Švicarac Cuno Amiet bio je baš popularan da je i Churchillu prezentirao slikarske tehnike | 24sata
Obavijesti

News

Švicarac Cuno Amiet bio je baš popularan da je i Churchillu prezentirao slikarske tehnike

Švicarac Cuno  Amiet bio je baš popularan da je i Churchillu prezentirao slikarske tehnike

U Galeriji Klovićevi dvori izložba od 'Od boemstva do vječnosti' može se pogledati do 30. lipnja. Od poznatih imena tu su Degas, Modigliani, Matisse, ali i drugi koji su obilježili umjetničke pokrete 20. stoljeća

VIDEO

Izložba impresivnih umjetnina  "Od boemstva do vječnosti" predstavlja najširu panoramu umjetničkog života u Europi, Latinskoj Americi te Sjedinjenim Američkim  Državama. U organizaciji 24sata i partnera u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori otvorena je do 30. lipnja. Među najzvučnijim imenima su Edgar Degas, od čijih je djela izložena “Mala četrnaestogodišnja plesačica”, Amedeo Modigliani, koji je samo dva mjeseca prije smrti naslikao portret “Annie Bjarne”, a jedna od zvijezda svakako je Henri Matisse (1869. - 1954.), od čijih nam djela dolazi “Ležeći akt” (“Aurore”) iz 1907. godine. Stotinjak umjetničkih djela stiglo je iz galerije “The Hub of Fine Arts” u Mostaru, a dio su kolekcije privatne zaklade MT Abraham (MTA). Izložbu su organizirala 24sata uz podršku Turističke zajednice Grada Zagreba. Jedan autor također se ističe -  Cuno Amiet (1868. – 1961.), čije možemo vidjeti ulje na platnu  "Gđa Sautter" iz 1922. godine.

Cuno Amiet bio je pionir modernog slikarstva u Švicarskoj

Cuno Amiet bio je pionir modernog slikarstva u Švicarskoj, ali je radio i kao bakrorezac, graver i litograf. Nakon smrti Ferdinanda Hodlera 1918., Amiet postaje najvažniji švicarski slikar i osoba u kulturnom fokusu. Nije bilo niti jednog žanra kojim se nije bavio: pejzaži, mrtve prirode, interijeri i portreti imali su poseban status u Amietovu opusu od samih početaka njegova stvaralaštva.

Od 1907. do 1931. u njegovu je radu dominirao ekspresionizam, premda je njegovo zanimanje za iznenađujuće, ali harmonične odnose boja, ostao jednako važan kao prije. Kao član skupine europskih fovista, vatreno je podržavao primat boje, da bi na kraju preferirao korištenje čiste boje umjesto tonskog slikanja. Sudjelovao je na mnogim međunarodnim događajima u Beču i Münchenu, Berlinu, Leipzigu, Budimpešti, Zürichu i Dresdenu.

Ulje na platnu, 'Gđa Sautter', 1922.

Godine 1931. pedeset i jedna Amietova slika, koje su bile među njegovim najvažnijim djelima, uništena je u požaru u minhenskom izložbenom paviljonu Glaspalast. Tijekom 1930-ih provodi dio svake godine u Parizu. Jedini je slikar koji predstavlja Švicarsku na Venecijanskom bijenalu. Amiet je 1950. godine posjetio Winstona Churchilla, premijera Ujedinjenoga Kraljevstva, u njegovu domu u Chartwellu u Kentu, i demonstrirao mu svoje slikarske tehnike, što jasno govori o tome koliko je bio cijenjen.  Njegova posljednja velika izložba bila je 1960. u galeriji Künsthalle u Bernu.

Njegove slike čuvaju se u vodećim europskim muzejima. Max Kaganovitch (1891. – 1978.) redovito je organizirao izložbe švicarskog umjetnika u svojoj pariškoj galeriji, a ostavio je i svoju umjetničku kolekciju na raspolaganje državi, uključujući vlastiti portret i portret njegove supruge. Kao i na slici "Gđa Sautter", na portretima prevladava ljubičasta paleta boja, koju je Amiet jako volio u svojem fovističkom razdoblju.

 

Partneri projekta su Erste banka, Hitachi Energy, Wiener osiguranje Vienna Insurance Group, HEP, Stega tisak, Orbico Group, SAINTS HILLS, Arena Hospitality Group, Badel 1862, Korlat i JANAF.

 

Ulaznice za izložbu prodaju se na stranici eventim.hr, a moći će se kupiti i na blagajni Klovićevih dvora. Cijena ulaznica je 7 eura, a za studente, umirovljenike i djecu od 7 do 18 godina 6 eura. Djeca do 7 godina imaju besplatan ulazak.

Pokretanje videa...

Od boemstva do vječnosti 00:22
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Josipovo tijelo i dalje leži u Dublinu: 'Ovo još nismo imali. Pitanje je tko će sve to platiti'
PRETUKLI GA DO SMRTI

Josipovo tijelo i dalje leži u Dublinu: 'Ovo još nismo imali. Pitanje je tko će sve to platiti'

Josip Štrok (31) je u ožujku nasmrt pretučen u Dublinu. Tijelo je još u Irskoj jer su njegovi rastavljeni roditelji podnijeli dva zahtjeva za povratak tijela

Muškarac šipkom napao mladu ženu u Splitu i seksualno ju napastovao - policija ga traži
POLICIJA MOLI ZA POMOĆ

Muškarac šipkom napao mladu ženu u Splitu i seksualno ju napastovao - policija ga traži

Osobe koje eventualno raspolažu s informacijama vezano uz ovaj događaj  pozivamo da dođu u najbližu policijsku postaju ili nazovu  policiju na broj 192, mole iz policije
Zarobit će nas toplinska kupola! Ovaj tjedan  stiže toplinski val, temperature rastu i do 40°C!
STIŽU VRUĆINE

Zarobit će nas toplinska kupola! Ovaj tjedan stiže toplinski val, temperature rastu i do 40°C!

Iako je lipanj počeo nestabilno i kišovito, već od idućeg tjedna u južnoj, središnjoj i istočnoj Europi možemo očekivati snažan toplinski val s temperaturama koje će se penjati i do 40 stupnjeva Celzijevih