Obavijesti

News

Komentari 59

Tajno se sastajali u restoranu i 'bunkeru' i krojili 'Lex Agrokor'

Tajno se sastajali u restoranu i 'bunkeru' i krojili 'Lex Agrokor'
1

Zakon o Agrokoru najmanje su pisale stručne službe Ministarstva. Pod palicom potpredsjednice Vlade Martine Dalić na zakonu su radili predstavnici Texo Managementa, brokerske kuće, odvjetničkog društva...

VIDEO

Iako bi se zakonski prijedlozi trebali pisati unutar resornih ministara, “lex Agrokor”, na kojem je radila Martina Dalić, dokazuje da je ova vlada u taj neprivlačan i pomalo dosadan postupak unijela “novu kreativnost”.

Lady skandal: S privatnog je maila vodila "lex Agrokor"...
Lady skandal: S privatnog je maila vodila "lex Agrokor"...

Iz prepiske potpredsjednice Vlade i ministrice Martine Dalić, s privatnog maila, s uskim tajnim krugom ljudi koji su pripremali “lex Agrokor” vidljivo je da je njima u tom procesu najmanje bilo dosadno. Kreatori zakona dobro su se zabavljali, dok je, kako to premijer Andrej Plenković voli reći, “Hrvatskoj zbog krize u Agrokoru prijetio gospodarski i financijski tsunami”.
Iako su za zakon najodgovornije, najmanje su ga pisale stručne službe Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Iz prepiske je vidljivo da su pod palicom Martine Dalić u posebnoj radnoj skupini za izradu zakona bili Ante Ramljak i Tomislav Matić kao predstavnici tad male i nepoznate konzultantske tvrtke Texo Management, Matko Maravić i Tonći Korunić kao predstavnici InterCapitala, Branimir Bricelj iz tvrtke Altera Corporate Finance, Odvjetničko društvo Šavorić i partneri, točnije odvjetnici Boris Šavorić i njegov partner iz ureda Toni Smrček. Umjesto u resornome ministarstvu, gdje se zakon zapravo trebao pisati, on se “kalio” u prostorijama tvrtke Texo Management, InterCapitalu i u prostorijama Odvjetničkog ureda Šavorić i partneri.

Most želi istražno povjerenstvo o Agrokoru, upućuju proceduru
Most želi istražno povjerenstvo o Agrokoru, upućuju proceduru


- Kod nas će biti kao u bunkeru - napisao je Tomislav Matić iz Texo Managementa u odgovoru potpredsjednici Vlade misleći na prostore tvrtke, koja je samo jedno od mjesta na kojima se “brusio zakon”. Nakon što je iz Odvjetničkog društva Šavorić izašla prva verzija “lexa Agrokor”, održan je sastanak u brokerskoj tvrtki InterCapital.
- Hvala najljepša. Da li ja dobro pamtim ako računam da se svi zajedno vidimo večeras kod Tonća u 20:00? Martina - napisala je Dalić u jednom od mailova u kojem poziva na sastanak u sjedištu brokerske tvrtke.
Verzije zakona izlazile su iz prostorija odvjetnika Šavorića, a s obzirom na to da je izgledao više kao poslovni ugovor, a ne kao budući zakon, dokument je predan stručnjacima u ministarstvu da ga pripreme za Vladu i Sabor.


Skupljaju potpise da se uvrsti točka o Agrokoru na dnevni red
Skupljaju potpise da se uvrsti točka o Agrokoru na dnevni red

Svoju verziju zakona predložila je i privatna tvrtka Altera, koja je uz sitne izmjene na kraju bila i prihvaćena. Na kraju posla potpredsjednica Vlade i ministrica Dalić pozvala je suautore zakona na večeru, nakon što ga je usvojila Vlada:
- Vlada usvojila. S obzirom na lobistički val koji se digao danas, to je jedno malo čudo. Daleko je srijeda kad će biti Sabor, međutim u tom razdoblju Vas sve pozivam na večeru u ponedjeljak ili utorak ako se itko od Vas uopće više želi družiti sa mnom. Koji dan Vam više odgovara? Hvala svima, samo ne znam iz kojeg razloga imam dojam da ovo nije kraj. Ostajem vječni dužnik. Martina - napisala je Dalić članovima “radne skupine” nakon što je njihov zajednički prijedlog prošao prvu stepenicu do usvajanja. Uslijedile su čestitke, a Ramljak joj je poručio: “Ti si ipak naša Thatcherica”. Za večeru je odabran restoran Fotić, a uzeli su posebnu dvoranu.
- Izabrala sam ovaj niskoprofilni restoran da ne privlačimo previše pažnje, jer se press malo raspituje tko je radio zakon. Tako da možda nije na nivou, ali eto - napisala je potpredsjednica i ministrica Dalić u mailu 3. travnja.

'Bilo je bitno spasiti Agrokor i desetke tisuća radnih mjesta'
'Bilo je bitno spasiti Agrokor i desetke tisuća radnih mjesta'

Proslava prolaska zakona

Martina Dalić za proslavu usvajanja zakona na Vladi izabrala je “niskoprofilni restoran” da ne bi privlačili pozornost. Taj restoran oduševio je novinara New York Timesa.

Odvjetnički ured Šavorić

Osim u prostorijama Texo Managmenta, za koji su radili Ante Ramljak i Tomislav Matić, zakon se brusio u odvjetničkom društvu Šavorić, koji je ponudio prvu verziju.

Brokerska kuća

Sastanci radne skupine okupljene oko Martine Dalić bio je i u brokerskoj tvrtki InterCapital. Zakon su na kraju ipak “popeglali” stručnjaci iz ministarstva kako bi prošao Vladu, a potom i Sabor.     

SVE O AFERI MAILOVI ČITAJTE OVDJE

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Što je rekao? Šef SOA-e dao je Kolindi izvješće o aferi mailovi
'JA BIH VRATILA NOVAC'

Što je rekao? Šef SOA-e dao je Kolindi izvješće o aferi mailovi

U ponedjeljak na razgovoru s predsjednikom Vlade predložit ću održavanje sjednice Nacionalnog vijeća, svakako postoji potreba jer moram izraziti zabrinutost trenutnim stanjem, kazala je predsjednica

'Afera Hotmail se nije trebala dogoditi, ali neću sad o tome'
DARKO HORVAT

'Afera Hotmail se nije trebala dogoditi, ali neću sad o tome'

Premijer traži potporu partnera za to da ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić postane i potpredsjednik Vlade, a da ministar gospodarstva bude Darko Horvat
Zdravko Marić: Još me nitko iz DORH-a nije kontaktirao
AFERA MAILOVI

Zdravko Marić: Još me nitko iz DORH-a nije kontaktirao

U ovom trenutku ne bih ulazio u špekulacije, kondicionale - što ako scenarij. Prema onome što smo čuli u petak u Opatiji, na panelu o Agrokoru, proizlazi da se približavamo trenutku nagodbe, kaže ministar