Obavijesti

News

Komentari 21

Tijesna borba za saborsku stolicu se nastavlja! Prema novim anketama HDZ vodi

Tijesna borba za saborsku stolicu se nastavlja! Prema novim anketama HDZ vodi
7

U virtualnoj sabornici vode HDZ i partneri, imaju ukupno 26 mandata. SDP i Rijeke pravde imaju točno 10 manje

VIDEO

Dnevnik Nove TV večeras je objavio drugi dio najrelevantnijeg predizbornog istraživanja, i to za sedmu i osmu izbornu jedinicu. Rezultate je prezentirao Hrvoje Krešić.

8. IZBORNA JEDINICA

Osmu izbornu jedinicu čine grad Rijeka, dijelovi Primorsko-goranske županije te cijela Istarska županija. Tradicionalno je "crvena", no razlika između HDZ-a i SDP-a se - pogotovo nakon prekrajanja izbornih jedinica - polako smanjuje, iako još postoji.
Prema istraživanju, SDP u osmoj izbornoj jedinici uživa podršku 26,1 posto ispitanika. Na drugom je mjestu HDZ sa 17, 6 posto podrške, što je nekih 9 postotnih poena manje. Na trećem je mjestu IDS sa partnerima koje podržava 13 posto ispitanih. Valja naglasiti da su među IDS-ovim partnerima u ovoj izbornoj jedinici i Reformisti - u većini ostalih jedinica idu s SDP-om. Slijedi platforma Možemo! s 9,4 posto podrške te koalicija oko Domovinskog pokreta s 5,3 posto podrške. Prag ne prelaze - ali su mu relativno blizu - koalicija Mosta i Suverenista koju podržava 4,5 posto ispitanica i ispitanika te Radnička fronta koja je na nešto malo više od 3 posto podrške. Sve ostale stranke i liste pojedinačno podržava manje od 2 i pol posto ispitanih, a neodlučnih je čak 14,1 posto.

Kada se ovi brojevi pretvore u mandate, SDP sa svojih 26 posto podrške uzima pet mandata, a HDZ sa 17 posto podrške četiri. Koalicija okupljena oko IDS-a dobila bi dva mandata, baš kao i platforma Možemo!. Obzirom da prelaze prag, jedan mandat ide i Domovinskom pokretu i koalicijskom partneru, stranci Pravo i pravda. Krešić naglašava kako i u ovoj izbornoj jedinici ima nekoliko takozvanih graničnih mandata: do jednog mandata može Most, koji je jako blizu prelasku praga, a po još jedan dodatni mandat mogu uzeti SDP i IDS. Ovisno o tome tko bi ih dobio, mandate mogu izgubiti HDZ, DP i platforma Možemo!.

7. IZBORNA JEDINICA

Sedma izborna jedinica se proteže na čak pet županija: cijelu Karlovačku i Ličko-senjsku te dijelove Zadarske, Primorsko-goranske i Sisačko-moslavačke županije. Tako se nakon prekrajanja izbornoj jedinici u ovoj, apsolutno najvećoj, nalaze istovremeno Petrinja, Matulji i Obrovac. Prednost i u njoj ostvaruje - HDZ.

Točnije, njihovu koaliciju podržava 32,7 posto ispitanih. Na drugom je mjestu SDP-ova koalicija koju podržava 21,2 posto ispitanih. Treći je Domovinski pokret s partnerima i 11,2 posto podrške, četvrta koalicija Mosta i partnera koja je ravno na pet posto, odnosno izbornom pragu. Tik ispod praga ostaje platforma Možemo! koja je na 4,7 posto podrške te Reformisti - koji i ovdje idu mimo SDP-a i uživaju 4,3 posto podrške. Svi ostali ostvaruju pojedinačno manje od 2,5 posto podrške, a visok postotak neodlučnih vidimo i ovdje - 12,2 posto. 

ZBROJENI MANDATI U ČETIRI OBRAĐENE JEDINICE (7., 8., 9. i 10.)

U virtualnoj sabornici vode HDZ i partneri, imaju ukupno 26 mandata. SDP i Rijeke pravde imaju točno 10 manje, odnosno 16. Domovinski pokret s partnerima ima opet deset manje, dakle šest, dok Možemo! i Most imaju po tri, te IDS dva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'
DVOSTRUKO UBOJSTVO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'

Dvostruko ubojstvo šokiralo je Bjelovar u subotu ujutro. U stravičnom zločinu još je jedna žena teško ozlijeđena potvrdili su iz policije
Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'
POLUGE VLASTI

Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'

Plus+ NOVI EXPRESS Uvid u kuloare Banskih dvora, gdje se ispod glasa analiziraju najnoviji detalji dogovora s DP-om, premijerovo raspoloženje i ono što dolazi u trećemu mandatu