godina. Rođen u Sjedinjenim Državama, obrazovan u Švicarskoj u slobodno vrijeme bavio glazbom, umjetnošću i jedrenjem. Za većinu  od 68 milijuna Tajlanđana kralj je bio stup sigurnosti u nestabilnim vremenima. Njegovi sunarodnjaci vide ga kao najzaslužniju osobu za prosperitet Tajlanda. Zemlja je za njegove vladavine industrijalizirana, ali je i svjedočila udarcima parlamentarnoj demokraciji kroz deset vojnih pučeva, posljednji put u svibnju 2014. 

 Bangkok

Princ nasljednik nikad nije uživao ni približnu popularnost kao njegov otac, a sudeći po njegovim postupcima uplašeni podanici ne znaju što ih sad čeka. Možda zbog toga i toliko suza...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a