Obavijesti

News

Komentari 50

'Terorističke prijetnje najveća su opasnost za svjetski mir'

'Terorističke prijetnje najveća su opasnost za svjetski mir'
6

Terorističke prijetnje najveća su opasnost svjetskoj sigurnosti i Hrvatska će sa saveznicima i partnerima nastaviti zajedničku borbu  protiv "kreatora nestabilnosti", rekao je Šundov

VIDEO

Terorističke prijetnje najveća su opasnost svjetskoj sigurnosti i Hrvatska će sa saveznicima i partnerima nastaviti zajedničku borbu  protiv "kreatora nestabilnosti", rekao je u subotu navečer načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov nakon konferencije Vojnog odbora NATO-a u Splitu.

"Jedno od najvažnijih pitanja o kojem smo raspravljali na konferenciji u Splitu bile su terorističke prijetnje kao najveća opasnost svjetskoj sigurnosti i stabilnosti, ali i o različitim drugim ugrozama koje prijete svjetskom miru", rekao je general Šundov na konferenciji za novinare.

Države članice NATO-a pa tako i Hrvatska jedinstvene su u stavu da se borba protiv terorizma mora nastaviti, istaknuo je.

"Samo na taj način možemo podići sigurnost naših građana na višu razinu, ali i spriječiti izvore terorizma i ostalih sigurnosnih ugroza kao što su velike migracije stanovništva, a ponajviše prognanika i izbjeglica, te stvaranje novih konflikata i sukoba među državama," kazao je general Šundov.

Hrvatska je trenutačno angažirana u šest operacija i misija potpore miru, od kojih dvije vodi NATO, podsjetio je.

Potvrdio je da se Hrvatska priprema sudjelovati u formatu jedne manevarske satnije u najnovijoj inicijativi jačanja NATO-ovih snaga na istočnim granicama Saveza, odnosno u Litvi.

"Republika Hrvatska će i dalje biti posvećena zajedničkoj borbi protiv svih kreatora nestabilnosti u svijetu zajedno sa svojim saveznicima i partnerima," rekao je.

Hrvatska svojim angažmanom pokazuje da je spremna djelima poduprijeti jedno od temeljnih načela Sjevernoatlantskog saveza - da je "napad na jednog saveznika ujedno i napad na sve zemlje članice Saveza."

Upitan što je bila tema današnje sjednice VONS-a u Splitu, general Šundov je odgovorio da se razgovaralo "o migrantskoj krizi i obvezama koje je Republika Hrvatska preuzela na summitu NATO-a u Varšavi u srpnju ove godine."

Glavna  uloga Vojnog odbora NATO-a je izdavati smjernice i savjete o vojnoj politici i strategiji. Odbor je odgovoran za preporuke političkim tijelima NATO-a o potrebnim mjerama za zajedničku obranu NATO prostora kao i provedbi odluka vezanih za operacije i misije pod vodstvom NATO-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"