Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
7 komentara

Talijanski stručnjaci: Mafije su 'zarile zube' u Istočnu Europu

Mafija ubire golemu zaradu krijumčarenjem droga, oružja i iznudom. Tim nezamislivim svotama novca širi svoju djelatnost. Najopasnije su Cosa Nostra, napolitanska Camorra i kalabreška Ndrangheta

AFP
Foto: AFP
7 komentara

Nepogrešivim njuhom za zaradu mafija je zube zarila u istočnu Europu pošto je već zahvatila gospodarsko i društveno tkivo drugih europskih zemalja, kazao je talijanski stručnjak i upozorio da svijet podcjenjuje taj "rak" koji proždire zdravu ekonomiju. 

Krajem ožujka austrijska i talijanska policija razbile su mrežu krijumčara oružja kojim se bavio jedan klan Camorre, napuljske mafije. A krajem prosinca u najvećoj protumafijaškoj operaciji novijeg datuma stotine policajaca u šest država uhitile su 90 mafijaša iz kalabrijske 'Ndranghete.

Dobro je poznato da je sicilijanska mafija Cosa Nostra dobro umrežena u Australiji, Kanadi i Sjedinjenim Državama, a sada se globaliziraju i druge talijanske mafije pri čemu države Europske unije postaju njihovo omiljeno odredište. 

Tri vodeće mafije - Cosa Nostra, napolitanska Camorra i kalabreška 'Ndrangheta "među najopasnijima su za Europu" jer globaliziraju svoje kriminalne operacije, ocijenio je Europol (Europski policijski ured Europske unije).

Pošto je već osvojila velike zapadne države Europske unije kakve su Njemačka, Francuska ili Španjolska, mafija širi poslovanje na istočnu Europu, objasnio je za agenciju France presse pukovnik talijanskih karabinjera Cristiano Tomassi iz Nacionalne protumafijaške uprave (DIA).

Mafijaški um razmišlja ekonomski

Početkom ožujka slovačka policija oslobodila je sedmoricu Talijana privedenih nakon smrti novinara Jana Kuciaka koji je istraživao korupciju u toj zemlji navodno povezanu s talijanskom mafijom. 

"Sve se više okreću istočnoj Europi. Nedavna policijska operacija obuhvatila je klan koji je ulagao u Rumunjsku, u građevinski sektor: gradnju stotina stanova, čak welness i spa i zaplijenjena je imovina u vrijednosti 250 milijuna eura", kazao je taj stručnjak za borbu protiv mafije.

Objasnio je da mafijaški um razmišlja poput ekonomista.  

"Stopa rasta, perspektive razvoja (u istočnoj Europi) svakako su veće od onih koje ima bogata Njemačka", i mafija se ondje posvetila svom omiljenom poslu - isisavanju novca iz europskih zajmova, naglasio je. "Istrage u Slovačkoj (...) pokazale su prisutnost 'Ndranghete", kalabreške mafije,  "koja želi profitirati iz europskih fondova".

Mafija ubire golemu zaradu kriminalnim aktivnostima, primjerice krijumčarenjem droga, oružja, toksičnim otpadom, iznudom i raspolažući takvim nezamislivim svotama širi svoju djelatnost.

"Operacijom Gambling (u Kalabriji 2017.) zaplijenjene  su 2 milijarde eura zarađene ilegalnim kladionicama, kockanjem putem interneta i slično. Zaplijenjeni su novac i poduzeća, 1500 kladionica, velik broj nekretnina", kazao je Tomassi.

Gdje je kriza tu je i mafija

Mafija nanosi golemu štetu lokalnoj i nacionalnoj ekonomiji, ona "kontaminira financijske i kreditne kanale, remeti konkurenciju i tržište te promiče rad crnog tržišta i utaju poreza", piše DIA u svom posljednjem izvješću.

Ondje gdje postoji ekonomska kriza, a  upravo se to dogodilo zadnjih godina u Europi, mafija se ubacuje još lakše jer "tko god donese svjež novac smatra se izvorom prihoda", kaže Tomassi.

Mafijaši nalaze male poduzetnike zapale u teškoće te im odobravaju zajmove koje oni ne mogu dobiti od banke jer nemaju dovoljno jamstava za otplatu. Tu nastupa mafija, nudi novac, ali i mafijaške kamate koje rastu u nebo i poduzetnik uzimajući zajam potpisuje vlastitu propast. Samo je pitanje vremena kada će se morati odreći svog vlasništva, objasnio je Tomassi. 

"Nijedan pošteni nizozemski, francuski ili njemački trgovac neće nikada biti toliko snažan da konkurira takvoj sili (kakva je mafija)", upozorava Tomassi.

"To je životna odluka, odabere se takav životni stil, prihvati takva ideja i u tome je razlika između mafije i običnog organiziranog kriminala", dodaje te zaključuje "Jednom mafijaš, uvijek mafijaš".

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message