Tablica otkriva: Svi su dali niže cijene od zagrebačke plinare, nije točno da će biti u gubicima! | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 100

Tablica otkriva: Svi su dali niže cijene od zagrebačke plinare, nije točno da će biti u gubicima!

Tablica otkriva: Svi su dali niže cijene od zagrebačke plinare, nije točno da će biti u gubicima!

Gradonačelnik Tomislav Tomašević tvrdi da neće smijeniti upravu plinare koja je izgubila opskrbu Zagreba jer su ponudili cijenu ispod koje bi bili u gubicima. Svih 27 opskrbljivača u Hrvatskoj posluju s nižom cijenom...

VIDEO

Regulator HERA je objavio detaljno obrazloženje zašto je Gradska plinara Zagreb Opskrba izgubila Zagreb. Međimurje plin je ponudilo nižu cijenu troška opskrbe, a to je ključni kriterij za odabir. HERA je objavila i tablicu s cijenama koje su ponudilo svih 27 pobjedničkih opskrbljivača u cijeloj Hrvatskoj. 

Ta tablica otkriva da je Međimurje-plin naplaćuje najviše u cijeloj Hrvatskoj svoj trošak opskrbe, ali unatoč tome su bili znatno konkurentniji od GPZO-a koji je nakon 162 godine izgubio Zagreb. Taj podatak potvrđuje teze iz sindikata da je uprava GPZO-a na čelu s Jeronimom Tomasom išla s višim cijenama jer su bili uvjereni da se nitko drugi neće javiti za Zagreb osim njih. A i ako se javi, da neće imati kapacitet za tako veliki posao. Također, tablica ruši i tezu gradonačelnika Tomislava Tomaševića koji je više puta ponovio da je GPZO ponudio cijenu koja bi bila na rubu isplativosti i da ona nikako nije mogla biti niža.

- Uprava ima moje povjerenje. GPZO je ponudio najmanju cijenu po kojoj ne bi bio u gubicima. Imali su 70 milijuna eura gubitaka od prošlih godina koje su nastale u vrijeme bivše uprave i nisu mogli ići u nove gubitke. Nismo išli da bi ostvarili neku veliku dobit, nego da se ne stvaraju gubici – poručio je Tomašević. Dan ranije je na sjednici Skupštine također rekao da je ponuda GPZO-a bila takva da je dobit nula.

Detaljni vodič: 10 ključnih stvari koje Zagrepčani trebaju znati nakon novog dobavljača plina
Detaljni vodič: 10 ključnih stvari koje Zagrepčani trebaju znati nakon novog dobavljača plina

Ako je cijena GPZO-a zaista takva da se ispod nje ne može poslovati, onda bi to značilo da je i Međimurje plin i još 26 opskrbljivača u Hrvatskoj dalo takve cijene da će sljedeće tri godine stvarati gubitke. To je naravno teško moguće i nema nikakvu poslovnu logiku. 
Cijene u tablici se odnose na trošak opskrbe po kilovatsatu u eurima. Puno je razumljivije ako se gleda cijena po megavatsatu( jedan megavatsat je tisuću kilovatsati). Međimurje plin je ponudilo 9,5 eura po megavatsatu, a GPZO 10,2 eura po megavatsatu iako GPZO sada radi s cijenom od 9,6 eura po megavatsatu i ostvario je dobit u 2023. godini. Prosječno zagrebačko kućanstvo godišnje troši 12,5 megavatsati plina.

Na prvom, poništenom natječaju je GPZO išao s cijenom od čak 10,9 eura po megavatsatu, a na snimci koju smo objavili direktor Jeronim Tomas tvrdi da je vlasnik htio da idu i s maksimalnim cijenama od 11 eura. Vlasnik je Zagrebački holding, odnosno Grad Zagreb. 

Ako gledamo tablicu HERA-e u eurima po megavatsatu, onda je Plinara istočne Slavonije ponudila 8,5 eura za područje Slavonskog Broda, Komunalije 8,4 eura za Čazmu, Dukom 7,5 eura za Dugo Selo, EON 8,9 eura za Koprivnicu, Energo 8 eura za Rijeku, itd...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 100

VIDEO

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika
ŠOK U ZAGREBAČKOJ BOLNICI

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika

Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji i šest dana po otpustu iz Bolnice, dovezeno bez vitalnih funkcija, odgovorili su nam iz KB Sveti Duh

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...
VIDEO: DRAMA U ZAGREBU

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...

Na radilištu u Podsljemenu spašavali su muškarce koji su ostali zatrpani. Jedan muškarac ima ozljedu ruke, a drugi ima višestruke ozljede i prijelome, neslužbeno doznajemo.
VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'

VODICE - Oko tri ujutro čuli smo pucnjavu u klubu u Vodicama, javlja nam čitateljica. Dodaje kako su svi u panici krenuli prema izlazu. - Kad smo pobjegli iz kluba, otišli smo u ulicu iza njega, kako bi se sakrili. Pored nas je prošao čovjek s krvavim mrljama po vratu i majici - govori čitateljica. Policija nam je potvrdila da je sinoć došlo do fizičkog obračuna u Vodicama te da su izvidi u tijeku.