Obavijesti

News

Komentari 3

Svjedočit će pred Senatom: 'Trumpov kandidat me napao'

Svjedočit će pred Senatom: 'Trumpov kandidat me napao'
1

Christine Blasey Ford, 51-godišnja sveučilišna profesorica iz Kalifornije, optužila je Kavanaugha (53), suca prizivnog suda kojeg je Trump izabrao kao kandidata za doživotni posao u Vrhovnom sudu, za pokušaj napada

VIDEO

Christine Blasey Ford, žena koja je za seksualni napad optužila Bretta Kavanaugha, kandidata Donalda Trumpa za Vrhovni sud, pristala je u subotu svjedočiti pred Senatom sljedećeg tjedna, izvijestili su američki mediji.

"Dr. Ford je prihvatila poziv povjerenstva da sljedećeg tjedna izravno svjedoči o neprikladnom seksualnom ponašanju Bretta Kavanaugha", stoji u poruci njezinih odvjetnika sudskom povjerenstvu Senata koju prenose američki mediji.

Christine Blasey Ford, 51-godišnja sveučilišna profesorica iz Kalifornije, optužila je Kavanaugha (53), konzervativnog suca prizivnog suda kojeg je Trump izabrao kao kandidata za doživotni posao u Vrhovnom sudu, za pokušaj napada i trganja njezine odjeće 1982., dok su oboje bili na zabavi kao srednjoškolci u predgrađu Maryland kraj Washingtona.

Glasanje odbora o Kavanaughovom imenovanju već je jednom odgođeno kako bi se Ford omogućilo da se obrati njegovim članovima. 

Sudac je također pristao svjedočiti pred senatorima.

Imenovanja u Vrhovni sud u kojem sjedi 9 članova važna su jer mogu biti doživotna, a u tom tijelu se donose odluke o spornim pitanjima poput pobačaja, kontrole naoružanja, smrtne kazne i vjerskih prava. 

Trump je u srpnju na svom Twitter profilu napisao: "Dugo sam slušao kako je najvažnija odluka koju predsjednik može donijeti odabir suca Vrhovnog suda". 

Trumpov kandidat Neil Gorsuch u travnju prošle godine imenovan je u to tijelo, čime je ono već dobilo minimalnu konzervativnu većinu. 

Suca Anthonyja Kennedyja kojeg bi Kavanaugh trebao zamijeniti imenovao je konzervativni predsjednik Ronald Reagan 1987., zbog čega bi dolaskom novog konzervativca ideološki omjer na sudu trebao ostati isti. 

No američki predsjednik, po pisanju Business Insidera, računa da bi u svom mandatu mogao imenovati još barem dva suca zbog visoke dobi i lošeg zdravlja dviju sutkinja u tom tijelu. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik