Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
15 komentara

Tko sve dobiva neopravdani za izostanak iz Sabora? Njih 11!

Svi oni bez opravdanja su izostali sa skupne sjednice, iako im zakon i stav nadležnog saborskog odbora daje poprilično široke mogućnosti da opravdaju nedolazak u sabornicu

Zagreb: Sabor raspravlja o izmjenama Zakona o edukacijsko-rehabilitacijskoj djelatnosti
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
15 komentara

Jedanaest od ukupno 151 zastupnika neopravdano je u listopadu izostalo sa skupne sjednice Hrvatskog sabora, pri čemu su HDZ-ov Ivan Kirin i nezavisni Marko Vučetić izostali po dva dana, a ostalih devet zastupnika po jedan.

U 15 radnih dana po jedan neopravdani izostanak 'zaradilo' je četvero Mostovih zastupnika (Božo Petrov, Ivana Ninčević Lesandrić, Tomislav Panenić i Hrvoje Runtić), troje SDP-ovih (Marta Luc-Polanc, MarkoVešligaj i Franko Vidović) te HDZ-ov Stevo Culej i Ivan Lovrinović, zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku.

 Svi oni bez opravdanja su izostali sa skupne sjednice, iako im zakon i stav nadležnog saborskog odbora daje poprilično široke mogućnosti da opravdaju nedolazak u sabornicu.

 Zastupniku se, naime, izostanak opravdava ako je bio bolestan, ako je imao smrtni slučaj u obitelji, ako se morao odazvati sudu ili biti na društvenim, političkim i inim skupovima na koje je pozvan. Opravdava mu se i ako je sudjelovao na sjednicama općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština.

 Zastupnicima koji su neopravdano izostali po jedan dan, od mjesečnog paušala koji iznosi 1.500 kuna oduzet će se po 150 kuna, odnosno Kirinu i Vučetiću po 300 kuna.

Unatoč kaznama, nije bilo mjeseca bez 'markiranja'

 S novčanim kažnjavanjem zastupnika zbog neopravdanih izostanaka krenulo se od lanjskog srpnja, a pogled unatrag dovodi u pitanje pedagoški učinak te mjere.

 Naime, od tada nije bilo mjeseca da netko od zastupnika nije izostao bez opravdana razloga, niti se njihov broj smanjivao, a sve to vrijeme broj izostanaka varira od mjeseca do mjeseca.

 Najviše zastupnika izostalo je u lanjskom prosincu (27) te srpnju (26), a najmanje u travnju ove godine, kada je izostala samo jedna zastupnica. U rujnu ove godine neopravdano je izostalo samo šest zastupnika, da bi se mjesec kasnije, u listopadu, njihov broj gotovo udvostručio.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message