News

Komentari 0

Talijanski parlament danas glasa o povjerenju novoj vladi

Talijanski parlament danas glasa o povjerenju novoj vladi

Premijer Giuseppe Conte u ponedjeljak će predstaviti prioritete rada nove talijanske vlade, nakon čega će parlament glasati o povjerenju koalicijskoj vladi Pokreta pet zvijezda i Demokratske stranke

Conte će govoriti pred donjim domom parlamenta u 11 sati, a glasanje o povjerenju vladi očekuje se nekoliko sati nakon parlamentarne rasprave.

Conte će se obratiti Senatu u utorak, a gornji dom talijanskog parlamenta će tada glasati o povjerenju vladi.

Očekuje se da će vlada preživjeti glasanje o povjerenju u oba doma parlamenta, ali tijesno u Senatu.

Conte će u obraćanju parlamentu predstaviti program nove koalicije protuestablišmentskog Pokreta pet zvijezda (M5S) i lijevo centrističke Demokratske stranke (PD).

Očekuje se da će nova talijanska vlada imati manje konfrontacijski pristup prema Europskoj uniji i blaži stav o migracijama, nakon što je vlast napustila krajnje desna Liga Mattea Salvinija.

Međutim, još uvijek postoji prostor za sukob između Rima i Bruxellesa jer će Italija vjerojatno i dalje biti protiv proračunskih pravila eurozone te će zahtijevati ravnomjerniju raspodjelu migranata među državama članicama EU-a.

Salvinijeva krajje desna liga bila je koaliciji s M5S-om do prošlog mjeseca, kada je Salvini izašao iz vlade, pokušavši izazvati prijevremene izbore kako bi iskoristio raspoloženje talijanskih birača koji su, prema anketama, najveću podršku davali njegovoj Ligi.

Međutim, M5S i PD, do tada zakleti neprijatelji, nenadano su sklopili koaliciju kako bi izbjegli izbore.

Anketa Ipsosa koju je objavio nedjeljni Corriere della Sera pokazuje da 52 posto Talijana ima negativno mišljenje o novoj vladi.

(mz)

Najčitaniji članci