News

Komentari 11

Talijanski premjeri Mario Draghi podržao obvezno cijepljenje, doživio val kritika

Talijanski premjeri Mario Draghi podržao obvezno cijepljenje, doživio val kritika

Talijani su već podijeljeni u vezi uvođenja tzv. zelene propusnice za škole i sveučilišta koja bilježi dokaz o cijepljenju ili negativne testove

Talijanski premijer Mario Draghi podržao je u četvrtak obvezno cijepljenje čime je dan kasnije izazvao veliko nezadovoljstvo talijanskih zastupnika. 

Čelnica krajnje desne nacionalističke stranke Braća Italije rekla je da se protivi tome u izjavi za La Stampu, pridruživši se bivšem ministru unutarnjih poslova Matteu Salviniju, koji je također protiv te mjere.

"Mislim da je Salvini u pravu zauzevši razumno stajalište, koje mi podržavamo i koje dijeli većina europskih zemalja", kazala je. 

Draghi je u četvrtak u razgovoru s novinarima rekao da bi mogao zamisliti uvođenje opće obveze cijepljenja.

Uvjet bi bio da europski i talijanski medicinski regulatori promijene klasifikaciju cjepiva kao lijekova za izvanrednu situaciju s uvjetnim odobrenjem i umjesto toga im daju potpuno odobrenje. 

Njegovo stajalište neki su i podržali, među njima socijaldemokratski vođa Enrico Letta.

Ministar zdravlja Roberto Speranzca rekao je da su cjepiva već obvezna za zdravstvene djelatnike.

Proširenje te mjere na vladi je i parlamentu, rekao je, napominjući da bi to trebalo uobličiti u zakon.

Talijani su već podijeljeni u vezi uvođenja tzv. zelene propusnice za škole i sveučilišta koja bilježi dokaz o cijepljenju ili negativne testove.

Prošireno korištenje propusnice značilo bi da nastavnici moraju biti ili cijepljeni, imati negativan test ili dokaz da su preboljeli covid-19 da bi mogli raditi.

Talijanska vlada ne želi ponovno uvoditi nastavu putem interneta.

Mjera ne predviđa obvezno cijepljenje za nastavnike, ali oni koji ne mogu dokazati da su preboljeli virus morali bi se u teoriji često testirati što puno stoji. Testovi vrijede samo 48 sati.