News

Komentari 0

Talijanske stranke dogovorile i objavile program nove vlade

Talijanske stranke dogovorile i objavile program nove vlade

Na vrhu programa ističe se obećanje da će novim proračunom nastojati potaknuti gospodarski rast, ali i obećanje da neće ugrožavati javne financije

Talijanski protusistemski Pokret pet zvijezda i oporbena Demokratska stranka lijevog centra objavili su u utorak zajednički politički program za svoju novu vladajuću koaliciju na čijem se vrhu ističe ekspanzionistički proračun za 2020.

Pokret pet zvijezda, osnovan prije deset godina kao oporba Demokratskoj stranci, pristao je formirati novu vladu s bivšim protivnicima kako bi spriječio prijevremene izbore nakon što se prošli mjesec raspala njegova vladajuća koalicija s krajnje desnom Ligom.

Pristaše stranke glasuju putem interneta o tome hoće li poduprijeti novu koaliciju, a rezultati se očekuju u 18.30 sati po srednjoeuropskom vremenu. Ishod glasanja nije izvjestan.

Nedugo nakon što je počelo glasanje, stranke su objavile zajednički program u 26 točaka na kojem će se temeljiti rad njihove nove vlade.

Na vrhu programa ističe se obećanje da će novim proračunom nastojati potaknuti gospodarski rast, ali i obećanje da neće ugrožavati javne financije. 

Italija ima drugi najveći javni dug u EU-u u odnosu na BDP i program poziva na veću fleksibilnost od Bruxellesa kako bi se prevladala "pretjerana rigidnost" europskih proračunskih pravila.

Naglašavajući socijalnu pravdu, dvije stranke obećale su također da će uvesti minimalnu plaću, izbjeći povećanje PDV-a predviđeno za siječanj i povećati javnu potrošnju za obrazovanje, istraživanja i socijalnu skrb. 

Program poziva i na uvođenje oporezivanja multinacionalnih digitalnih divova i uspostavu javne banke koja bi poticala razvoj na siromašnom jugu zemlje.

Stranke obećavaju također da će reformirati zakone o sukobu interesa, što je bivši premijer Silvio Berlusconi pokušavao izbjeći strahujući od posljedica za svoje medijsko carstvo Mediaset.

U programu se navodi i obećanje da će provesti "reviziju" koncesija za talijanske autoceste.

Novu vladu trebao bi voditi dosadašnji premijer Giuseppe Conte, nestranački kandidat.

Dvije stranke još se nisu dogovorile o podjeli funkcija u vladi.

 

Najčitaniji članci