Obavijesti

News

Komentari 109

Tko je bila prava Lolita? Horor priča o pedofilu i curici (11)

Tko je bila prava Lolita? Horor priča o pedofilu i curici (11)
1

Frank La Salle je 1948. oteo 11-godišnju Sally Horner. Dvije godine ju je držao zatočenom, vodio ju je po cijeloj Americi i govorio svima da su zapravo otac i kći...

VIDEO

U 73. godini, u svom domu nakon teške bolesti, preminula je u nedjelju navečer Sue Lyon, glavna glumica kontroverznog filma Lolita. Uloga djevojčice Lolite Sue je donijela instant slavu. Jedan od razloga zašto je uloga pripala baš njoj bio je i taj što ju nije smjela dobiti 12-godišnja djevojčica, iako je toliko godina imao lik Lolite u knjizi Vladimira Nabokova. Iako su neke stvari iz knjige promijenili, ‘Lolita’ je ostao jedan od najkontroverznijih filmova do dan danas.

Inspiracija u istinitoj priči?

Florence Sally Horner je imala 11 godina kada ju je oteo pedofil i držao u zatočeništvu gotovo dvije godine. Bilo je to 1948. godine, a njezina je priča najvjerojatnije inspirirala Nabokova da 1955. napiše roman.

Sally su njezini školski kolege nagovorili da ukrade bilježnicu iz lokalne trgovine u gradu Camdenu u američkoj saveznoj državi New Jersey.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U krađi ju je uhvatio sredovječni muškarac koji joj je rekao da je agent FBI-ja. Rekao joj je da je u problemu. Taj muškarac je bio Frank La Salle (50), osuđeni silovatelj.

Rekao joj je svašta kako bi ju zaplašio i naivna djevojčica mu je sve povjerovala. Pustio ju je, ali ne zadugo. Sally je bila sretna što je izbjegla uhićenje i ništa nije rekla svojoj majci niti starijoj sestri kako ih ne bi uzrujala.

La Salle je pronašao u koju školu Sally ide i naredni dan ju je pričekao ispred zgrade. Natjerao ju je da svojoj majci kaže da je on otac njezinog kolege iz škole i da ju vode na izlet na plažu.

Njezina majka nije znala da kći zapravo šalje na 'odmor' s muškarcem koji je šest mjeseci ranije pušten iz zatvora gdje je bio zbog silovanja maloljetnog djeteta.

La Salle je Sally zarobio, vodio ju je po cijeloj zemlji. Ponegdje bi ju upisao u školu i govorio da je ona njegova kći. To je trajalo gotovo dvije godine dok susjed u San Joseu u Kaliforniji nije primijetio da se djevojčica čudno ponaša.

Zbogom 'Lolita': Preminula je Sue Lyon, zvijezda šezdesetih
Zbogom 'Lolita': Preminula je Sue Lyon, zvijezda šezdesetih

Dok je La Salle 22. ožujka 1950. godine tražio posao, Sally je susjedu sve ispričala i on joj je dao da telefonom nazove sestru. Dobila je njezinog muža koji je nazvao FBI. La Salle je uhićen. Sally je ispričala da ju je zatočio i silovao.

Tijekom suđenja je tvrdio da je on Sallyin otac. Sally je posvjedočila da je njezin tata umro kada je imala šest godina. Le Salle je osuđen na 30 do 35 godina zatvora. Sudac Rocco Palese je rekao da su 'majke sada odahnule kada znaju da je ovaj čovjek iza rešetaka'. 

Sally je poginula u automobilskoj nesreći samo dvije godine nakon što je uspjela pobjeći svojem zlostavljaču. Automobil u kojem je bila se zaletio u parkirani kamion. 

Nabokov o njoj napisao Lolitu?

Kritičar Alexander Dolinin je 2005. godine rekao kako je moguće da su Sally i La Salle bili inspiracija za likove Humberta Humberta i Lolite.

Potkraj 1939. (gotovo deset godina prije slučaja otmice Sally Horner) Nabokov je napisao novelu 'Čarobnjak', priču o sredovječnom draguljaru koji postaje opsjednut s 12-godišnjom djevojčicom. On uspijeva oženiti teško bolesnu majku djevojčice te nakon njezine smrti stječe skrbništvo nad djetetom. Odvodi je na ljetovanje i usput se zaustavlja u otrcanom provincijskom hotelu gdje se prijavljuju kao otac i kćer. 

Bila je to zapravo skica za roman Lolita, a postoji mogućnost da je tada Sally djelomično bila inspiracija za Lolitu. U svakom slučaju Nabokov je bio upoznat sa slučajem jer u 33. poglavlju Lolite piše: "Jesam li možda napravio Dolly to što je Frank Le Salle napravio Sally Horner?"

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 109
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović