Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
129 komentara

Svjedočenja DORH-u u slučaju Agrokor: Tko je tu sve lagao?

NOVI DETALJI: Andrej Plenković ipak nije bio neupućen, kako je tvrdio, a Marić je prešutio sastanke s Todorićem i eventualni sukob interesa

Foto: Antonio Bronic/REUTERS/Goran Stanzl/Miranda Cikotic/Patrik Macek/PIXSELL
129 komentara

Martina Dalić i Zdravko Marić sastali su se s Ivicom Todorićem dva puta prije nego što je on došao u Vladu na sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Osim toga, Zdravko Marić bio je na sedam sastanaka u Vladi na kojima se odlučivalo što s Agrokorom. Andrej Plenković sve je znao o organiziranju grupe koja je kasnije postala poznata kao Borg, pa čak je i sam pozvao na sastanak grupe odvjetnika Borisa Šavorića. Zdravko Marić je predložio i jednog stručnjaka u grupi, Tonćija Korunića, koji je trebao analizirati stanje u Agrokoru, te je pribavljao podatke o poslovanju koncerna. Ante Ramljak je na sastanak s američkim fondom Knighthead išao prije nego što je izglasan zakon prema nalogu bivše potpredsjednice Martine Dalić.

SLUČAJ AGROKOR 'Povjerenstvo će razmatrati i novi postupak protiv Marića'

Most je vjerovao da HDZ želi pomoći Todoriću, zato su inzistirali na ekspertnoj skupini. Izvanredni povjerenik uopće nije trebao biti Ante Ramljak nego Branimir Bricelj iz Altere, ali je odustao zbog dvije sporne situacije iz prošlosti.

Svi ti novi detalji u slučaju Agrokor proizlaze iz svjedočenja Martine Dalić, Ante Ramljaka i Zorana Besaka u DORH-u, koji je objavila N1 televizija. Premijera, potpredsjednicu, ministra Marića i Antu Ramljaka prijavila je stranka Slobodna Hrvatska da su se organizirali u grupu kojoj je bio cilj izvući novac iz Agrokora kroz savjetničke usluge.

Zagreb: Održana 111. sjednica Vlade RH SLUČAJ AGROKOR Plenković: Izbjegli smo slom, a Agrokor je sada završena priča

Nakon ispitivanja u DORH-u prijava protiv njih da su organizirali skupinu za izvlačenje novca na kraju je odbačena.

'Pogodovanje skupini'

Zdravko Marić se nakon početnog sudjelovanja i pribavljanja informacija, te predlaganja jednog člana, ipak lani povukao zbog potencijalnog sukoba interesa. Međutim, u prošlom procesu u kojem ga je ispitivalo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, on nije spominjao ranije sastanke s Todorićem. Predsjednica povjerenstva Nataša Novaković najavila je da bi ponovno mogli pokrenuti postupak protiv njega, a da će transkripti biti dio odluke o pokretanju postupka protiv Plenkovića i Dalić.

Njena prethodnica, Dalija Orešković, smatra da DORH nije smio odbaciti prijavu. Skupina je osnovana, mimo procedura, a sve je znao Plenković i vidio sve verzije zakona kojima su omogućili milijunske poslove članovima grupe Borg.

- Radi se o privatnoj interesnoj skupini koja je zlorabila sustav jer je imala zaštitu premijera - drži Orešković.
A u Vladi odbacivanje prijave i uspješno sklopljenu nagodbu smatraju krajem priče o Agrokoru.

- Svi bi nam trebali biti zahvalni jer smo spasili gospodarstvo. Agrokor je završena priča - izjavio je premijer Andrej Plenković novinarima.

Nije htio ulaziti u detalje. Ivica Todorić se oglasio iz Londona i rekao da su sve maske pale jer je Plenković sve znao.

ŠTO JE REKAO USKOK-U: Ramljakov iskaz: 'Može se reći da je Dalić autor lexa Agrokor'

Andrej Plenković 

Smijenio je prvo Antu Ramljaka pa zatim i Martinu Dalić jer je tvrdio da nije znao sve detalje o pisanju zakona i angažmanu savjetnika. Sad ispada da su ga o svemu izvješćivali, da je vidio sve verzije zakona, a čak je on uveo i odvjetnika Šavorića u grupu. Vlada je prešutjela sastanke s Todorićem.

Martina Dalić 

Detaljno je svjedočila kako je nastala ekspertna skupina koja je napisala zakon, a javnosti nikad ranije nije htjela otkriti njihova imena. Štoviše, tvrdila je da ih ne zna. Znala je i da će svi koji su sudjelovali u izradi “lexa Agrokor” postati i savjetnici kad se angažira američki Alix. Iznose, kaže, nije znala.

Zdravko Marić 

Jučer je ostavljao dojam da mu je najviše neugodno. Cijelo vrijeme je tvrdio da nije odlučivao o Agrokoru, no sad ispada da nije bio samo na dva nego na sedam sastanaka, da je davao ključne informacije, predložio člana skupine. On se izuzeo od odlučivanja i komunikacije o Agrokoru, ali očito prekasno, tek kad su mediji digli prašinu.

Ante Ramljak 

Tvrdio je da se s predstavnicima Knightheada, koji su postali glavni kreditori, sastao kao i s mnogim drugima koji su tražili njegov savjet. Sad ispada da ga je na sastanak uputila Martina Dalić. Potvrdio je da su on i Matić radili i na projektu otkupa dionica Ine iako se to dosad samo nagađalo. Ispada da ih je tada Dalić tajno angažirala.

Tema: Akcija Agrokor

Možda vas zanima i ovo:
Message