Obavijesti

News

Komentari 35

Tko je moćna odvjetnica koja zastupa Hrvatsku protiv Gazde

Tko je moćna odvjetnica koja zastupa Hrvatsku protiv Gazde
1

U Britaniji je zovu jednim od najoštrijih odvjetničkih umova, sredila je izručenje Assangea Švedskoj, branila diktatora Pinocheta, a sada se bori da Todorić bude izručen Hrvatskoj...

VIDEO

Hrvatsku protiv Ivice Todorića na sudu zastupa jedna od najcjenjenijih britanskih odvjetnica - Clare Montgomery (60). Ona radi za britansku odvjetničku kuću Matrix, a iskustvo joj je impresivno. Ona upravo na sudu pobija njegove argumente da se radi o političkom progonu i bori se za Gazdino izručenje Hrvatskoj zbog teških optužbi za gospodarski kriminal.

Uživo iz Londona: Hrvatsku zastupa jedna od najboljih i najskupljih odvjetnica u Velikoj Britaniji

Posted by 24sata on Tuesday, April 10, 2018

- Clare ima široko iskustvo u izručenjima, međunarodnoj pravnoj pomoći i međunarodnim kriminalnim pravom. Ona zastupa i pojedince, ali i Vlade. Ona radi i sa odvjetnicima izvan Britanije na nacionalnim i internacionalnim slučajevima kriminala - opisuju je u Matrix Chambersu.

Sutkinja: Odluka o izručenju Todorića bit će 20. travnja...
Sutkinja: Odluka o izručenju Todorića bit će 20. travnja...

'Jedan od najoštrijih umova'

Britanski mediji o njoj pišu da je 'jedan od najoštrijih umova' i 'jedna od najcjenjenijih članica' odvjetničke komore. Među brojnim slučajevima na kojima je radila kroz svoju bogatu karijeru, posebno se ističe što je zastupala Švedsku koja je tražila od Velike Britanije Juliana Assangea, osnivača Wikileaksa.

Assange, čovjek koji je otkrio i objavio milijune tajnih dokumenata, Švedska je tražila također Europskim uhidbenim nalogom zbog sumnji na silovanje. On je tvrdio da je to samo izgovor kako bi ga izručili SAD-u.

Na kraju, presudom Vrhovnog suda u Britaniji, Assange je trebao biti izručen Švedskoj. Sklonio se u ekvadorsko veleposlanstvo gdje je i danas i zatražio azil. Ali upravo u tom kompliciranom slučaju je Montgomery uspjela isposlovati izručenje.

S druge strane, javnost u Britaniji ju je dobro upoznala jer je branila od izručenja čileanskog diktatora Augusta Pinocheta. I to prilično uspješno. Pinocheta je Čile tražio zbog brojnih ubojstava, mučenja i zločina režima. Uhićen je u Britaniji, ali je nakon godinu i pol pušten. U veoma kompliciranom pravnom slučaju koji je trajao godinama, Pinochet je uz pomoć Montgomery izbjegavao izručenje. Na kraju se dobrovoljno vratio uz imunitet, ali mu je on u konačnici u Čileu skinut i podignute su optužnice. Nije doživio presudu.

Zastupala je i korporacije poput British Airwaysa, Virgina, banke...

Osim u Velikoj Britaniji, radila je na slučajevima na Bahamima, Bermudi, Bruneju, Hong Kongu, Mauricijusu...Dobitnica je i brojnih nagrada. 

To je samo dio njene bogate karijere.

Todorićeva supruga došla na sud s torbicom od 40 tisuća kn
Todorićeva supruga došla na sud s torbicom od 40 tisuća kn

Tko je angažirao Montgomery?

Specifičnost Europskog uhidbenog naloga je što direktno komuniciraju pravosudna tijela države. Zato smo i DORH pitali tko je angažirao Montgomery? I koliko će to zastupanje biti plaćeno?

Dobili smo odgovor da Županijsko državno odvjetništvo koje vodi ovaj slučaj nije biralo odvjetnike koji će zastupati Hrvatsku pred sudom.

- Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zastupano je po nadležnom pravosudnom tijelu države izvršenja Europskog uhidbenog naloga. Mi smo im dostavili sve potrebne podatke - stoji u odgovoru.

Dakle, po tome ispada da je britansko tužiteljstvo angažiralo upravo Montgomery da pokuša dobiti izručenje Todorića Hrvatskoj.  Nema sumnje da su uzeli jednu od najvećih stručnjakinja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'
TODORIĆ NA BLOGU

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'

Ivica Todorić na blogu tvrdi da je Knighthead kupovao obveznice i nakon 9. travnja, a da je na sastanku u travnju odbijena Sber banka, jer se čekalo da Knighthead kupi potrebnu količinu obveznica

NOVA OBJAVA NA BLOGU

Ivica Todorić: Koga zastupa Dolički, Agrokor i Knighthead?

Todorić piše kako pod pritiskom javnosti Dolički brani svoj ugovor i svoj roll up, "zanemarujući činjenicu da se, kao i njegov poslodavac Ramljak, nalazi u neviđenom konfliktu interesa"
DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića
traži ga policija

DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića

Sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, DORH je izdao europski uhidbeni nalog protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina, priopćili su