Obavijesti

News

Komentari 1

Tajna grupa ruskih špijuna operira godinama po Europi

Tajna grupa ruskih špijuna operira godinama po Europi

Grupa tajnih ruskih špijuna poznata kao Jedinica 29155 u Europi djeluje barem desetak godina, ali su ih zapadne službe tek nedavno otkrile

VIDEO

Prvo je uslijedila kampanja destabilizacije u Moldaviji, nakon čega je uslijedilo trovanje trgovca oružjem u Bugarskoj, a zatim je spriječen puč u Crnoj Gori. U ožujku 2018. u Velikoj Britaniji je nervnim otrovom neuspješno izveden atentat na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju.

Iako su u početku sve te akcije djelovale nepovezano i kao izolirani slučajevi, jedino što ih je povezivalo bio je rukopis ruskih obavještajnih službi. No, zapadne sigurnosne službe zaključile su da su sve ove operacije, pa čak potencijalno i neke druge manje poznate javnosti, zapravo dio koordinirane i trajne kampanje destabiliziranja Europe. Izvodi ih, prema nekim obavještajnim saznanjima, elitna postrojba unutar ruskog obavještajnog sustava, dobro utrenirana za subverzije, sabotaže i atentate, piše New York Times.

Grupa, poznata kao Jedinica 29155 i navodno djeluje barem desetak godina, ali su je zapadni dužnosnici tek nedavno otkrili. Obavještajni dužnosnici u četiri zapadne zemlje kažu kako je nejasno koliko često se jedinica mobilizira i upozoravaju da je nemoguće znati kada i gdje će operativci napadati. Svrha Odjeljenja 29155 o kojoj se nikad prije nije pisalo, uklapa se u težnje ruskog predsjednika Vladimira Putina da se aktivno bori protiv Zapada tzv. hibridnim ratom – mješavinom propagande, hakerskih napada i širenja dezinformacija, ali i otvorenog vojnog sučeljavanja. Peter Zwack, bivši ataše za obranu i američki obavještajac koji je radio u američkom veleposlanstvu u Moskvi, rekao je da nije znao za postojanje ove jedinice. "Mislim da zaboravljamo koliko Rusi mogu biti bezobzirni", rekao je Zwack koji je rekao da nije svjestan postojanja jedinice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U SMS poruci, Dmitri S. Peskov, glasnogovornik predsjednika Putina, uputio je pitanja o toj jedinici ruskom Ministarstvu obrane. Ministarstvo nije odgovorilo na njegov zahtjev. Skrivena iza betonskih zidova u sjedištu 161. centra za obuku specijalnih namjena na istoku Moskve, jedinica je pod ingerencijom ruske vojne obavještajne agencije, poznatije kao GRU.

Iako mnogo toga o operacijama GRU-a ostaje misterija, zapadne obavještajne agencije počele su dobivati jasniju sliku njezine temeljne strukture. U mjesecima prije predsjedničkih izbora 2016., američki dužnosnici kažu kako su dvije cyber jedinice GRU-a, poznate pod nazivom 26165 i 74455, upale u servere Demokratskog nacionalnog odbora i kampanje Hillary Clinton, a zatim objavile sramotnu internu prepisku.

Prije par godina, Robert S. Mueller, specijalni savjetnik koji je nadgledao istragu o ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine, optužio je više desetaka službenika iz tih postrojbi. Hakerske ekipe uglavnom djeluju iz Moskve, tisućama kilometara od svojih ciljeva. Suprotno tome, časnici iz jedinice 29155 putuju u, i iz europskih zemalja. Neki su odlikovani veterani najkrvavijih ratova u Rusiji, uključujući Afganistan, Čečeniju i Ukrajinu.

Njihove operacije su toliko tajne, prema procjenama zapadnih obavještajnih službi, da je postojanje jedinice najvjerojatnije nepoznato čak i ostalim operativcima GRU-a. Čini se da je jedinica tijesno povezana zajednica. Fotografija snimljena 2017. godine prikazuje zapovjednika jedinice, generala Andreja V. Averyanova, na vjenčanju njegove kćeri u sivom odijelu i kravati. Pozira s pukovnikom Anatolijem V. Čepigom, jednim od dvojice službenika optuženih u Britaniji zbog trovanja bivšeg špijuna Sergeja V. Skripala.

"Ovo je jedinica GRU-a koja je tijekom godina bila aktivna diljem Europe", rekao je jedan europski sigurnosni dužnosnik, koji je pristao govoriti pod uvjetom anonimnosti. "Bilo je iznenađenje da su Rusi, GRU, ova postrojba, slobodno djelovali i izveli ovu ekstremnu zloćudnu aktivnost u prijateljskim zemljama. To je bio šok", rekao je izvor.

Njemačka: Uhitili su Britanca koji je špijunirao za Rusiju. Bio je zaposlenik Veleposlanstva
Njemačka: Uhitili su  Britanca koji je špijunirao za Rusiju. Bio je zaposlenik Veleposlanstva

U različitom stupnju, svaka od četiri operacije za koje se vjeruje da ih je izvela ova jedinica, privukla je pažnju javnosti, a vlastima je trebalo mnogo vremena da zaključe kako su akcije povezane. Zapadni obavještajci prvi su put identificirali postrojbu nakon neuspješnog državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine. Akcija je imala za cilj da ubiju crnogorskog premijera Milu Đukanovića, a atentat su trebala izvesti dvojica pripadnika ove jedinice, nakon čega bi zaposjeli zgradu Parlamenta.

Prije par godina, na jednom od ročišta optuženima za atentat, svjedok Aleksandar Sinđelić, rekao je da je odbio sudjelovati u atentatu, a da je takvu naredbu dobio od ruskog državljanina Eduarda Šimakova. Također je ponovio da su Rusi došli na poziv Demokratskog foruma, a osim Šimakova na optuženičkoj klupi našao se još jedan ruski državljanin – Vladimir Popov. Ovo trovanje dobrano je uzdrmalo diplomatske odnose u više od 20 država, uključujući i Hrvatsku koja se solidarizirala s EU i protjerala jednog djelatnika ruskog veleposlanstva u Zagrebu.

No, više od 20 zemalja, uključujući i SAD protjerali su ukupno 150 ruskih diplomata kako bi se solidarizirali s Velikom Britanijom. Šest mjeseci kasnije utvrdilo se da su atentat izveli pukovnik Čepiga i Aleksandar Miškin, te su ih britanski tužitelji optužili da su upravo njih dvojica razmazali nervni otrov po Skripalovim vratima.

Ruski obavještajac špijunirao u francuskom ministarstvu obrane
Ruski obavještajac špijunirao u francuskom ministarstvu obrane

Kasnije su isplivali i novi detalji. Navodno akcija nije bila jednostavna i tri operativca jedinice 29155 otputovali su u Britaniju. Jedan je bio gospodin Miškin, a drugi je bio pod imenom Sergej Pavlov. Vjeruju da je treći operativac Sergej Fedotov ujedno nadzirao misiju. Ubrzo su službenici utvrdili da su dvojica časnika - Fedotov i Pavlov - bili dio tima koji je 2015. pokušao otrovati bugarskog trgovca oružjem Emiliana Gebreva. Ostali operativci bili su Ivan Lebedev, Nikolaj Kononikin, Aleksej Nikitin i Danil Stepanov. Oni su dva puta pokušali ubiti Gebreva – jednom u Sofiji, a drugi put u njegovoj kući na Crnom moru.

Obraćajući se novinarima na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, Alex Younger, šef MI6, britanske službe obavještajne službe, osvrnuo se na rastuću rusku prijetnju iako nije konkretno spominjao ovu jedinicu. Na ceremoniji u povodu 100-te godišnjice GRU-a, Putin je povukao paralelu ove službe sa špijunima Crvene armije i nazvao ih legendarnima. Kako je rekao, časnici GRU-a i njihove 'jedinstvene sposobnosti', sad su raspoređene na neprijatelje i zadatke druge vrste. Putin je 2006. potpisao zakon kojim se legaliziraju ciljana ubojstva u inozemstvu, a kako piše New York Times, iste godine tim ruskih ubojica upotrijebio je radioaktivni izotop za ubojstvo Aleksandera V. Litvinenka, još jednog bivšeg ruskog špijuna u Londonu.

Jedinica 29155 nije jedina skupina ovlaštena za izvođenje takvih operacija, rekli su dužnosnici. Britanske vlasti pripisale su ubojstvo Litvinenka Federalnoj službi sigurnosti, obavještajnoj agenciji koju je nekoć vodio sam Putin, a koja se često natječe s GRU-om. Iako se o samoj jedinici 29155 jako malo zna, u javnim ruskim zapisima postoje tragovi koji sugeriraju veze s Kremljem i njegovom hibridnom strategijom. Direktivom ruskog Ministarstva obrane iz 2012. dodijeljeni su bonusi trima jedinice za "posebna postignuća u vojnoj službi". Jedna je bila jedinica 29155. Druga je bila jedinica 74455 koja je bila uključena u miješanje u američke izbore 2016. godine. Treća je bila jedinica 99450, za koje se vjeruje da su časnici bili uključeni u aneksiju Krimskog poluotoka 2014. godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Uspjeh Splićanke u čuvenoj američkoj bolnici: 'Tu me dovela ljubav, razmišljam o povratku'
EKSKLUZIVNO: 24SATA U NEW YORKU

Uspjeh Splićanke u čuvenoj američkoj bolnici: 'Tu me dovela ljubav, razmišljam o povratku'

Plus+ NOVI EXPRESS Dr. Petra Zubin Maslov, zamjenica ravnatelja Kardiovaskularnog instituta čuvene njujorške bolnice Mount Sinai Morningside, otkriva kako se postiže uspjeh u jakoj konkurenciji

Od utorka nove cijene goriva: Benzin skuplji, a dizel jeftiniji...
PROVJERITE CIJENE

Od utorka nove cijene goriva: Benzin skuplji, a dizel jeftiniji...

No zato bi Eurodizel od utorka trebao stajati 1,46 eura po litri, što je jeftinije u odnosu na današnje cijene za jedan eurocent. Pojeftinit bi trebao i plavi dizel
Ipak se može: 'Uveli smo radne nedjelje i smanjili liste čekanja na magnet za čak 110 dana!'
KRENULI SU U OŽUJKU

Ipak se može: 'Uveli smo radne nedjelje i smanjili liste čekanja na magnet za čak 110 dana!'

I dalje imamo listu čekanja za magnet, no jako smo dobri u odnosu na neke druge bolnice, otkrivaju za 24sata ravnatelj bolnice i koordinator za liste čekanja