Obavijesti

News

Komentari 194

TKO JE TU LUD? Izračunao je kako nas naša država pelješi

TKO JE TU LUD? Izračunao je kako nas naša država pelješi
2

Ante Beus (29) dao si je truda i analizirao koliko zaposlenom Hrvatu država uzme u ime poreza, doprinosa. Naveo je i preciznu računicu novca koji uplatimo za mirovinu

VIDEO

Splićanin Ante Beus (29) dao si je truda i analizirao koliko zaposlenom Hrvatu država uzme u ime poreza, doprinosa... Naveo je i preciznu računicu koliko novca svi uplatimo tijekom radnog vijeka za što bolju mirovinu, no na kraju se ta velika svota negdje istopi. Gdje?

Njegovo pismo koje je objavio na Facebook stranici Vlade glasi:

"Draga Vlado. Nisam imao pametnijeg posla pa sam malo računao da bih vam postavio nekoliko pitanja. Naime, prosječna plaća u RH za lipanj 2012. je iznosila 5492 kn prema podacima DZS-a. Da bi pojednostavnili računanje, uzet ćemo iznadprosječnu plaću od 6000 kuna osobe koja živi u Splitu.

Ako primam plaću od 6000 kn neto, ukupni trošak moje plaće, ako nemam djece, nisam invalid i živim u Splitu, iznosit će 10.090,74 kn, ako izostavimo trošak poslodavca (zdravstveno, ozljede na radu i zapošljavanje) moja bruto plaća će iznositi 8759,32 kn. Lakim izračunom možemo zaključiti:

1. U prvom stadiju moju zaradu ja i država dijelimo 68,50%:31,50%.

2. Ako gledamo sa strane poslodavca (zanemarujući porez, prirez i mirovinska osiguranja jer ih posloprimac ne dobiva, nego se isto uplaćuju u državni proračun) da bi nagradio radnika s plaćom od 6000 kuna, ukupan svoj trošak dijeli između posloprimca i države u omjeru od 59,46:40,54%.

Od tih 6000 kuna koje je dobio poslije podjele svoje imovine s državom, zanemarujući ostale poreze i davanja koje je obvezan davati, iako je već previše dao državi računajući samo PDV (0% PDV-a ćemo zanemariti jer zanemarujući ostala davanja državi, doći će na kraju na isto). Građanin plaća državi na ime potrošnje tj. PDV-a, još 1500 kn te mu ostaje 4500 kn. Gledajući polaznu točku, bruto plaću 8759,32 kn, a ne ukupan trošak plaće, država i radnik dijele plaću u odnosu 51,37%:48,63%. Naravno, zanemarujući ostale troškove i poreze. 

Prvi red pitanja:

1. Da li stvarno mislite da je građane potrebno dodatno opterećivati nametima i porezima? Nije vam dovoljno 50% nečijih primanja?

2. Ovaj iznos davanja u poslovnom smislu smatrao bi se zelenaškim poslom i ništavnim ugovorom? Da li je moja domovnica zelenaški ugovor mene i države? Trebaju li građani tražiti poništenje takvih ugovora?”

Splićanin Beus je računovođa pa se često bavi ovakvim izračunima, a za DalmacijaNews je rekao kako ne očekuje nikakav pravi odgovor od Vlade.

Razočaran je cijelim sustavom, a ne samo Vladom. Kaže da ne pridaje svojoj ‘fejs’ akciji veliku važnost, ali smatra da bi ljudi trebali sami oblikovati društvo, pa je i ova akcija hvalevrijedna. U samo nekoliko sati postao je hit na internetu i skupio tisuće lajkova. Pismo je završio pitanjem: “Tko je tu lud?”.

‘Što se točno dogodi s mojih 419.789,52 kune mirovine?     

Beus se osvrnuo i na mirovine te zdravstvo: “Iz ove plaće na ime zdravstvenog osiguranja (osnovnog) uplaćujemo državi 1138,71 kn. Je li to mala svota pa moramo plaćati još 130 kn dopunskog? Iz ove plaće na ime mirovinskih osiguranja uplaćujemo 1751,87 kn. Da sam radio 30 godina, imao bih mirovinu kad napunim godine starost od 2510,52 kn. U razdoblju od 30 godina radnog staža uplatio bih na ime mirovinskog osiguranja 630.673,20 kn (bez prinosa i oportunitetnog troška kamata da sam taj novac uplaćivao na ime štednje). Prosječna životna dob muškarca u Hrvatskoj je 72 godine. Znači da ću dobivenu mirovinu primati 7 godina (od 65 do 72), znači da će mi država isplatiti mirovine 210.883,68 kn. Što je s mojih 419.789,52 kn?!”     

10.090,74 kn -  Toliko iznosi prosječna bruto plaća za lipanj 2012. godine zaposlenoga građanina Splita koji nema djece i nije invalid  

8.759,32 kn -  Toliki je bruto kad se oduzme trošak poslodavca: zdravstveno, ozljede na radu i zapošljavanje

6.000,00 kn -   Neto plaća koja ostaje kad se plati porez, prirez i mirovinsko osiguranje

4.500,00 kn -  Nakon što je radnik podijelio svoju imovinu s državom, kroz potrošnju plati još i 1500 kuna PDV-a

Vlada: Ukupno opterećenje je negdje u europskom prosjeku

Budući da Vlada nije odmah odgovorila na Beusovu poruku i ostali korisnici Facebooka su Vladi na njezinoj stranici ostavljali njegovu analizu. Ispod tih postova je Vlada odgovorila sljedeće:

Premijer Milanović odgovorio je na pitanje u vezi poreznog opterećenja plaće. “Ukupno opterećenje je negdje u europskom prosjeku, no problem je kako se to troši. U Hrvatskoj je problem neracionalnost: Imamo krivi fokus, Hrvatska neracionalno troši. Smanjujemo zdravstveni doprinos, moramo ljudima dati da rade.” Cijelu snimku možete pogledati ovdje: http://youtu.be/RXrUZUBXlbk


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 194
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti

Čelnik Domovinskog pokreta nam je potvrdio i da je spreman ući u Vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba, ali svima ostalima bi plaće znatno porasle: Ne možemo dobiti kvalitetne ljude u vladu s ovakvim plaćama...