Obavijesti

News

Svi smo na meti: Hakeri su sa računa ukrali 2 milijuna kuna

Svi smo na meti: Hakeri su sa računa ukrali 2 milijuna kuna
1

Prema podacima Hrvatske udruge banaka hakeri su putem internet bankarstva samo lani pokušali ukrasti više od 12 milijuna kuna s računa hrvatskih tvrtki

VIDEO

Čak i na prvi pogled bezopasni virusi koji ne sadržavaju niti jednu eksplicitnu funkciju nanošenja štete mogu dovesti do rušenja sustava i gubitka podataka, ovisno o softveru instaliranom na računalo. Zato je važno imati cjelovitu uslugu koja uključuje snažnu i pouzdanu antivirusnu zaštitu koja sprječava prodor virusa u računalo ili mrežu.

- 95% hakerskih napada moguće je spriječiti sigurnim korištenjem tehnologije

- 575 milijardi kuna zabilježena je lani šteta u svijetu zbog cyber kriminala

Hrvatskim tvrtkama hakeri su putem internetskog bankarstva lani uspjeli ukrasti dva milijuna kuna, a šteta bi bila i nekoliko puta veća da velik broj tih ilegalnih transakcija nije zaustavljen. Hakeri su, naime, prema podacima Hrvatske udruge banaka pokušali lani ukrasti više od 12 milijuna kuna s računa hrvatskih tvrtki! Online opasnosti vrebaju iz gotovo svakog ugla, često možemo čitati o novim prijetnjama, no činjenica je da mnogi ne polažu dovoljno pažnje zaštiti vlastitih računala ili danas sve važnijih mobitela. 

Skoro svaki dan možemo čuti da su tvrtke, koje rade antivirusnu zaštitu, otkrile novi virus ili neki zlonamjerni program. Virusi se razlikuju po tome koliko se protiv njih teško boriti. Način infekcije (način na koji se virusi šire) i simptomi (šteta koju virusi uzrokuju) imaju svoj utjecaj. Primjerice, može se zaustaviti širenje virusa ugrađenih u inficirani izvršni program tako što ćete korisnicima zabraniti instalaciju tog softvera. 

No, mnogo je teže boriti se protiv virusa koji se šire putem Interneta koristeći funkcije skripti klijenata elektroničke pošte i web preglednika. Ovdje mogu pomoći samo tehničke mjere poput antivirusnih programa i redovitog obnavljanja softvera čime se uklanjaju sigurnosne rupe.

 U smislu štete, najopasniji su virusi koji služe kao priprema za hakerske napade. Oni otvaraju "stražnja vrata" sustava, izvlače lozinke i podatke o korisnicima i mijenjaju autorizacije. Novi virusi se neprestano pojavljuju, u redovitom poslovanju teško je pratiti i ažurirati antivirusne programe te je važno imati cjelovitu uslugu koja uključuje snažnu i pouzdanu antivirusnu zaštitu koja sprječava prodor virusa u računalo ili u mrežu.

   

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...