Obavijesti

News

Komentari 12

'Svinje su plivale jedna preko druge, sve koke odnese voda'

'Svinje su plivale jedna preko druge, sve koke odnese voda'
8

‘SVAKE GODINE ISTO’ U Macincu u Međimurju zbrajaju štete nastale nakon izlijevanja potoka Trnave. Građani kažu kako se situacija ponavlja čim padnu veće količine kiše

VIDEO

Kad je došla voda, svinje su plivale u svinjcu, i to jedna preko druge, a kokoši mi je odnijela voda. Èujem ih kako kokodaču, no ne znam gdje su, rekla nam je Darinka Fučko iz Macinca u Općini Nedelišće stojeći u poplavljenom dvorištu.

Pod vodom je završio i kukuruz te grah koji je posadila. Još nije utvrdila koliku joj je štetu prouzročila posljednja poplava.

POGLEDAJTE VIDEO: Poplava u Macincu

Pokretanje videa...

Poplava općina Nedelišće 01:01

U Macincu se zbog jake kiše koja je padala u nedjelju izlio potok Trnava. Voda je u glavnoj ulici poplavila vrtove i dvorišta. Načelnik općine Nedelišće, Darko Dania, rekao je za portal emedjimurje da su reagirali odmah nakon prvih informacija s terena i učinili najviše što se moglo u okviru njihovih nadležnosti. Vatrogasci i građani odmah su krenuli s postavljanjem zemljanih nasipa, ispumpavanjem podruma i čišćenjem odvodnog kanala. 

- Održavanje svih sličnih kanala poput ovoga je u ingerenciji Hrvatskih voda, tako da oni mogu puno preciznije objasniti zbog čega je došlo do poplave. Prema informacijama koje smo dobili iz briježnog dijela Međimurja, preko Preseke i Gornjeg Mihaljevca stigle su enormne količine vode zbog obilnih padalina. Odmah po primitku informacije reagirali smo i angažirali sva Dobrovoljna vatrogasna društva s područja općine na utvrđivanju nasipa i ispumpavanju vode iz poplavljenih prostora te ih moram pohvaliti zbog golemog doprinosa koji su dali u saniranju stanja. Hrvatske vode pomogle su značajnom količinom vreća s pijeskom i angažmanom većeg broja ljudi koji su se uključili u sanaciju - rekao je Dania dodavši kako su se problemi, osim u Macincu, pojavili i na nekoliko lokacija u Črečanu i Paragu, ali da su hitnom intervencijom uspjeli stanje zadržati pod kontrolom.

U noći na ponedjeljak voda se počela povlačiti pa se jučer moglo normalno voziti kroz mjesto.

Ivica Mustač, voditelj Vodnogospodarske ispostave za mali sliv Trnava, za emedjimurje je poajsnio zbog čega se u tako kratkom vremenu zagušio odvodni kanal.

- Kiša je počela u nedjelju oko 18 sati i padala je tako jako da je već za sat vremena kanal bio gotovo pun. Prema nekim mjerenjima, u satu je palo 40 litara kiše po četvornome metru, a prosjek za cijelu godinu je oko 900 litara kiše po četvornome metru - rekao je Mutrač dodavši kako su sličnu situaciju imali 2014. godine, ali da su tada padaline bile znatno slabije, pa je trebalo oko 6-7 sati dok voda nije stigla, tako da su imali vremena reagirati.

- Ova je situacija potvrdila da su opravdani naši planovi za gradnju retencije Gornji Mihaljevec koja bi, u sličnim slučajevima, zaustavila prodor takvih količina vode na ovaj prostor. Jer sad ne samo da je bio poplavljen kanal, nego se vode proširila i na obližnja polja, pa i preko pruge - kazao je Mustač.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao