News

Komentari 19

Sydney ostaje još tjedan dana u blokadi zbog širenja delta soja

Sydney ostaje još tjedan dana u blokadi zbog širenja delta soja

Lockdown je u najvećem australskom gradu na snazi već dva tjedna jer se vlasti nastoje boriti sa širenjem jako zaraznom delta varijantom.

Više od pet milijuna stanovnika Sydneyja će provesti još jedan tjedan u lockdownu, javljaju vlasti, a prenosi Yahoo News. Lockdown uvode jer su danas detektirali 27 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Lockdown je u najvećem australskom gradu na snazi već dva tjedna jer se vlasti nastoje boriti sa širenjem jako zaraznom delta varijantom.

Pogledajte video

Dužnosnici kažu kako su postigli napredak, ali neke mjere se moraju nastaviti.

- Delta varijanta je drugačija, veoma je prenosiva - rekla je čelnica Novog Južnog Walesa Gladys Berejiklian, dodajući da se mora iskorijeniti iz zajednice:

- Ne želimo biti u situaciji da smo malo u lockdownu, pa malo ne.

Berejiklian kaže da je ovaj produžetak lockdowna najbolji način da budu sigurni kako je ovo jedini lockdown dok se većina građana ne cijepi.

Tako bi lockdown sad trebao završiti 16. srpnja.

Australski "Covid zero" pristup je niz lockdowna u gradovima diljem zemlje u posljednjih 15 mjeseci. Ova strategija omogućuje Australcima da žive relativno normalno tijekom pandemije, izbjegavajući visoku smrtnost koja je pogodila ostatak svijeta.

Od početka pandemije je Australija imala nešto više od 30 000 slučajeva zaraze i 910 smrtnih slučajeva.

No pojavljuje se pitanje koliko dugo zemlja može biti odsječena od svijeta. U Sydneyju su od prvog novog slučaja prije tri tjedna zabilježili 357 slučajeva zaraze, dok primjerice Velika Britanija, koja planira maknuti većinu mjera restrikcije, bilježi oko 27 000 novih slučajeva zaraze.

Otvaranje Australije ostatku svijeta otežala je slaba mogućnost cijepljenja, jer je do sad cijepljeno ispod 8% stanovništva. Vrhunski zdravstveni djelatnik je mogućnost cijepljenja usporedio s "Igrama gladi", fiktivnom borbom do smrti.

Premijer Scott Morrison je predložio plan od četiri koraka postupnog otvaranja zemlje kada se postignu za sad nedefinirane kvote procijepljenosti.

Berejiklian i zdravstveni dužnosnici upozorili su stanovnike Sydneyja da očekuju porast zaraza u idućih 24 sata i pozvali stanovnike s tri područja na zapadu grada - Fairfield, Canterbury-Bankstown i Liverpool, da izbjegnu izlazak iz svojih domova i posjete.

Učenicima završavaju zimski praznici, a od idućeg tjedna škole u Sydneyju prelaze na nastavu na daljinu kako bi se suzbilo stvaranje gužve dok roditelji dovoze i dolaze po djecu u školu.

Za razliku od drugih država, Novi Južni Wales se opirao zatvaranju cijelog grada u ranim fazama izbijanja, ali ih je delta varijanta koronavirusa natjerala da ponovno promisle.

Strategije NSW-a kritizirale su druge države, iako je imao potporu savezne vlade.

Zdravstvene vlasti su na meti kritika jer su omaškom cijepile nekoliko srednjoškolaca koji su na kraju reda za cijepljenje, a ministar zdravstva NSW-a Brad Hazzard kritizirao je medije zbog isticanja te pogreške.

- Znate što? Škola je to dobro namijenila. Dogodila se pogreška i što sad?

Dodao je da se to dogodilo na milijun cijepljenja te je poručio medijima da krenu dalje.

Najčitaniji članci