Obavijesti

News

Komentari 70

Timmermans priznao: Europa je pogriješila kod narudžbi cjepiva

Timmermans priznao: Europa je pogriješila kod narudžbi cjepiva

Spreman sam na kraju pandemije na preispitivanje i onda možemo vidjeti što smo pogrešno učinili i što smo dobro napravili, rekao je Frans Timmermans i dodao da treba osigurati da svi dobiju cjepivo

VIDEO

Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans priznao je da je Europska unija načinila pogreške u osmišljavanju strategije cijepljenja protiv koronavirusa za članice, prenijela je u nedjelju njemačka novinska agencija dpa.

"Točno je da se pogriješilo u narudžbama cjepiva u Bruxellesu i u državama članicama", rekao je Timmermans u intervjuu za nedjeljno izdanje lista Tagesspiegel.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

vox populi cijepljenje 02:38

“Spreman sam na kraju pandemije na preispitivanje i onda možemo vidjeti što smo pogrešno učinili i što smo dobro napravili", rekao je.

Prvo što, ipak, treba učiniti je osigurati da "svi Europljani dobiju cjepivo", rekao jeTimmermans.

Europski pristup  "u interesu je i bogatijih država članica" poput Njemačke, dodala je u intervjuu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Europska komisija naručila je ukupno najmanje 1,4 milijardu doza četiri cjepiva odobrena na području Unije što bi trebalo biti više nego dovoljno za njezinih 450 milijuna stanovnika.

Čak 17 posto stanovnika Malte je primilo prvu dozu cjepiva. U Hrvatskoj - samo sedam posto
Čak 17 posto stanovnika Malte je primilo prvu dozu cjepiva. U Hrvatskoj  - samo sedam posto

No, izložena je kritikama zbog oklijevanja u pristupu i strateškim pogreškama u naručivanju cjepiva.

Neke europske zemlje smatraju sustav raspodjele cjepiva nepravednim.

Čelnici Austrije, Češke, Bugarske, Hrvatske, Latvije i Slovenije pozvali su u subotu na razgovore na visokoj razini o pravednoj raspodjeli cjepiva protiv koronavirusa, upozoravajući da bi sadašnji način funkcioniranja tog sustava do ljeta mogao stvoriti "velike razlike" među državama članicama.

U pismu predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i predsjednici Komisije Urusli von der Leyen upozorili su da će se, ako se takav sustav nastavi, nastaviti stvarati i povećavati velike razlike među državama članica do ljeta, pa će neki biti sposobni dostići kolektivni imunitet u nekoliko tjedna, a drugi će zaostajati.

Europska komisija odgovorila je da su države članice Europske unije same tražile fleksibilnost i odlučile odstupiti od pravila da se cjepivo raspoređuje prema broju stanovnika, skidajući tako sa sebe odgovornost za neravnomjernu raspodjelu.

Šefovi pet EU zemalja upozorili da sustav distribucije cjepiva ne valja: 'Imat ćemo velike razlike'
Šefovi pet EU zemalja upozorili da sustav distribucije cjepiva ne valja: 'Imat ćemo velike razlike'

“Države članice odlučile su odstupiti od prijedloga Komisije, unošenjem fleksibilnosti koja dopušta različitu distribuciju doza, uzimajući u obzir epidemiološku situaciju i potrebe za cjepivom u svakoj od njih", piše u priopćenju objavljenom u subotu.

"Prema tome sustavu, ako neka država odluči ne uzeti svoj dio doza, one se onda raspoređuju prema zainteresiranim članicama”, objašnjava Komisija.

Komisija u svom priopćenju dodaje da je na zemljama članicama da se dogovore ako se žele vratiti na sustav raspodjele prema broju stanovnika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Policajka heroina: Napadaču koji je izbo bebu rekla tri riječi pa ga ubila jednim metkom
JUNAKINJA

Policajka heroina: Napadaču koji je izbo bebu rekla tri riječi pa ga ubila jednim metkom

Policajka se nalazila u šoping centru Westfield u Sydneyju u trenutku napada te se odlučila sama obračunati s napadačem, koji je napadao ljude nožem s oštricom od 15 cm

Amerikanci: Ne želimo sukob s Iranom, ali štitit ćemo Izrael! IDF: Oborili smo 99% projektila
NAPAD DRONOVIMA

Amerikanci: Ne želimo sukob s Iranom, ali štitit ćemo Izrael! IDF: Oborili smo 99% projektila

Iran je tijekom noći lansirao stotine projektila, raketa i dronova kamikaza s eksplozivom na Izrael. Američke zračne snage pomogle su Izraelu u obrani
VIDEO Plenković i Tomašević susreli se na Trgu bana Jelačića: 'Htio sam se javit, ali ste utekli'
LOV NA GLASOVE

VIDEO Plenković i Tomašević susreli se na Trgu bana Jelačića: 'Htio sam se javit, ali ste utekli'

Andrej Plenković i Tomislav Tomašević susreli su se tijekom predizbornih aktivnosti na glavnom zagrebačkom trgu. Premijer je srdačno pozdravio konkurenciju te je Ivani Kekin rekao da im se htio ranije javiti, ali su mu utekli. 'Mi smo došli ranije, sve smo obavili', rekla mu je Kekin prije nego su se svi zajedno pozdravili uz ljubazno: 'Vidimo se!'