Obavijesti

News

Komentari 143

Prvog dana škole 210 djece ostalo kući jer su imali koronu...

Prvog dana škole 210 djece ostalo kući jer su imali koronu...

Iako je većina učenika danas došla na nastavu, njih 2111 sad je u samoizolaciji. U sedam škola predavalo se online. U nekim školama đaci nisu nosili maske, ali su imali pregrade od pleksiglasa...

VIDEO

Sve smo izvježbali puno puta jer smo u proljeće nakon potresa u našoj školi imali pet osnovnih škola, održali smo maturu i prijamne ispite za fakultete po istom principu. Ovo nije bila premijera, rekla je ravnateljica zagrebačkog MIOC-a Ljiljana Crnković.

U IX. gimnaziju danas je od devet sati pristizalo više od tisuću učenika na pet ulaza. Ove godine u zgradi na Jordanovcu uz učenike MIOC-a školsku će godinu pohađati i učenici Gornjogradske gimnazije, koja je teško oštećena u potresu. Ravnateljica ističe, sve je prošlo glatko.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

VIDEO VIJESTI 07.09.2020. 01:05

Ravnateljica Crnković kao najveći izazov u planiranju nove školske godine ističe organizaciju budući da će ove godine zgradu dijeliti sa 650 učenika Gornjogradske gimnazije, čija je zgrada stradala u potresu.

- Velik broj učenika zahtijevat će praćenje na svakodnevnoj razini. Da nemamo još jednu školu u zgradi, mogli bismo se komotnije organizirati, ali situacija nameće potrebe da škole koje su stradale u potresu budu negdje drugdje smještene. Mi smo se s kolegama upoznali, podružili, smjestili smo ih i trudit ćemo se da se ne dogodi da svi moramo u online nastavu - kaže.

Počela je škola: Za nastavu smo se pripremali mjesec dana prije
Počela je škola: Za nastavu smo se pripremali mjesec dana prije

Moraju se osjećati sigurno

I pulski gimnazijalci krenuli su u školu, a nastava će biti dvosmjenska. Nastava za jutarnju smjenu počinje u 8 a popodnevna u 14 sati.

- U razredu su svi učenici toga razreda, nema dijeljenja. Ako slučajno dođe do proboja virusa, da se, primjerice, neki od profesora zarazi, imamo spremnu zamjenu. Mjesta panici nema - kazao je ravnatelj gimnazije Filip Zoričić. I profesori i učenici pod nastavom imaju zaštitne maske.

I u većini osnovnih škola diljem zemlje nastava je počela u dobrom raspoloženju, uz mjere, ali u učionicama. Prvašići riječke OŠ Trsat, njih 29, s uzbuđenjem i radošću došli su na prvi dan nastave. U dvorištu ispred škole u 11 sati dočekale su ih ravnateljica Sonja Lefler i učiteljice, koje su ih smjestile na stolce poredane u razmaku od 1,5 metara. Prvašići su se smjestili poslušati govor dobrodošlice, a onda ih je pedagoginja prozivala u grupe od pet učenika, koje su potom s učiteljicom odlazile u svoj razred. Stariji učenici su u školu došli u razmacima od deset minuta.

- Za sada sve ide bez problema i mislim da će se tako nastaviti. Djeca se u školi moraju osjećati zadovoljno i sigurno, ne treba ih previše zastrašivati, ali se treba držati preporuka - smatra ravnateljica riječke osnovne škole.

Sviđa im se što će mijenjati smjene

- Slijedili smo sve upute koje smo dobili. Velike promjene su napravljene na odnosu na ono prije. Nekada smo radili u samo jednoj smjeni, a sada ih imamo dvije i tako smo prepolovili mogućnost kontakta između djece - kaže Hrvoje Brod, ravnatelj OŠ "Grigor Vitez" u Osijeku, te nadodaje kako više nema kabinetske nastave već predmetni nastavnik odlazi u razredni prostor gdje boravi određeni razred.

Reakcije roditelja na promjene u ovoj školi su pozitivne, a model s dvije smjene uveli su kako učenici jedne smjene ne bi išli stalno u istu.
- Učenicima se ovakav model sigurno sviđa jer će iz tjedna u tjedan mijenjati smjene.- kaže Hrvoje Brod

Učenici su se nakon kratkog ravnateljevog pozdravnog govora uputili u razrede gdje su im njihovi razrednici podijelili maske. U OŠ "Grigor Vitez" i prehrana je organizirana tako da svaki razred jede odvojeno u određenim vremenskim intervalima.
Uspješno je organiziran i produženi boravak.
- Naravno da škola nije imala prostornih uvjeta na početku, ali smo se dosjetili kako možemo odvojiti učenike. Improvizirali smo učionicu. Pomoću prozirnih folija i pregrada uspjeli smo odvojiti i fizički distancirati učenike. - rekao nam je ravnatelj OŠ "Grigor Vitez".

Zamjene su bile problem i prije korone

- Dugo smo radili na planu organizacije i kao škola u dvije smjene uspjeli smo organizirati nastavu po epidemiološkim preporukama - rekao nam je ravnatelj zagrebačke Osnovne škole Odra Vatroslav Gabrić, koji je zahvalio roditeljima na suradnji i odgovornosti koju su pokazali odmah prvog dana.

- Nismo imali niti jednog učenika bez maske, hvala roditeljima koji su ih podučili, odgovorni su i drže razmak - rekao je ravnatelj. Dodaje i kako će prvi tjedan većinski proći u skretanju pažnje djeci na mjere kojih se moraju držati zbog sebe, zbog učitelja, ali i roditelja i obitelji. Kaže kako nisu imali problema u organizaciji nastave jer su rano krenuli s planiranjem.

Ravnatelj Gabrić kaže kako je optimističan oko cijele situacije i kako je prvi dan prošao bolje od očekivanog. Ipak, malo ga brinu potencijalne zamjene koje će trebati pronaći za učitelje, a posebno prirodnoslovnih predmeta.

- Zamjene za predmetnu nastavu su uobičajeno problematične jer se radi o deficitarnim zanimanjima. Ako u nekom trenutku baš dođe do većih problema, ne vidim neko rješenje, iako mi pada napamet zakonski okvir kojim bi se mogli povući učitelji u mirovini koji su sposobni i još mogu raditi i dobre se snalaze, a trenutno su "neiskorišteni" - rekao je ravnatelj, ali dodao kako ne treba stvarati paniku.

- Jutros sam izašao pred sedmi B razred koji se grupirao pred školom i čim sam im rekao da ukoliko se ne razmaknu od sljedećeg će tjedna imati online nastavu odmah su se razbježali i razmak je bio i veći nego što je potrebno. Virus je donio tu promjenu da djeca žele ići u školu - zaključio je ravnatelj.

Sedam škola online

No unatoč svim mjerama, zaraza bolešću Covid-19 probila se i među zaposlene i među učenike. Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, do nedjelje je zabilježeno 72 djece u dobi do šest godina koja su pozitivna na Covid-19 te 210 pozitivnih u dobi od 7 do 18 godina. Ukupno je 282 pozitivne djece, a 2111 je u samoizolaciji. U samoizolaciji je i 149 prosvjetnih djelatnika, 38 prosvjetnih djelatnika je pozitivno. U sedam škola nastava je počela online, a jedna je odgodila početak za idući tjedan.

Kako će porast broja oboljelih utjecati na obrazovni sustav, tek treba vidjeti. Koliko god se svi nadaju da A i B model potraju što dulje, veliko je pitanje kako će se stvari odvijati, posebice u situaciji u kojoj nema dovoljno nastavnika koji bi “uskakali” kao zamjene kolegama u samoizolaciji ili na bolovanju.

Zatvorene brojne škole

Kad se pogledaju iskustva drugih zemalja, mnoge su se nakon otvaranja škola zbog naglog skoka zaraženih odlučile na povratak u online verziju. Tako se, primjerice, bilo u Južnoj Koreji krajem kolovoza, nakon što je u dva tjedna na koronu bilo pozitivno dvjestotinjak nastavnika i učenika.

I u prvoj pokrajini u Njemačkoj koja je u kolovozu otvorila škole dvije su zatvorene nekoliko dana nakon otvaranja zbog proboja virusa. Slično je i u SAD-u. Škole se zatvaraju na po dva tjedna, a nastava ide online.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 143
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori