Obavijesti

News

Komentari 140

Tko su hrvatski ubojice koji su osuđeni na 40 godina zatvora?

Tko su hrvatski ubojice koji su osuđeni na 40 godina zatvora?
10

Prisjetite se kojih deset monstruma je osuđeno na maksimalnu zatvorsku kaznu u samostalnoj Hrvatskoj. Njihovi zločini su bili iz strasti, ljubomore, koristoljublja...

VIDEO

MARSEL BUDIMIR I dok je u ovom slučaju ubojica bio policajac, Marsel Budimir, na najvišu zatvorsku kaznu osuđen je jer je ubio policajca. Budimir je 12. veljače 2003. opljačkao poslovnicu Varaždinske banke u Nedelišću. U vreću je strpao 311.000 kuna i u Golfu se odvezao prema Dravi. Policija je polako stegnula obruč oko Budimira kojemu su se nešto prije 16 sati na pedesetak metara približili policajci Željko Murk i Stjepan Balić. Budimir je ispalio rafal iz automatske puške i ubio prometnog policajca Željka Murka (34) iza kojeg je ostala supruga i troje male djece.

DRAŽEN DORČEC Za razliku od njih dvojice, Dražen Dorčec iz Kalinovca pravomoćno je osuđen na 40 godina robije jer je 14. listopada 2006. nešto nakon 9 sati ušao u poslovnicu đurđevačke Fine gdje je ustrijelio rođaka, zaštitara Miroslava Benšića, i umirovljenika Ivana Matiševa, a nakon što je iz poslovnice ukrao 321.700 kuna, žrtvama je ponovno pucao u glavu. Bešćutni ubojica u pljačku je krenuo kako bi pokrio kockarske dugove. Prije nego ga je policija otkrila pojavio se na sprovodu Miroslava Benšića i glumio ožalošćenoga. 

VLADIMIR DUVNJAK Duvnjak je navečer 20. veljače 2004. ušao u obiteljsku kuću Janoša (72) i Katarine Sić (66) u Vukovaru te nožem izmasakrirao starce zadavši Janošu 17 i Katarini 10 uboda. Zatim je pretražio kuću i ukrao 4000 kuna za drogu. Duvnjak je Sićove ubio dok je bio na uvjetnom otpustu, a tijekom suđenja nije pokazao ni trunke kajanja te je vrijeđao suca.

KAZIMIR DUŽNOVIĆ On je u svibnju 2010. nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora za ubojstvo policajca Ivana Grbavca tijekom pljačke RBA banke u Sesvetama, te za pet pokušaja ubojstava, razbojstvo, opće opasnu radnju i dovođenje u opasnost života ljudi. Dobio je ukupno 64 godine zatvora, a kazna mu je objedinjena u maksimalnu - 40 godina. Još uvijek se čeka pravomoćna presuda.

IVAN DVORSKI - PSIHO Trostruki ubojica iz Rijeke danas služi kaznu od maksimalnih 40 godina zatvora. Hicima iz pištolja ubio je oca i sina Benita (75) i Đanija Vukošu (42) te Đanijevu djevojku Mirjam Švaljek (29). Obitelji je 12. ožujka 2007. upao u stan radi pljačke, ali mu se plan poremetio. Nakon što je likvidirao ukućane zapalio je stan koji ugrozio stanare cijelog nebodera. S njim su bili dvojica njegovih prijatelja Rene Ljubojević i Luka Obrovac koji su također osuđeni na poveće zatvorske kazne.

VLASTIMIR KIHALIĆ Na najveću moguću kaznu osuđen je i Vlastimir Kihalić. On je u prosincu 2005. u Petrinji iz bezobzirne osvete, mržnje i osobito niskih pobuda iz automatskog oružja ubio suprugu Željku (39), koja je podnijela zahtjev za razvodom braka, i njezine dvije prijateljice Nadu Kušan (39) i Vesnu Mokrović-Marinković (40), koje su je u tome podržavale. Kihalić se kasnije objesio u zatvoru.

DRAŽEN KOZMAN I Dražen Kozman nepravomoćno je ove godine osuđen na 40 godina zatvora za trostruko ubojstvo koje je počinio 11. studenoga 2006. u okučanskom kafiću “AS”. Ušetao je s kalašnjikovom i bombom te ubijao zbog svađe. On je ujedno i najmlađi od osam ubojica. Kozman je za ubojstvo Dragomira Došlića (48), Mladena Beline (36) i Marka Maroša (46) pojedinačno kažnjen s 14 godina, za teško ranjavanje Davora Mamuze s pet godina, a za ranjavanje još četiri osobe s tri godine zatvora za svaku. Za pokušaj ubojstva policajca osuđen je na deset godina. Odnosno na maksimalnih 40 godina. 

PERO LUKIĆ je u ožujku ove godine dobio maksimalnu kaznu na koprivničkom sudu zbog teškog ubojstva iz koristoljublja 71-godišnjega umirovljenog šefa prometa u Zagrebačkoj zračnoj luci Hrvoja Filipovića. Presuda je nepravomoćna. Lukić i njegova nevjenčana supruga Marica Duvnjak su 31. siječnja 2011. namamili žrtvu u unajmljeni stan u Zagrebu. Filipovića su omamili tabletama pomiješanima s pićem, a kad je izgubio svijest, iznijeli su ga iz stana i posjeli u automobil. Prevezli su ga do šume Ravenščaka u Koprivničko-križevačkoj županiji, gdje su ga polili benzinom i zapalili. Marica Duvnjak umrla je u zatvorskoj bolnici od zloćudne bolesti. 

MATE ORAŠKIĆ Prvi ubojica koji je pravomoćno osuđen na 40 godina zatvora, učinio je to u trenutku kada je njegova supruga podnijela zahtjev za razvodom braka. Naime, policajac Mato Oraškić je 22. rujna 1999. tijekom brakorazvodne parnice, s pištoljem ušetao u sudnicu na Općinskom sudu u Zagrebu i ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

STJEPAN ROŠKER Zločinac kojem nije bilo bitno koliko će ljudi ubiti. Služi 40-godišnju kaznu zatvora zbog ubojstva četvero ljudi, među kojima je bila i njegova maloljetna nećakinja. Rošker je 28. veljače 2009. upao s automatskom puškom u obiteljsku kuću u Ulici Ivana Lepušića 170 u Križevcima. Pucao je u svog bratića Sinišu (43), njegovu 14-godišnju kćer i svoju nećakinju Jasminu te Sinišinu majku Đurđicu (63). Mladić druge Sinišine kćeri Tihomir Matoić (19), koji se zatekao u kući, završio u bolnici s teškim ozljedama gdje je kasnije preminuo. Rošker je nakon pokolja pobjegao. Predao se 1. ožujka 2009. Razlog zločina je bila nesuglasica oko podjele zemlje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 140
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa