Obavijesti

News

Komentari 3

Teško bolesna djevojčica čudom uspjela prohodati

Teško bolesna djevojčica čudom uspjela prohodati
7

Zbog teške bolesti Iva Lovašen (5) do treće godine ležala je nepokretna. Rijetki su vjerovali da će napredovati. Danas radi hrabrih 15 koraka

VIDEO

Ponosna sam. Uspjeli smo. Naša djevojčica hoda. Uspjela je. Bori se i svaki korak daje nam novu nadu, kaže Đurđica Lovašen (31) iz Đurđevca.
Njezina petogodišnja kćerkica Iva rođena je sa srčanom manom. Nakon rođenja liječnici su joj operirali srce, no zbog komplikacija Iva ima kardiološke te smetnje pri disanju. Mama se sjeća kako su liječnici govorili da će zbog težine bolesti teško moći sjediti, a još teže hodati. Rijetki su vjerovali da će Iva napredovati.
- Njena krv ne putuje pravilno. Pluća joj ne rade normalno. Nakon operacije bila je na respiratoru. Kući je prvi put došla sa 7,5 mjeseci - kaže tata Dalibor (35). Na nosu je imala cjevčicu pomoću koje je dobivala kisik. Dosad je doživjela već tri aresta.
Liječnici u KBC-u Zagreb sa 11 mjeseci Ivi su ugradili kanilu, plastični dodatak za disanje, u rupicu na vratu. Kroz nju Iva udiše, izdiše, kašlje. Kanila je povezana za uređaj oksigenator.
S godinu dana težila je tek 4,970 kg. Nije se micala jer joj je imala nakrivljenu kralježnicu. Majku i oca je mogla pratiti samo pogledom.
Roditelji moraju biti s njom bez prestanka jer jedino oni znaju čistiti kanilu. Sekret joj se skuplja i na plućima. Kako se ne bi stvarao talog, treba je tapšati po leđima. Imala je i nakrivljenu kralježnicu, no pomogla joj je masažna stolica, koju je darovala tvrtka Pavletić. Prvi put počela je sjediti sa tri godine, a potom i puzati. S pet godina,svaki dan radi korak više.
Roditelji djece koja dišu kroz rupicu na vratu pomoću kanile organizirani su u Udrugu SMA.T. Pomoć udruzi možete uplatiti na žiro račun Zagrebačke banke 2360000- 1101655662.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.