Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
112 komentara

Teen pčelar: Ivan (14) od meda zarađuje 80.000 kn na godinu

Osim pčelarstva, koje je Ivanu postalo posao, od drveta i kamena izrađuje suvenire te svira violinu i polazi Glazbenu školu. Na godinu proizvede dvije tone meda

Andreja Thomas/24sata
Foto: Andreja Thomas/24sata
112 komentara

Pčele Ivana Kolića iz malog mjesta Velike Pake uz slovensku granicu kraj Karlovca godišnje proizvedu dvije tone meda.

A kako i ne bi kada im mladi pčelar violinom zasvira Mozarta, Beethovena ili Bacha. Iako mu je tek 14 godina i završio je osnovnu školu, već zarađuje više od 80.000 kuna godišnje. U pčelarstvo se zaljubio s deset godina uz djeda Nikolu, koji je nastavio obiteljsku tradiciju i vlasnik je malog obiteljskog gospodarstva.

- Uvijek su pčele bile tu, no sve je počelo pred četiri godine kada je djed operirao kuk i nije se mogao sagnuti do najnižih košnica. Zbog njegove bolesti i parazita ostala nam je samo jedna košnica - pletara pčela. Tada sam shvatio da moram pomoći djedu - govori Ivan. Proizvodnju je potpuno preuzeo u svoje ruke. Djedov prijatelj, također iskusni pčelar, poklonio im je pet košnica i pet su kupili.

- Ozbiljnije sam se uhvatio posla te uz djeda počeo raditi i učiti o pčelarstvu. Do danas nisam stao. Sad djed pomaže meni. Uzgojili smo sedamdesetak košnica s oko 3,5 milijuna pčela, a prošle godine smo proizveli dvije tone meda – govori Ivan i dodaje da proizvode bagremov, cvjetni, kestenov i heljdin med te da ozbiljno planira proširiti proizvodnju meda, peluda, propolisa, voska, otvoriti kušaonicu meda i pokrenuti proizvodnju ekološkog pčelarstva. Djed Nikola (82) ponosan je na unuka jer je umjesto igre i zabave slobodno vrijeme odlučio utrošiti u koristan, ali i isplativ hobi.

- Njegovi vršnjaci su sada na kupanju, a on je kod kuće i brine se o pčelama. Kada sam vidio da ga to ozbiljno zanima, za 13. rođendan sam mu napravio pčelinjak i kupili smo vrcaljku i stol za otklapanje okvira. Bio je presretan. Od tada sam plete pletare - košnice, slaže saće na okvire... Sav novac koji zaradi sprema te na kraju godine kupuje i ulaže u opremu za proizvodnju meda - govori Nikola, na što se Ivan nadovezuje kako novac skuplja da u staroj kući uredi prostoriju u kojoj planira otvoriti kušaonicu i vrcaonu.

Osim pčelarstva, koje je Ivanu postalo posao, od drveta i kamena izrađuje suvenire te svira violinu i polazi Glazbenu školu u Karlovcu. Ipak, zbog obaveza morat će smanjiti broj košnica, no nakon završene srednje šumarske škole siguran je da se želi baviti pčelarstvom.
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message