News

Komentari 150

'Imam nevjerojatnu količinu antitijela, rekli su mi da neću ni trebati drugu dozu cjepiva'

'Imam nevjerojatnu količinu antitijela, rekli su mi da neću ni trebati drugu dozu cjepiva'

Rečeno mi je da drugu dozu neću ni trebati, ovo je već nevjerojatna količina antitijela, rekao nam je pulmolog Saša Srića, koji je imao velik rast antitijela nakon prve doze, o čemu smo razgovarali i sa stručnjacima

Poznati hrvatski pulmolog dr. Saša Srića koronu je, s blažim simptomima, prebolio u listopadu prošle godine. Kako nam kaže, kad je nakon preboljenja izmjerio količinu antitijela, bilo ih je u stotinama. Nedavno je primio i prvu dozu cjepiva i antitijela su porasla na gotovo 45 tisuća.

- Rečeno mi je da drugu dozu neću ni trebati, ovo je već nevjerojatna količina antitijela. Štoviše, s drugom bih dozom mogao imati i jače nuspojave - pojašnjava nam liječnik. Pitali smo imunologe i virusologe je li onima koji su koronu preboljeli druga doza potrebna i postoji li od nje čak i opasnost. Serološkim testom prije cijepljenja može se pokazati količina antitijela (titar) na koronu.

- Moguće da bi mu mogla štetiti druga doza jer bi se mogao razviti neki oblik bolesti imunih kompleksa. Prekomjerno izlaganje antigenima bi škodilo. U slučaju njihova prevelikog priljeva stvorene rešetke protutijela i antigena mogle bi se u obliku imunih kompleksa taložiti na stijenke krvnih žila i dovesti do njihove upale, što nazivamo vaskulitisom. Nema smisla prekomjerno opterećivati imunosni sustav koji je već pravilno odreagirao - kaže imunolog prof. dr. Zlatko Trobonjača. Znači li to da, kad cjepiva ionako nedostaje, druga doza u ovakvim slučajevima biva bačena, a potencijalno može biti i opasna?

Virusni imunolog Luka Čičin-Šain iz Centra za infektološka istraživanja Helmholtz kaže da je titar od 1:1000 nakon COVID-a iznimno visok, a titar od 1:45.000 oko deset puta viši od najvišega po infekciji.

- Vjerojatno je u ovom slučaju već i prirodna imunost davala dovoljnu zaštitu, ali po prvoj dozi je to doista dovoljno. Međutim, ovo nije pravilo po preboljelom, nego iznimka. Mnogo ljudi s blažim oblikom bolesti imaju titar u stotinama, a ne u tisućama. Konačno, treba naglasiti, visoki titar antitijela štiti i protiv novih varijanti, poput južnoafričke. Stoga je barem jedna doza cjepiva i kod osoba koje su preboljele COVID sasvim razumna ideja kako bi se titar protutijela digao. Testiranje titra u tim pojedincima bi doista pomoglo da se prepozna one koji su već po prvoj dozi dobili visok titar i kojima je druga doza nepotrebna - kaže dr. Čičin-Šain.

Serološki testovi, međutim, koštaju i država zasad ne namjerava financirati ih preboljelima niti se još ide u pravcu samo jedne doze za takve slučajeve.

Najčitaniji članci