News

Komentari 4

Tajnik Svete Stolice Gallagher: Papa pozorno prati stanje u BiH

Tajnik Svete Stolice Gallagher: Papa pozorno prati stanje u BiH

Kardinal Gallagher boravi u službenom posjetu BiH tijekom kojega je ranije razgovarao s ministricom vanjskih poslova te zemlje Biserom Turković a nakon toga se sastao sa svom trojicom članova državnog vrha

Tajnik Svete Stolice za odnose s državama kardinal Paul Richard Gallagher prenio je u petak u Sarajevu članovima Predsjedništva BiH poruku da papa Franjo pozorno prati stanje u toj zemlji koju potresa duboka polička kriza.

Kardinal Gallagher boravi u službenom posjetu BiH tijekom kojega je ranije razgovarao s ministricom vanjskih poslova te zemlje Biserom Turković a nakon toga se sastao sa svom trojicom članova državnog vrha.

Kako je priopćeno nakon sastanka, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik tom su prigodom zahvalili na materijalnoj, duhovnoj i političkoj pomoći i potpori koju Sveta Stolica već trideset godina upućuje bosanskohercegovačkim građanima.

Iskazali su zahvalnosti i na tome što Vatikan u svom djelovanju zagovara međureligijski dijalog, toleranciju i ravnopravnost pripadnika svih konfesija a monsinjor Gallagher je potvrdio kako će se s takvim pristupom nastaviti.

"Papa Franjo pokazuje veliko zanimanje za društveno-političku situaciju u Bosni i Hercegovini i snažno podupire suživot u BiH ističući da su različitosti bogatstvo", izjavio je kardinal Gallagher.

On je tijekom boravka u BiH uz Sarajevo posjetio i Mostar te Banju Luku gdje su središta biskupija i tamo se sastao s mjesnim biskupima s kojima je razgovarao o stanju Crkve u toj zemlji u kojoj se broj katolika od izbijanja rata 1992. godine neprestano smanjuje.

Prema posljednjim dostupnim crkvenim podacima u BiH katolička zajednica u toj zemlji broji oko 340 tisuća vjernika.

 

Najčitaniji članci