News

Komentari 1

Tjednima su zatvoreni na pariškom aerodromu: 'Spavamo na podu, pucamo, izvucite nas'

Tjednima su zatvoreni na pariškom aerodromu: 'Spavamo na podu, pucamo, izvucite nas'

Dvadeset i šest Alžiraca koji se vraćaju kući iz Velike Britanije zaglavili su u tranzitu u zračnoj luci Charles de Gaulle u Parizu posljednja tri tjedna

Skupina Alžiraca doletjela je u Pariz iz Engleske 26. veljače. U Parizu su im iz Air Alžira rekli da se ne mogu vratiti u Alžir, navodno zbog mjera Covida. Od tada žive u tranzitnom području terminala 2 kod Charlesa de Gaullea.

Alžirsko veleposlanstvo u Parizu reklo je za BBC da je zrakoplovna kompanija obavijestila sve prije leta da su im karte otkazane nakon što je u Alžiru 25. veljače otkrivena varijanta UK-Kent Covid.

Prema riječima jednog od putnika, neki članovi skupine imaju britanske putovnice, dok su drugi stanovnici Velike Britanije te imaju važeću britansku vizu. Viza jedne žene je istekla, rekao je, a druga je vraćena u Alžir kao ilegalni imigrant.

Svi su imali hitne privatne razloge za povratak u domovinu.

Od dolaska u zračnu luku spavali su na stolicama ili na podu, jedući hranu koju su osigurali volonteri.

Jedan član grupe nalazi se na liječenju u bolnici.

Državni Air Algeria u početku im je davao bonove za hranu, dok oni nisu odbili povratak u London.

"Svi imaju važne osobne razloge da odu u Alžir. Moja je supruga tamo i imala je Covida. Odrekao sam se stana i posla. Inače bismo se vratili u Veliku Britaniju", rekao je čovjek koji je želio ostati anoniman.

Njihova je situacija postajala sve očajnija, ali obećali su da će ostati na mjestu dok im alžirske vlasti ne dozvole putovanje.

"Ovdje je jadno. Koliko dugo možete nastaviti spavati na podu prije nego što puknete? Dva tjedna, tri tjedna, četiri?"

Francuska zračna luka izjavila je da čini sve kako bi pomogla Alžircima, iako grupa nije njihova odgovornost.

"To je teška situacija, ali nemamo pravo glasa što se s njima događa", rekao je glasnogovornik. "Sve je na alžirskim vlastima i zračnom Alžiru."

Najčitaniji članci