Obavijesti

News

Komentari 29

Theresa ljuta na Junckera: Kako si me to nazvao jučer?

Theresa ljuta na Junckera: Kako si me to nazvao jučer?
1

May je kasnije na konferenciji za novinare rekla da Junckerov komentar kojim ju je navodno nazvao "nebuloznom" nije bio upućen njoj nego cijeloj raspravi koja se u četvrtak vodila na Europskom vijeću

VIDEO

Britanska premijerka Theresa May imala je u petak pred sastanak Europskog vijeća u Bruxellesu kratki verbalni sukob s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom oko pitanja je li ju u četvrtak nazvao "nebuloznom".

Theresa May, pod žestokim pritiskom kod kuće oko pitanja Brexita, tijekom jutra je željela od Junckera dobiti pojašnjenje njegovih jučerašnjih izjava.

Na službenoj snimci na kojoj se vide njih dvoje kako razgovaraju uoči početka sjednice u Bruxellesu uočava se da se britanska premijerka nervozno obraća Junckeru koji ju drži za nadlakticu i klima glavom.

Iako se ne čuje što si govore, angažirani čitači s usana u Bruxellesu kažu da je May upitala: "Kako si me nazvao? Nazvao si me nebuloznom, jesi".

Juncker je uzvratio: "Ne, ne, nisam nisam".

May je kasnije na konferenciji za novinare rekla da Junckerov komentar kojim ju je navodno nazvao "nebuloznom" nije bio upućen njoj nego cijeloj raspravi koja se u četvrtak vodila na Europskom vijeću.

"Imala sam tvrdu raspravu s Jean-Claude Junckerom", rekla je novinarima na press konferenciji. "Mislim da je to vrsta rasprave koju možete imati kada ste razvili radne veze i dobro surađujete".

"Ono što se pokazalo .. bilo je da je Juncker govorio općenito o debati kada je upotrijebio tu riječ", pojasnila je May.

Juncker je na konferenciji za novinare u četvrtak navečer izjavio: "Ova rasprava je nešto nebulozno i željeli bismo pojašnjenja".

May najavila "nove razgovore s EU idućih dana"

Britanska premijerka Theresa May rekla je u petak, po završetku europskog summita u Bruxellesu da će "idućih dana" održati nove razgovore s Europskom unijom i tražiti više jamstava za sporazum o Brexitu kako bi ga britanski zastupnici prihvatili.

Na summitu u četvrtak i petak u Bruxellesu čelnici EU-a odgovorili su na molbu May da dobije dodatna jamstva, i to 24 sata nakon što je preživjela pokušaj svrgavanja u vlastitoj stranci.

Međutim, u zaključcima su rekli da se o sporazumu o Brexitu, o kojem se 17 mjeseci pregovaralo, "ne može ponovno pregovarati".

Nakon takve poruke May je rekla da je s kolegama razgovarala o potrebi "za daljnjim objašnjenjem".

"Razgovori s kolegama danas pokazali su da su dodatna objašnjenja zapravo moguća", rekla je May. 

Čelnici EU-a su ipak pristali u pisanim "zaključcima" navesti da će se "zaštitni mehanizam" vezan uz granicu s Irskom, takozvani "backstop" primjenjivati "privremeno".

Zaključci dvadesetsedmorice jasno su pokazali da su potrebni "daljnja pojašnjenja i razgovori", ustvrdila je May.

"Ima još posla. Jasno je da to pitanje zahtijeva daljnja objašnjenja. Radit ćemo ekspeditivno sljedećih dana da postignemo daljnja jamstva,  koja su, vjerujem, zastupnicima (britanskog parlamenta) potrebna". 

Za zagovornike "tvrdog Brexita" backstop je najveći kamen spoticanja jer u tom slučaju Velikoj Britaniji ostaju vezane ruke po pitanju sklapanja sporazuma o slobodnoj trgovini s trećim zemljama, a to je bio jedan od glavnih argumenata u referendumskoj kampanji za izlazak iz EU-a.

Za čelnike EU-a "svrha backstopa je da bude polica osiguranja", kaže se u zaključcima 27-orice.

Čelnici EU-a "kazali su da su čvrsto odlučni" raditi do 31. prosinca 2020., a tada istječe prijelazno razdoblje nakon britanskog izlaska iz Unije, kako bi pronašli "alternativni aranžman", kako bi se izbjegla potreba da se backstop primjenjuje.

"Backstop" je ugrađen u sporazum kako bi se spriječilo ponovno uvođenje fizičke granice između Republike Irske i Sjeverne Irske, što bi moglo ugroziti mirovni proces u Sjevernoj Irskoj.

On je zamišljen samo kao rješenje "za svaki slučaj" ako, primjerice, nakon isteka prijelaznog razdoblja ne bi bio dogovoren neki trgovački sporazum koji bi osigurao da nema graničnih kontrola na irskom otoku.

U Velikoj Britaniji prevladava percepcija da bi taj "backstop" mogao biti stupica iz koje nikad neće moći izići.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.