Obavijesti

News

Komentari 42

Tko je uhićeni Hrvoje Vojković? Radio s Tuđmanovim unukom, stan prodao Zoranu Milanoviću

Tko je uhićeni Hrvoje Vojković? Radio s Tuđmanovim unukom, stan prodao Zoranu Milanoviću

U politici se devedesetih priklanja HSLS-u, stranci koja je tada predvodila oporbu, da bi odlaskom Tuđmana sa scene postali druga najjača stranka, koja je kao takva formirala vladu s Račanovim SDP-om

VIDEO

U četvrtak je uhićen Hrvoje Vojković, bivši ministar gospodarstva i nekadašnji šef Croatia osiguranja. Uhitili su ga po nalogu Ureda javnog europskog tužitelja (EPPO), navodno zbog subvencijske prijevare i krivotvorenja poslovne isprave. Sumnjaju da je dobio subvencije za sadnju tulipana koje nikad nije posadio, a terete ga za razdoblje od 2020. do 2022. godine.

Hrvoje Vojković od početka "tranzicije" postupao je po načelu Ostapa Bendera – "benzin vaš, ideje naše". Već početkom devedesetih spetljao se s unukom predsjednika Tuđmana, Dejanom Košutićem, s kojim je vodio tvrtku Rubikon. Firma im se bavila financijskim inženjeringom – ta bi formulacija pogađala mnoge naše poslovne ljude i aktivnosti,  jer podrazumijeva izvlačenje novca od naivaca, bez povrata sredstava. Vojković u to vrijeme uređuje i list Hrvatski rubikon, kojemu slavu donosi intervju s Mirjanom Pavelić, kćeri Poglavnika NDH. Nepogrešivo sklon priklanjanju moćnim ljudima i "parkiranju"na utjecajna mjesta, zapošljava se potom u odvjetničkoj kancelariji Marijana Hanžekovića.

Političku put Hrvoja Vojkovića

U politici se pak priklanja HSLS-u, stranci koja je devedesetih bila predvodnik oporbe, da bi odlaskom Tuđmana sa scene postali druga najjača stranka, koja je kao takva formirala vladu sa SDP-om Ivice Račana. U toj je vladi Vojković postao  šef Fonda za privatizaciju, istaknuvši se agilnošću u progonu prekršitelja zakona – samo u prvoj godini mandata pokrenuo je 300 prijava! Budiša ga je uskoro, na užas Ivice Račana, instalirao na poziciju ministra gospoadrstva, na kojoj se zadržao samo pet mjeseci. Imao je čudne navike. Ujutro bi se dizao samo nakon "prirodnog buđenja", bez korištenja budilice koja tijelu nanosi prevelik stres, pa su tajnice u Ministarstvu zbog njega najprije čupale kosu s glave, a kasnije počele zakazivati sastanke sa strankama u terminima kad su bili sigurni da je Vojkovićevo "prirodno buđenje" već nastupilo.

Nakon Ministarstva prešao je u Profil, a potom preuzeo Croatia osiguranje. U toj su tvrtki zaposleni i suprug predsjednice HSLS-a Đurđe Adlešič,  bivši tjelohranitelj Ive  Sanadera Stipe Čačija – poznat po čitanju Le Mondea – i jedna  loto djevojka, kćerka Sanaderovog prijatelja. Croatia je služila kao "savjet federacije" - tvrtka za zapošljavanje prijatelja i odlaganje starih kadrova, na unosna  radna mjesta. S komiškim ribarom Pjerinom Ivčevićem Vojković je  svojedobno osvnovao tvrtke Gatula i Marinero, u čijem su vlasništvu bile kočarice Marinero 1 i Dupin mali. Oba broda bila su, slučajno, osigurana u Croatia osiguranju. Dupin mali potonuo je na 140 metara dubine pokraj Komiže prije, dok je Marinero 1 u zaljevu Komiže godinu dana ranije potonuo na 80 metara dubine.

Hrvoje Vojković prodao je stan Zoranu Milanoviću

Večernji list pisao  je da su obje kočarice doživjele havariju  u dijelu godine kada nema mnogo turista i potencijalnih svjedoka, a pomorci nisu slali ni SOS signal, što izaziva sumnju da su namjerno potopljeni. Croatia osiguranje platilo je u oba slučaja. Luksuzni bivši dvoetažni stan u Krajiškoj ulici  Hrvoje Vojković prodao je Zoranu Milanoviću. Prethodno je preuredio luksuzni stan u središtu Zagreba u Dalmatinskoj ulici u koji je dao ugraditi i golemi bazen. Bespravno je preuređivao imanje na Žumberku u istoimenom Parku prirode, investirao je silne milijune u nekretninu je vila Sancta Maria u Motovunu u Istri, ali nikad nije bio pod istragama.

Darinko Kosor ga je najurio iz HSLS-a nazivajući ga "plejbojem" i "materijalnim Budom", zato što je Vojković -  između ostalog, intenzivno tragao za istinom. Neko vrijeme bio je sljedbenik Sai Babe. Globus je svojedobno objavio golemi pictorijal u kojemu je prikazan Vojković kako na magarcu hodočasti po indiijskim svetištima i u pećinama skuplja mudrost za indijskim guruima za povrata HSLS-a na vlast.

'Iako sam uvijek živio intenzivan svjetovni život, u nutrini sam oduvijek tragao za odgovorima na neka fundamentalna pitanja koja si ponekad svatko od nas postavlja. Pitanja tko sam, što sam, kamo idem, koji je smisao života, što je smrt, postoji li viša stvarnost, duboko u meni tražila su odgovore', kazao je jednom Vojković.

Bogat kao Krez, obilazio je Aziju, Afriku, egipatske pustinje, himalajske prašume, tragajući za  najdubljim duhovnim spoznajama. Kako bi spoznao Istinu, proputovao je dobar dio Azije i sjeverne Afrike, u dubokoj egipatskoj pustinji obilazio je stoljetne kršćanske samostane, družio se s pustinjacima, propješačio je i prejahao velik dio Himalaje, družio se sa Sai Babom... Ako  ga je nemilosrdna Laura Kovesi uhvatila u nekoj većoj malverzaciji, imat će dovoljno vremena za proučavanje duhovnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe