Obavijesti

News

Komentari 19

Šef Hypo banke je izgubio živce: Ne mogu se svega sjetiti

Šef Hypo banke je izgubio živce: Ne mogu se svega sjetiti
3

Svjedoka Jörg Schuster je iznerviralo što je neke stvari morao ponavljati. Zacrvenio se i skinuo sako. Rekao je i kako se ne može sjetiti svega što je bilo prije 17 god.

VIDEO

Na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, optuženom za ratno profiterstvo u slučaju Hypo i uzimanje mita u slučaju Ina-MOL. U četvrtak su putem video linka svjedočila dva svjedoka iz Austrije - Zlata Vrdoljak i Jörg Schuster, oboje iz Hypo banke.

Prva je putem video linka iz Klagenfurta svjedočila Zlata Vrdoljak koja je 1994. i 1995. godine u Hypo Banci bila pomoćnica kreditnom referentu zadužena za financiranje na slovenskom i talijanskom tržištu. Rekla je da je Striedinger bio direktno nadređen. Pitali su je što zna o ugovoru o kreditu s Ministarstvom vanjskih poslova 1995. godine na što je rekla kako nije direktno radila na tom kreditu već je to radio njezin kolega, a da su ona i još jedan kolega preuzeli predmet nakon što je već bio isplaćen. Oni su preuzeli korespondenciju s MVP-om oko kamata i ostalog. 

USKOK je pitao na čiju inicijativu su pokrenuti pregovori. Vrdoljak je rekla da nije bila prisutna kad je Uprava Hypo Banke objašnjavala na koji način su došli na hrvatsko tržište i da je tadašnji šef Uprave Wolfgang Kulterer više puta naglašavao da je bivši ministar vanjskih poslova Austrije Alois Mock njega zvao i pitao bi li mu Hypo Banka mogla odobriti taj kredit. Dodala je kako je čula od kolega da su pregovore sa strane Hypo Banke vodili Kulterer  i Striedinger te da je čula da je na početku za Hrvatsku pregovarao doktor Mate Granić i kasnije Sanader. 

Pitali su je tko je bio posrednik za isplatu provizije na što je odgovorila da ne zna jer nije bila direktno uključena, ali da je naše Državno odvjetništvo u travnju 2011. kad su je ispitivali prezentiralo dokumentaciju iz koje proizlazi da je provizija isplaćena Eugenu Laxi i firmi Bishop's Dale. Ona Laxu nikad nije upoznala niti je bila prisutna kad su provizije isplaćivane.

Sloković ju je pitala je li kod drugih kredita gdje je država bila jamac isplaćena kakva provizija. Vrdoljak je rekla da se ne sjeća na pamet, ali da odvjetništvo ima dokumentaciju za kredite za koju su isplaćivali proviziju. Na pitanja je li imala ikakav kontakt s formom Bishop's Dale rekla je da su ona i gospodin Makula radili s njima ne samo za kredit od 140 milijuna tadašnjih šilinga nego da su i drugi klijenti i poduzeća bili na toj listi i da su to uglavnom bila hrvatska poduzeća i jedno slovensko. Rekla je da uključivanje posrednika koji su primali proviziju u to doba nije bila ništa neobično. 

"Smatrao dam da je kredit Hrvatskoj bio dobar potez za banku"

Jörg Schuster je rekao kako je on 1994. i 1995. bio kolega Wolfganga Kulterera te da je bio zadužen za vrijednosne papire i kredite na području Austrije. Rekao je kako ga je Kulterer informirao na sjednici uprave da je Alois Mock njega kontaktirao i rekao mu da Hrvatska traži kredit i pitao da li ga mogu odobriti. 

- Smatrao sam da je to dobar potez za banku jer smo prvi put ušli u kreditiranje u inozemstvu s jednom novom zemljom - rekao je svjedok. Potvrdio je i ono što je rekao na ispitivanju u studenom prošle godine kako se Kultereru obratio član uprave iz Tirola i rekao da postoje dobri kontakti sa zamjenikom hrvatskog ministra vanjskih poslova te kako hrvatsko ministarstvo treba kredit.

- To je točno, nisam bio nazočan na pregovorima nego sam to čuo od drugih. Čuo sam da je s austrijske političke strane bilo pozdravljano da jedna austrijska banka podržava Hrvatsku - rekao je Schuster. Posvjedočio je kako je bilo razgovora između njega, Sanadera, Kulterera i ponekad Striedingera.

"Sa Sanaderom nisam razgovarao o kreditu" 

- Više se ne sjećam kada su bili ti razgovori. Sa Sanaderom sam razgovarao pet ili šest puta, a uglavnom smo čavrljali. Nikada nismo bili sami. Pojedinosti se ne sjećam. Najčešće su na razgovorima bili Sanader, Kulterer i ja. O kreditima nismo pričali nego o ekonomskim pitanjima. To je bilo prije 17 godina, a ja u banci ne radim već deset godina. Ne mogu se sjetiti pojedinosti no činjenica je da je RH dobila kredit, da je on prošao upravu i nadzorni odbor, da je odobren i isplaćen - rekao je Schuster. Rekao je i kako su sastanci uglavnom bili u uredu Sanadera, a ponekad i u hotelu u Klagenfurtu. Rekao je i kako je na pregovorima s hrvatske strane službeno bio samo Sanader. 

"Mislim da provizija nije bila moguća"

- Ne znam da je isplaćena provizija za kredit to sam čuo tek tijekom saslušanja u studenom 2011. Ja sam radio na kreditiranju za područje Austrije i moram reći kako smatram da u ovom slučaju nije bila moguća provizija. U Austriji je također nezamislivo da neki posrednik dobije proviziju. Provizija je obično išla na teret klijenta i uračunata je u kalkulaciju kredita - rekao je Schuster. Kazao je i kako za Eugena Laxu nikada nije čuo do studenog 2011. u istrazi. Pokazali su mu i jednu isplatnicu i pitali da li je na njoj njegov potpis. On je rekao kako ne vidi jer je mutno i ne može pročitati.

- U karijeri sam potpisao tisuće dokumenata, isplatnice nisam jer to uglavnom nije radila uprava. Ali ako sam rekao u istrazi da sam to potpisao, onda je to tako, no sad to ne mogu pročitati - rekao je Schuster. Očito ga je razljutilo što je nekoliko puta morao ponavljati ono što je već rekao pa se zacrvenio, skinuo sako i iziritiran izgubio strpljenje. 

Onda se opet primirio i rekao kako bi, ako bi njemu drugi član uprave dao da nešto potpiše, on to potpisao. Rekao je i kako za firmu Bishop's Dale nikad a nije čuo  prije ispitivanja. 

- I to sam ime vjerojatno vidio na dokumentima koji su mi predočeni lani u istrazi. Ne morate me sada uvijek pitati jesam li vidio dokumente koje sam vidio 2011. jer ih sada ne mogu vidjeti ni pročitati.

Sloković bi ipak predočila, odnosno pročitala prijevod dokumenta u kojem stoji pismo s kojim Eugen Laxa upravu Hypo banke obavještava da svoje poslove prenosi na Bishop's Dale. Na vrhu stranice je Schusterovo ime, kaže Sanaderova odvjetnica.

- Ne poznajem ovaj dopis. Nisam bio nadležan za vanjsko tržište, nikakve poslove nisam vodio - odgovorio je.

Rekao je i kako je čuo da su Granić i Sanader imali neke privatne kredite te je rekao kako smatra da je to normalno. Sudac Ivan Turudić ga je onda pitao da li je to sukob interesa, a svjedok je onda rekao:

- Da sam ja Granić ili Sanader nikad ne bih uzeo takve kredite. 

Suđenje Ivi Sanaderu u slučajevima Hypo i MOL će se nastaviti u kolovozu.               

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...