Obavijesti

News

Komentari 98

Počela je škola: Za nastavu smo se pripremali mjesec dana prije

Počela je škola: Za nastavu smo se pripremali mjesec dana prije
4

Krenula je nova školska godina. U osam škola, prema aktualnim informacijama, zbog zaraze zaposlenika Covidom-19 učenici prva dva tjedna nastavu će pratiti na daljinu.

VIDEO

Maske, posebni ulazi, skraćeni satovi, a za više od 1500 djece ponovno - ekran. To je situacija koja nas iščekuje danas, prvog dana nove školske godine u trenutku jačanja epidemije korone u Hrvatskoj. Prema trenutnim podacima Ministarstva, u školske će klupe sjesti ukupno 459.800 učenika. U osam škola, prema aktualnim informacijama, zbog zaraze zaposlenika Covidom-19 učenici prva dva tjedna nastavu će pratiti na daljinu. S obzirom na epidemiju koronavirusa koja je proglašena 11. ožujka, Ministarstvo je za ovu školsku godinu pripremilo tri modela provođenja nastave koji će se primjenjivati ovisno o epidemiološkoj situaciji.

  • Model A predviđa odvijanje nastave u školi uz pridržavanje epidemioloških uputa HZJZ-a
  • Model B je mješoviti oblik nastave (u školi i na daljinu)
  • Model C je nastava na daljinu.

Pratite uživo: Prvi dan škole

11:40 Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u Karlovcu otvorio novu školsku zgradu srednje škole MIOŠ

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs uputio je pismo učenicima, roditeljima i školskom osoblju zaželjevši im uspješnu nastavnu godinu uz poruku da će im Ministarstvo zajedno s agencijama pružati stručnu potporu jer se "samo zajedničkim radom mogu stvarati uvjeti za školu koja uči".

- Neka nas u našim zadaćama nadahnjuju pozitivne strane povratka u školu (kao što su susreti s prijateljima, igra, učenje i stjecanje novog znanja), kao i saznanje da je školsko okružje ključno za razvoj i osobni integritet djece, u kojem se oni osjećaju najbolje - poručio je ministar Fuchs.

Učenicima je poželio školovanje koje će ih svaki dan obogaćivati znanjem i međusobnim razumijevanjem, školsko ozračje protkano prijateljstvom i poštovanjem te učitelje i nastavnike koji će im, zajedno s roditeljima, svojim primjerom biti istinska potpora u učenju i u izboru ispravnoga puta.

- Brigu i odgovornost udružujemo i s roditeljima/skrbnicima za sigurnost i zdravlje njihove djece - naših učenika. Želimo tu uzajamnost i to zajedništvo prema našoj djeci i učenicima temeljiti na međusobnom prihvaćanju i poštovanju - istaknuo je ministar.

Obraćajući se ravnateljima, koji su "lice škole i u čije organizacijske sposobnosti duboko vjerujemo", Fuchs kaže da oni s najbližim suradnicima stvaraju uvjete za kvalitetan odgojno-obrazovni rad u školama, te izražava nadu da će ove godine biti na visokom zadatku i u organizacijskom smislu spremno odgovoriti svim izazovima s tijekom nastavne godine.

Fuchs je pozdravio i učitelje, nastavnike i stručne suradnike koji su, zajedno s ravnateljima, nositelji i promicatelji pozitivnih promjena u školama.

- Vi ste ti koji djeci i učenicima otvarate životne vidike, podučavate ih novim znanjima, odgajate ih da postanu cjelovite osobe te uzorni građani, dobra djeca svojih roditelja i iskreni prijatelji. Vjerujemo u vašu intrinzičnu motiviranost - kaže Fuchs u pismu u kojemu naglašava i važnu ulogu nenastavnog osoblja, posebice u provođenju mjera HZJZ-a i preporuka Ministarstva te stvaranja pretpostavki za siguran boravak i rad u školi.

- Obraćam se i građankama i građanima Republike Hrvatske jer je, s obzirom na epidemiološku situaciju, u očuvanju sebe i zajednice zdravima bitno ponašanje svakog od nas, u školi i izvan nje. Budimo svjesni promjena koje vidimo u svakodnevnom životu i ne doživljavajmo ih kao prepreke, već kao izazov - poručio je ministar naglasivši da pridržavanjem uputa i mjera štite zdravlje djece/učenika, odgojno-obrazovnih radnika i svih zaposlenika u odgojno-obrazovnoj ustanovi, a neizravno i zdravlje svojih obitelji i građana.

11:20 Split - Osnovna škola Žnjan - Pazdigrad

11:00 Rijeka - Osnovna škola Trsat 

- Mi smo uspješno započeli nastavnu godinu. Djeca su dolazila u grupama po tri razreda u četiri termina. Dobro je prošlo, dosta su ozbiljno djeca to shvatila. Svi su došli s maskama - rekla je ravnateljica Sonja Lefler

9:40 Zagreb - Osnovna škola Odra

Krenulo je poprilično dobro. Napravili smo plan, raspored ulaska i izlaska. Uspjeli smo nekako složiti da smjene budu sukladne mjerama. Na taj ćemo način nastaviti dalje, rekao je ravnatelj OŠ Odra, Vatroslav Gabrić. 

- Imamo tri ulaza u školu, sva tri se koriste. Na ulasku ih čeka njihova učiteljica. Dezinficiraju se ruke i noge - rekao je Gabrić te dodao kako su vrlo zadovoljni današnjom organizacijom. 

- Pripreme su tekle i prije nego što smo dobili mjere. Imamo to iskustvo s kraja prošle godine. Sredinom kolovoza smo određivali na koji način djeca mogu učiti, a da budu sigurna. Zadnji tjedan smo sukladno mjerama gledali koliko učionica ima učenika. Najveći problem su zapravo prostorni uvjeti jer nemamo dvoranu, tako da smo bili prinuđeni radom pod maskama - objasnio je. 

9:10 Zadar - Ivan s Down sindromom krenuo je u srednju školu: Volim cvijeće i školu, bit ću pomoćni cvjećar!

 

Sve ide skupa svojim tokom. S jedne strane uključen je u sustav obrazovanja još od vrtićke dobi. Naravno, uvijek je to puno truda, izjavio je otac Ivana Periše, srednjoškolca s Downovim sindromom koji je upisao srednju školu Stanka Ožanića u Zadru. 

- Imamo pozitivna iskustva s ovom školom tako da očekujemo isto. Možda se danas, sutra zaposli unutar tog zanimanja. Grad Zadar je općenito dosta otvoren - rekao je otac. 

8:15 Bjelovar - IV. osnovna škola 

Mi imamo 800 učenika što znači da smo jedna od većih škola. Organizacija nastave bila je veliki izazov, ali i odgovornost. Osposobili smo pet ulaza i osigurali dežurstva, rekao je ravnatelj Nikola Margetić te objasnio kako nema puno učenika koji nisu došli u školu zbog korona virusa. 

- Organizirali smo i rad školske kuhinje. Djeca će jesti u učionicama, a neki će ići u kuhinju nakon čega će se ona dezinficirati - komentirao je Margetić. 

8:00 Osijek - Osnovna škola Mladost 

Nastavu smo organizirali na način da nam je razredna nastava prijepodne. Učenici borave u jednoj prostoriji. Trebaju redovito prati ruke i dezinficirati ih. Ovo je izazov za sve nas, rekao je ravnatelj Josip Jukić. Dodao je kako su roditelji isto kao i djeca uplašeni. 

- Učenici imaju točno vrijeme kad ulaze i izlaze u školu. prije ulaska u učionicu svi peru ruke. Maske nose učenici od 5. do 8. razreda, u nekim učionicama smo osigurali mjere udaljenosti - objasnio je ravnatelj. 

7:30 Zagreb - Osnovna škola Pavleka Miškine 

- Ovo je jedna velika neizvjesnost koja nas čeka. Pripremili smo se sukladno uputama najbolje što smo mogli, izjavila je Vesna Vrbanović Jančić, ravnateljica OŠ Pavleka Miškine. Objasnila je kako se škola odlučila za A model nastave zbog velikog broja učenika u višim razredima. 

- Učenici imaju dosta iskustva. Bili su tri mjeseca on-line, tako da neće biti problema - dodala je Vrbanović Jančić te poručila kako svim učenicima želi sretnu školsku godinu bez obzira na situaciju. 

- Dječice, budite hrabra, pobijedit ćemo ovu bolest kao i sve ostale - rekla je ravnateljica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 98
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"