Tješimo se da ćemo ih ipak pronaći. I tako 30 godina... | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 5

Tješimo se da ćemo ih ipak pronaći. I tako 30 godina...

Tješimo se da ćemo ih ipak pronaći. I tako 30 godina...
2

Mnogi zaboravljaju i nisu ni svjesni kolika je bol u ovim obiteljima. Mnogi naše nestale članove obitelji gledaju tek kao brojku. No iza svakog tog broja stojimo mi - njihove obitelji

VIDEO

Povodom Međunarodnog dana nestalih, za 24sata piše Sandra Rapčak, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih branitelja

Koračamo Kolonom sjećanja... Svatko od nas u svojim mislima. Sa strane čuješ pjesmu:

“Zovi samo zovi, svi će sokolovi, za Te život dati”. I onda krene suza. Nekontrolirano.

U tom vrtlogu emocija stižemo na Memorijalno groblje. Naša grupica se raspršila. Moji prijatelji koji su pronašli i dostojno pokopali svoje očeve sad im odlaze na grobove. Zapaliti svijeću, pomoliti se, ispričati, zahvaliti na slobodi.

POGLEDAJTE VIDEO Ljiljana Alvir o nestalima u Domovinskom ratu

Pokretanje videa...

Spotlight Ljiljana Alvir o nestalima VIDEO

Nas nekoliko ih čekamo među bijelim križevima. Tamo se uvijek nalazimo. Gledamo ljude oko sebe i u jednom trenutku nam se pogledi susretnu. Mi nemamo gdje otići. Nemamo gdje svijeću zapaliti. U tom trenutku opet kreću suze, grlimo i tješimo jedni druge nadajući se da će istina ipak jednom pronaći svoj put... I tako je to već dugih 30 godina.

Četnici su joj odveli supruga: Ne bojim se umrijeti, znam da me gore čekaju muž Petar i moj sin
Četnici su joj odveli supruga: Ne bojim se umrijeti, znam da me gore čekaju muž Petar i moj sin

Odrasla sam s obiteljima koji traže svoje najmilije. Još kao dijete u progonstvu u Zagrebu išla sam s njima tražiti informacije o tati. Nismo ih nikad dobili. U proteklih 30 godina pokušali smo svašta. Razgovarali smo s ubojicama naših najmilijih - opet bezuspješno. Nakon proteka toliko godina nekad je teško stati pred ove obitelji. Iako i sama dio njih, uvijek osjetim onu težinu u svom srcu kad gledam majke i očeve koji samo žele pronaći svoje dijete. I dostojno ga pokopati. Počela sam Boga moliti da im ispuni tu želju jer znam da bi onda pronašli mir za kojim čeznu dugih 30 godina. Bojim se. Hoću li ih vidjeti za nekoliko mjeseci?

Pogledajte video: Nestali u Domovinskom ratu

Pokretanje videa...

kratko - nestali 00:59

Preko noći smo morali odrasti

Hoću li novi dan dočekati s viješću da su sad skupa sa svojima u nebeskim prostranstvima. Nažalost, i moja obitelj je prošla kroz to. Djed mi je ove godine preminuo. Borio se za život. Borio se za nas, njegovu obitelj. Za života je samo htio pronaći svoje dijete. Nije dočekao taj dan.

I sad razmišljam o tome. O svemu što smo prošli zadnjih 30 godina. Isprepliću se razne emocije. Ponekad sam toliko ljuta, a da zapravo ne znam ni na koga točno. Teško će to shvatiti netko tko nije prošao put kojim idu takve obitelji. Obitelji koje samo tragaju za istinom. Pravde ionako odavno nema. Tragaju za svojom lukom mira i mjestom gdje će otići kad im je teško, kad su ljuti ili sretni. Tragamo za svim onim propuštenim životnim prilikama koje su nam oduzete.

Mnoge majke nisu dočekale dati sinu blagoslov prilikom ženidbe. Udovice koje su preko noći nama djeci postale i majka i otac, borile se sa svim životnim problemima, a nas djecu morale izvesti na pravi put - da budemo jaki, borbeni, pravedni. A mi djeca...

Nismo imali djetinjstvo o kakvom čitamo u romanima ili gledamo u filmovima.

Preko noći smo morali odrasti. Shvatiti koliko život može biti težak i da svaka medalja ima dvije strane.

Supruga traži 28 godina: 'Nikad se nije vratio iz trgovine. Bojim se da je otišao u okupirani dio'
Supruga traži 28 godina: 'Nikad se nije vratio iz trgovine. Bojim se da je otišao u okupirani dio'

Nije bilo roditelja kad nam je bio najpotrebniji. Nije ga bilo na posebnim životnim trenucima. Nije nas tko imao voziti u školu, niti tješiti kad smo tužni, kao ni radovati se našim uspjesima. Nije nas tko imao voditi pred oltar, dočekati svoje unuče.

Mnogi zaboravljaju i nisu ni svjesni kolika je bol u ovim obiteljima. Mnogi naše nestale članove obitelji gledaju tek kao brojku. No iza svakog tog broja stojimo mi - njihove obitelji. Jer koliko god da je livada velika i koliko god puno travki imala, mi smo kamenčići razasuti po njoj. Kamenčići koji im smetamo, žuljamo. 

Samo moramo znati - jedan kamenčić ne može ništa, ali ako se držimo skupa, možemo jako puno. Našoj obitelji pridružila se i redakcija 24 sata kroz serijal i knjige “Nestali”. Dvije hrabre novinarke koje su odlučile napraviti veliki korak i približiti se mnogim obiteljima. Saslušati njihove priče, plakati zajedno s nama, gutati knedle u grlu kad je teško i ono što je najvažnije - boriti se zajedno s nama. Nadam se da će priče koje se sustavno objavljuju, a nove će uskoro osvanuti i u trećem dijelu knjige “Nestali”, doprijeti i do onih koji znaju istinu o našim najmilijima. Jer istina je sve što ove obitelji traže.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

'Bratove ubojice roditeljima su lagale da će ga razmijeniti...'
ZLOČIN U VOĆINU

'Bratove ubojice roditeljima su lagale da će ga razmijeniti...'

Antun Volf rat je dočekao u Voćinu. Nije želio ostaviti teško bolesne roditelje. Brat Zdravko za njim i danas traga. Ogorčen je što su se nadležna tijela oglušila na sva njegova saznanja o bratovom ubojstvu

Tatu su najviše mučili. Tjerali su ga da pije i liže hrvatsku krv
JOŠ TRAŽE RODITELJE

Tatu su najviše mučili. Tjerali su ga da pije i liže hrvatsku krv

Kata Lozančić (63), Marijana Solomun (60) iz Zvonko Penić (63) već gotovo 29 godina tragaju za svojim roditeljima. Bili su nedužni i bespomoćni civili, a svaki trag im se gubi 1991. godine..
'Ubili su djecu i Željki odrezali pletenicu, nosio ju je kao trofej'
U GLINI JOŠ TRAŽE NAJMILIJE

'Ubili su djecu i Željki odrezali pletenicu, nosio ju je kao trofej'

Na popisu 1871 nestalih u Domovinskom ratu, za kojima Hrvatska u ovom trenutku traga, nalazi se i šestero djece. Ubili su ih zajedno s roditeljima. Slike nekih od njih više i ne postoje, ali obitelj i prijatelji ne odustaju...