News

Komentari 89

Svijet je u panici: Prvi slučaj opakog korona virusa u SAD-u!

Svijet je u panici: Prvi slučaj opakog korona virusa u SAD-u!

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je da se zloglasni korona virus Wuhan proširio sve do SAD-a. Od njega je u Kini dosad preminulo šestero ljudi...

Muškarac koji se nedavno vratio u Seattle u državi Washington iz Wuhana, gdje je bio na putu, prva je osoba zaražena novim sojem virusa, navodi američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Američki državljanin nije pokazivao simptome kada se vratio u zemlju prošle srijede, kada još nisu počeli pregledi putnika iz Kine u nekoliko američkih zračnih luka, prenosi dpa.

Muškarac je hospitaliziran i u dobrom je stanju te predstavlja mali rizik od zaraze za druge, rekli su dužnosnici.

Prvi slučaj novog korona virusa zabilježen u kineskom gradu Wuhanu početkom prosinca prošle godine a oboljeli se uglavnom epidemiološki povezuju s boravkom na gradskoj tržnici Huanan Seafood Wholesale Market, veleprodajnom tržnicom morskih i živih životinja. Virus se proširio na Peking i Šangaj. Dosad je zaraženo više od 300 ljudi, a šestero je umrlo, rekli su kineski dužnosnici. 

Epidemija je izazvala zabrinutost između ostalog i zbog približavanja praznika Kineske nove godine kada stotine milijuna Kineza putuju kako unutar zemlje tako i u inozemstvo.

Osim u SAD-u, slučajevi izvan Kine zabilježeni su u Južnoj Koreji, Tajlandu i Japanu.

Simptomi bolesti uključuju povišenu temperaturu, kašalj i teškoće s disanjem. 

Prošli tjedan CDC je počeo pregledavati putnike iz Kine u tri američke zračne luke, a ovaj tjedan bit će uvedeni pregledi na još dva aerodroma.

Najčitaniji članci