Obavijesti

News

Komentari 0

Tesla: Predvidio mobitele, a od svojih izuma nije se obogatio

Tesla: Predvidio mobitele, a od svojih izuma nije se obogatio
3

Nikola Tesla najzaslužniji je za to što imamo izmjeničnu struju. Iako je većinu radnog vijeka proveo u SAD-u, dobro je poznato da se rodio u Smiljanu 1856.

VIDEO

Nikola Tesla najzaslužniji je za to što danas imamo izmjeničnu struju. Iako je većinu radnog vijeka proveo u SAD-u, dobro je poznato da se rodio u ličkom mjestu Smiljan 1856. godine. U čast njemu u velikom broju naših gradova ulice nose njegovo ime, a u Zagrebu mu je podignut i veliki spomenik. Sve ovo vjerojatno znate, a mi vam donosimo sedam stvari koje o Tesli možda niste znali.

1. Tesla je u SAD stigao kad mu je bilo 28 godina, a u džepu je imao samo 4 centa, nekoliko vlastitih pjesama i proračun za električni stroj.

2. Neke Tesline ideje nikad nisu realizirane, a razlog je bio nedostatak novca. Srećom, one su ostale zapisane u njegovim bilježnicama i proučavaju se i dan-danas.

3. Tesla je za sebe tvrdio da nije izumitelj već "otkrivač stvari koje postoje u prirodi oko nas". Svoje eksperimente bi prvo osmislio u glavi, a potom ih proveo u djelo. Tvrdio je kako je tu sposobnost imao od malena te da ponekad nije znao razlikovati svoju maštu od stvarnosti. 

4. Često je spominjao mogućnost komunikacije s drugim planetima, ali to je u njegovo vrijeme nailazilo na podsmijeh. Tvrdio je i da je izmislio smrtonosnu zraku koja može uništiti 10.000 aviona na udaljenosti do 400 kilometara. I tome su se kritičari smijali. 

5. Tesla je još 1926. predvidio pojavu smartphonea. Dokazuje to ova njegova rečenica:

- Kada se bežična tehnologija proširi cijela Zemlja će se pretvoriti u "veliki mozak". Moći ćemo komunicirati međusobno kad god to poželimo, bez obzira na udaljenost. I ne samo to, već ćemo pomoću televizije i telefona moći vidjeti i čuti jedni druge savršeno, kao da se nalazimo jedni pored drugih, bez obzira na udaljenost koja može biti čak i nekoliko tisuća kilometara. Instrumenti koji će nam to omogućiti bit će jednostavni u usporedbi s današnjim telefonima. Moći ćemo ih nositi u džepu od košulje – rekao je Tesla.

6. Tesla od svojih izuma nije zaradio previše novca. U tom pogledu bio je prilično nespretan, ekscentričan i kompulzivan. U javnosti ga je pratio glas samotnjaka i ekscentrika. To je sprečavalo ljude da ga slušaju i da on, na kraju, ostvaruje zaradu od svojih izuma.

7. Posljednje svog života proveo je hraneći golubove i živio je uglavnom od godišnjeg honorara iz domovine. Teslini papiri, počasti, diplome i brojni drugi dokumenti nalaze se u Beogradu, muzeju Nikole Tesle.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.