Show

Komentari 1

Zbogom 'Lolita': Preminula je Sue Lyon, zvijezda šezdesetih

Zbogom 'Lolita': Preminula je Sue Lyon, zvijezda šezdesetih

Uloga Lolite je Sue donijela instant slavu. Preko noći je postala zvijezda te je osvojila Zlatni Globus za najbolju mladu nadu. Film iz 1962. je ostao jedan od najkontroveznijih filmova do danas...

Preminula je Sue Lyon, zvijezda šezdesetih godina, najpoznatija po ulozi u filmu 'Lolita' (1962.). Sue je umrla u 73. godini, nakon kraće, ali teške bolesti.

Sue je rođena 10. srpnja 1946. godine u Davenportu, Iowi. Sa samo 14 godina dobila je ulogu Dolores ‘Lolite’ Haze u kontroverznom filmu Stanleyja Kubricka.

Jedan od razloga zašto je uloga pripala baš njoj bio je i taj što ju nije smjela dobiti 12-godišnja djevojčica, iako je toliko godina imao lik Lolite u knjizi Vladimira Nabokova. Iako su neke stvari iz knjige promijenili, ‘Lolita’ je ostao jedan od najkontroverznijih filmova do dan danas.

Lolita - filmstill

Film je još tijekom najava zbog svoje tematike izazvao brojne reakcije. Prijatelji i kritičari književnika Nabokova smatraju da je nadahnuće za film dobio od Charlieja Chaplina, koji je oženio Litu Grey koja je bila maloljetna kad su se upoznali.

Uloga Lolite je Sue donijela instant slavu. Preko noći je postala zvijezda te je osvojila Zlatni Globus za najbolju mladu nadu. Unatoč neiskustvu zablistala je glumom uz legendarne Jamesa MasonaShelley Winters Petera Sellersa te je za film snimila čak dvije pjesme 'Lolita Ya Ya' i 'Turn Off the Moon'.

U ljubavnom životu nije imala sreće. 1964. udala se za Hamptona Fanchera III, ali brak je trajao kratko. Drugi muž bio joj je Roland Harrison, fotograf i nogometni trener s kojim se preselila u Španjolsku zbog konstantnog pristiska javnosti. Ni taj brak nije potrajao.

Lolita

Sue je nakon Lolite glumila u nekoliko filmova: ‘7 Women’ (1966), ‘The Flim-Flam Man’ (1967), ‘Tony Rome’ (1967),  ‘Evel Knievel’ (1971), ‘The Magician’ (1973), ‘To Love, Perhaps to Die’ (1973), ali nikako nije mogla dobiti zapaženije uloge.

Potom je počela raditi kao konobarica i upoznala Garyja Adamsona koji je, između ostalog, odslužio kaznu za pljačku i ubojstvo. Za njega se udala 1973. godine te se počela zalagati za zatvorsku reformu i za prava osuđenika. Sreća ni ovaj put nije potrajala te se par rastao nakon što je Gary počinio još jednu pljačku. Zadnju ulogu odigrala je 1980. u filmu Alligator.

Nakon udaje za Richarda Rudmana, radijskog inženjera, seli se u Los Angeles i izbjegava medije. Preminula je u 73. godini u svom domu nakon kraće, ali teške bolesti, piše Daily Mail.

Najčitaniji članci