Obavijesti

News

Komentari 186

Sutkinja: Odluka o izručenju Todorića bit će 20. travnja...

Sutkinja: Odluka o izručenju Todorića bit će 20. travnja...
8

Hrvatsku je zastupala odvjetnica Clare Montgomery koja je svojim pitanjima nastojala dokazati da za kolaps Agrokora nije odgovorna politika nego njegov vlasnik Ivica Todorić

VIDEO

>>>>Posljednje informacije:

17.15 Vesna Todorić može odmah preuzeti putovnicu.

17.10 Odluka o Todoriću bit će 20. travnja u 9.30 sati, kazala je sutkinja.

17.00  "Bez obzira na političke motive onih koji su željeli Istražno povjerenstvo, samo suđenje može dati pravi odgovor, jer dokazi pokazuju da je Todorić počinio veliki kriminal", kazala je Montgomery.

16.57 Odvjetnica Republike Hrvatske, Clare Montgomery pobija argumente Sloković o dokumentima koje treba još vještačiti.

"Dokaz je dokaz", kazala je.

16.55 "Tko je Božo Petrov? Zar je sudjelovao u velikoj zavjeri protiv Todorića?", pitala je sutkinja Arbuthnot.

16.52 Sutkinja je kazala odvjetnici: "Zašto spominjete Zdravka Marića? On nije među optuženima. Gdje su dokazi? To što pričate su spekulacije".

Odvjetnica je odgovorila: "Bio je na ključnoj poziciji, percepacija je da je odgovoran za kolaps Agrokora".

Todorićeva odvjetnica sutkinji: "Oprostite što Vam uzimam vrijeme".

Sutkinja: "Naprotiv, baš uživam u ovom slučaju".

16.50 "Vrlo slab argument", odgovorila je sutkinja Todorićevoj odvjetnici Davidson na njenu tezu da je proces njenom klijentu politički motiviran.

16.34 Todorićeva odvjetnica Davidson pokušava dokazati da će Todorić nepotrebno dugo biti u zatvoru: "Hrvatska istraga nije ni blizu kraju."

"Uhidbeni nalog izdan je samo 3 radna dana nakon otvaranja istrage, odvagnite dokaze", poručila je odvjetnica.

"Vrlo slab argument", odgovorila je sutkinja Todorićevoj odvjetnici Davidson na njenu tezu da je proces njenom klijentu politički motiviran.

15.46 Suđenje je prekinuto, Ivica Todorić je zatražio vode.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:13

15.43 Završilo je svjedočenje Jadranke Sloković, a Čedo Prodanović je dobacio: "Montgomery se nije baš proslavila".

15.40 "Todoriću će se sigurno suditi", kazala je Montgomery.

15.29 "Posuđivao je veće količine novca, ali ništa nije vraćao. Vama je to pošteno", upitala je Montgomery.

15.22 Montgomery je kazala Sloković: "Nemojte me uvlačiti u hrvatske procedure, govorimo o stvarnim odnosima. 53 svjedoka su već ispitana i potvrdili su optužbe."

"Ali nisu govorili o prijevari niti su optužili Todorića", odgovorila je Sloković.

"Krucijalni dokaz je ekspertiza financijskog stručnjaka. Nikakav novac nije pronađen na Todorićevim računima", dodala je.

"Ali uzimao je novac iz Kompanije!", rekla je Montgomery na što je Slović uzvratila: "Nije ništa skrivao".

15.14 Sutkinja Ema Arbuthnot vratila se u sudnicu, nastavlja se suđenje Ivici Todoriću.  Svjedoči odvjetnica Ivice Todorića, Jadranka Sloković.

14.11 - Slijedi pauza od sat vremena.

Uživo iz Londona: Hrvatsku zastupa jedna od najboljih i najskupljih odvjetnica u Velikoj Britaniji

Posted by 24sata on Tuesday, April 10, 2018

14.10 - Jadranka Sloković rekla je kako Todorić neće moći platiti jamčevinu, jer mu je sva imovina zamrznuta, a pitanje je hoće li moći posuditi takav iznos. Može se dogoditi da u zatvoru provede i više od tri godine, prije nego presuda bude donesena, javlja N1

13.21 - Todorićeva supruga nije zadovoljna radom prevoditelja u sudnici.

- Što je ovo, kakav je ovo prevoditelj? On 10 minuta prevodi jednu rečenicu.

12.45 - Obrana je pozvala Todorićevu odvjetnicu Jadranku Sloković. No, prvo se pojavio prevoditelj. Sutkinja se tada našalila rekavši: Oprostite, ali mislila sam da je Jadranka Sloković žena.

Cijela sudnica na to se nasmijala. 

Nakon toga stigla je Sloković i pročitala prisegu.

12.27 - Tužiteljica Bartletu: Slažete li se da 2017. Agrokor nije mogao platiti radnike, dobavljače...?

- Imao je poteškoća.

To je normalno?

- Kažem, imao je poteškoća, to se događa.

Ivica Todorić odgovoran je za laži koliko Agrokor ima novca. Riječ je o 3,5 milijardi koje, ako podijelimo na sedam, dobijemo 500 milijuna eura. Tko ima 500 milijuna eura. Slažete li se?

- To je pitanje za drugog eksperta.

Jeste li svjesni da su lagali koliko novca imaju? Tvrdite da je politički progon, a lažu koliko novca imaju. Slažete li se kako je moguće uzrok nije politika?

- Ne mogu na to odgovoriti. 

Slažete li se da nisu dobro vodili tvrtku?

- Tu se mogu složiti.

11.57 - Na pitanje sutkinje kakva je veza Agrokora i Vlade RH, Bartlet je odgovorio:

- Agrokor je najveća tvrtka u Hrvatskoj, počela je kao jako važno kompanija za razvoj zemlje.

11.43 - Za svjedoka Ivice Todorića pozvan je dr. Will Bartlet.

11.40 - Sutkinja: Nikad nisam imala ovako detaljan zahtjev za izručenjem.

11.39 - Molim vas, nemojte fotografirati odvjetnicu Montgomery i stavljati je na naslovnice hrvatskih medija. Smijete tweetati, ali ne i slikati, rekla je sutkinja novinarima.

11.31 Na sudu je i Claire Montgomery, za koju kažu Englezi da je jedna od najboljih odvjetnica u Velikoj Britaniji. Ona zastupa Hrvatsku. I Engleze zbunjuje što ona radi tu jer je preskupa.

11.25 - Kako doznajemo, ročište je počelo, ali bez Todorića. Sutkinja je kazala da ne mora biti u sudnici i da mu jamčevina traje do 16. srpnja. Nakon toga, Ivica Todorić je ipak ušao u sudnicu.

10.30 - Kako doznaje N1, u situacijama u kakvoj je Todorić uobičajeno je pokušavati dokazati da optužnica nije pripremljena do te mjere da se može tražiti izručenje. Danas bi na ročištu trebao govoriti Todorić, a sutra predstavnici Državnog odvjetništva.

10.14 - Ivica Todorić u pratnji supruge Vesne stigao je na sud u Londonu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:48

- Kad završi ročište, dat ću izjavu o svemu, rekao je novinarima.

10.13 - Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt je, gostujući na N1, izjavila kako je vrlo malen postotak poslovnih ljudi koje je Velika Britanija izručila drugim zemljama:

- Imaju složeniju proceduru, nego druge države kad je riječ o ekstradicijskom zahtjevu, posebno jer slove kao zemlja koja udomljuje poslovni svijet i vrlo je osjetljiva na bilo kakve postupke koji se vode protiv poslovnih ljudi. Na taj način je i Todorić, ne slučajno, izabrao Veliku Britaniju i London kao mjesto gdje će otići na duži boravak. Moguća su dva scenarija - da sud sasluša sve argumente, a oni bi mogli biti predstavljeni na način da Todorić ustraje na svemu što je dosad govorio, a to ako se pretoči u riječi njegovih zastupnika, bit će to jedna vrsta političkog progona, oduzimanje vlasništva i sve na što bi sud Velike Britanije mogao gledati otvorenih očiju. Mi ne znamo što su to Državno odvjetništvo i istražna tijela Republike Hrvatske poslali na sud, tko će ih zastupati, s kojim stavovima će izaći, kako će odgovarati na pretpostavljene teze Todorićevih predstavnika, tako da ne mogu niti pretpostaviti što bi to moglo biti i vjerujem da će dati sve od sebe da obore argumentaciju koja bi mogla ići u ovom smjeru o kojem sam govorila.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:27

10.06 - Ivica Todorić u 11 sati bi se trebao pojaviti pred sucem u londonskom Westminsteru. Ako ga sud i odluči izručiti, Todorić ima pravo žalbe zbog čega se cijeli proces može rastegnuti i na nekoliko mjeseci.

Terete ga za izvlačenje 1.4 milijarde kuna

Ivica Todorić pokušat će u utorak dokazati na sudu u Londonu da se protiv njega vodi politički progon i da neće imati pošten proces u Hrvatskoj.

Ta obrana mu je posljednja slamka spasa ako ne želi biti izručen Hrvatskoj u kojoj su protiv njega otvorene istrage za izvlačenje novca i štetu Agrokoru od 1,4 milijarde kuna. Odlukom da jesenas pobjegne u London i ne odazove se istražiteljima DORH-a na razgovor, Gazda Todorić si je kupio vrijeme, ali zaigrao i vrlo riskantnu igru.

Todorić podnio prijavu protiv Dalić, Ramljaka te Wagnera
Todorić podnio prijavu protiv Dalić, Ramljaka te Wagnera

Stručnjaci s kojima smo razgovarali slažu se da si je bijegom otežao situaciju, pa ako ga Engleska odluči izručiti Hrvatskoj, odmah ide u pritvor u Remetinec. A u njemu može ostati i godinu i pol dana, i to upravo zbog opasnosti od bijega. Inače, da se predao i pristao na ispitivanje, bio bi u pritvoru do tri mjeseca, sve dok traje ispitivanje 16 svjedoka. A možda ni toliko jer su svi suoptuženi pušteni.

Kako smo neslužbeno čuli, njegovi domaći odvjetnici, Čedo Prodanović i Jadranka Sloković, već su spremni za pravnu bitku u Hrvatskoj.

Ivici Todoriću sud je ponovno blokirao svu njegovu imovinu
Ivici Todoriću sud je ponovno blokirao svu njegovu imovinu

Ročište koje počinje u utorak može u Londonu potrajati i u srijedu. Što god sud odlučio, obje strane imaju pravo na žalbu. Ako sud odluči izručiti Todorića, a kasnije žalbe mu budu odbijene, mogao bi već do ljeta biti u Hrvatskoj. Ako odluči suprotno, onda ostaje u elitnoj londonskoj četvrti živjeti do daljnjeg.

- Trebat će imati zaista debele argumente da se protiv njega vodi politički progon u jednoj zemlji EU. Međutim, nikad ne možemo predviđati kako će odlučiti sudovi u Britaniji jer je svaki postupak poseban - kaže odvjetnik Branko Šerić.

On ističe da bi Todorić trebao zatražiti i azil u Velikoj Britaniji ako već tvrdi da ga politički progone u Hrvatskoj. Ako bi mu to odobrili, Šerić kaže kako bi to značajno “usložilo” izručenje.

Todorić se preselio u stan od 65 kvadrata u elitnoj četvrti
Todorić se preselio u stan od 65 kvadrata u elitnoj četvrti

No ako ga sud odluči izručiti, bit će u teškoj poziciji jer je bio bjegunac pred pravosuđem i nije pristao na ispitivanje naših istražitelja.

- Možda se Todorić odluči i složiti s izručenjem. To bi bilo jednako kao da se sam predao. Time bi si popravio položaj jer onda ne bi bilo razloga da mu se produljuje pritvor zbog opasnosti od bijega - objašnjava Šerić koje mogućnosti ima Todorić.

On u Londonu živi u elitnoj četvrti, plaća skupe odvjetnike, stručnjake za odnose s javnošću. To sve plaća iako su mu blokirani svih osam računa i imovina. Iz Londona je na blogu gotovo svakodnevno optuživao Vladu za udruženi zločinački pothvat u otimanju Agrokora. Sve to kako bi britanskom sudu dokazao da ga politički gone.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 186
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava